İzmir Sasalı Hayvanat Bahçesi’ne nasıl gidilir? İzmir’de bahar mevsiminde bu soru çok sorulabiliyor. Zira, İzmir’in en güzel ve özellikle de İzmir’de çocuklarla gezilebilecek en güzel yerlerinden biri Sasalı. Sasalı gezisi dediysek, burada enfes bir doğal yaşam parkı var. Hem de Avrupa’daki pek çok köklü doğal yaşam parkı ile yarışır. İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı hakkında detaylı bir araştırma yaptık. Yolunuz İzmir’e düşerse İzmir’de gezilecek yerler gibi bir arayışınız da olursa Sasalı’yı mutlaka listeye alın…
İzmir Sasalı Hayvanat Bahçesi Hakkında
Ülkemizde farklı şehirlerde irili ufaklı hayvanat bahçeleri var. Aralarında geniş alana yayılmış bir şekilde pek çok farklı türü içerisinde barındıranları olduğu gibi belli bir türe odaklanmış ya da tematik olarak kurgulanmış parklar da bulunuyor. İzmir Sasalı Hayvanat Bahçesi ya da diğer adıyla İzmir Doğal Yaşam Parkı belki de en geniş içeriğe sahip olanlardan biri.
İzmir Doğal Yaşam Parkı
Parkta 3 temel tür bulunuyor; memeliler, sürüngenler ve kuşlar. Tür sayısı az gibi gelebilir ama türlerin altındaki hayvanların sayısı oldukça fazla. 35 farklı tür memeli bulunuyor mesela park içerisinde. Afrika cüce keçisi, Afrika aslanı, Bengal kaplanı, Boz ayı, Gri kurt, Güney Afrika antilobu, Gine domuzu, hipopotam, Mirket, Vaşak, Puma, Zebra, Zürafa bu türlerden bazıları. Hatta Madagaskar’ın soyu tükenmekte olan değerlerinden Lemur bile İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda kendine bir yer edinmiş.
Sürüngenler sınıfında ise adını hep duyduğumuz, bildiğimiz ama görme şansına erişemediğimiz pek çok canlı bulunuyor. Bengal varanı, Burma kaplan pitonu, Zümrüt ağaç boası, kahverengi basilisk, Leopar gekko, Nil timsahı, Sarı anakonda, Yeşil iguana ve birçok farklı türe mensup kaplumbağaları doğal ortamlarında görebilirsiniz.
50’den fazla türde sayıları binlere ulaşan pek çok kuş türünü de burada gözlemleyebilirsiniz. Kuşların bazılarının adını bile daha önce duymadığınıza eminiz. Beyaz mandarin, Hadada ibisi, Himalaya gri tavuskuşu sülünü, Karolin, Kızıl akbaba, Silkiye, Swinhoe sülünü gibi çok bilinmeyen türlerin yanında ülkemizde bazı bölgelerde de gözlemlenen bilindik türler ile İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda tanışabilirsiniz.
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın Hedefleri
Doğal ve korunaklı ortamlar kullanarak, yaşanabilir bir kent ortamı yaratmak fikrinden yola çıkan parkın Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği (EAZA) üyeliği de bulunuyor. Bu üyeliğin kolay alınabilir bir hak olmadığını hemen belirtelim. Etkili ve çok fazla kriter gözetilerek ciddi bir incelemeden sonra alınabilen EAZA üyeliği, hayvanat bahçesinin en üst seviyede doğal ortam oluşturabildiğini belgeliyor.
Çevre bilinci ve ekolojik değerlere vurgu yapan parkın tehlikede olan türleri koruma altına alma gibi de bir misyonu bulunuyor. Bu konudaki en son örneklerden birinin az önce bahsettiğimiz Lemurlar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
İzmir Sasalı Hayvanat Bahçesine Nasıl Gidilir?
Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile kiraladığınız aracınızla E881’i takip edip, E87 karayoluna kuzey yönünde bağlanarak Bornova üzerinden 40 dakikada ulaşabilirsiniz. Bornova’da bulunuyorsanız, yolun 25 dakika sürdüğünü de belirtelim. Alsancak’tan parka gitmek için ise doğu yönünde D300’den D550’ye bağlanıp 30 dakikalık bir yolculuk yapmanız gerekiyor.
Yorum ekle