Kışın kamp yapılacak yerler listesi ile sizi mevsimin en güzel kampına davet ediyoruz. Kışın kamp yapmanın ayrıcalıklarını yaşamak için tek yapmanız gereken bu listeden bir adres seçmek. Kış mevsiminde bu deneyimi yaşamanın en güzel yanlarından birisi doğanın huzuru. Çünkü yaz kalabalığı yokken kamp alanları çok sakin. Bu atmosfere yağmur sesi ve belki de kar tanelerinin eşsiz görüntüsü eklenirse büyüleyici bir kamp deneyimi yaşıyorsunuz.
Kış kampı yapmanın tadı elbette anlatılmaz yaşanır. Bembeyaz kar manzarasının ortasında doğayla baş başa kalmanın keyfi bir başkadır. Kış kampında dikkat etmeniz gerekenler ve en güzel 15 kış kampı rotasıyla karşınızdayız. Kamp ateşi fikri şimdiden içinizi ısıtmaya başladı mı? Cevabınız evet ise gelin kışın kamp yapabileceğiniz yerler önerilerine birlikte bakalım. Bu kış unutulmaz anılar edinin. İşte en güzel kış kamp alanları:
İçindekiler
- 1 Kış Kampı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- 2 Erciyes Dağı – Kayseri
- 3 Kadınlar Çayırı, İzmir – Bozdağ
- 4 Kapadokya – Nevşehir
- 5 Uludağ – Bursa
- 6 Kaz Dağları – Çanakkale / Balıkesir
- 7 Yedigöller – Bolu
- 8 Ilgaz Dağı – Kastamonu
- 9 Işık Dağı – Ankara
- 10 Aladağlar – Niğde
- 11 Ağva – İstanbul
- 12 Murat Dağı, Kütahya
- 13 Saklıkent, Antalya
- 14 Davraz, Isparta
- 15 Kızlar Sivrisi, Antalya
- 16 Çamsu Yaylası, Uşak
Kış Kampı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İlk defa kış aylarında kamp yapacaksanız bazı konulara dikkat etmenizde fayda var. Sorunsuz bir kış kampı yapmanızı sağlayacak ipuçları şunlar:
Kat Kat Giyinmek: Dış mekanda hem üşümemek hem de terlememek için kat kat giyinmek en iyi yöntemdir. Böylece, sıcaklığınızı kolayca ayarlayabilir ve gerektiğinde üst katmanları çıkararak rahatlayabilirsiniz.
Çadır Yerleşimi: Kamp tesisi yerine açık alana çadır kurarken, rüzgarı kesecek ağaç veya kaya gibi yerleri tercih edin. Çadırınızı kurduğunuz yerdeki ağaçların sağlam olduğundan ve çığ tehlikesinin olmadığından emin olun.
Mevsimlere Uygun Çadır ve Uyku Ekipmanı: Gece üşümemek için dört mevsime uygun bir çadır kullanın. Isı kaybını önlemek için uyku tulumunun altına kamp matı sermek faydalı olacaktır.
Yakacak Malzeme Hazırlığı: Kışın kuru odun bulmak zor olabileceğinden, yeterli miktarda odun ve diğer yakacak malzemeleri yanınızda bulundurun.
Yeterli Yakıt ve Isıtma: Kamp ocağını uzun süre kullanmak gerekebileceği için yeterince yedek gazı yanınızda bulundurun. Çadır içinde kullanabileceğiniz bir ısıtıcı da faydalı olabilir.
Vücut Koruma Önlemleri: Çok soğuk yerlerde kamp yaparken, bilek ve el gibi vücudun açıkta kalan yerlerine vazelin sürerek soğuk yanıklarını önleyebilirsiniz.
Beslenme ve Hidrasyon: Vücudunuzun yeterli sıcaklığa ulaşması için kalori yakması gerekir. Bu nedenle, yeterince yemek yemeye ve su içmeye özen gösterin.
Kışa Uygun Giyim ve Aksesuarlar: Isı kaybını önleyecek, yalıtım sağlayacak kıyafetler tercih edin. Termal içlik, çorap, bere, boyunluk ve battaniye gibi aksesuarlar da oldukça önemlidir.
Yüksek Kalorili Gıdalar: Soğuğa karşı dirençli olmak adına kalorisi yüksek gıdalar tüketin.
Stok Hazırlığı: Olumsuz kış şartlarına karşı yiyecek ve içme suyunuzu yeterli miktarda stoklayın.
Elektronik Cihazların Bakımı: Kış kampı süresince kullanacağınız elektronik aletlerin pillerini tam dolu tutun.
Bu önerileri göz önünde bulundurarak kış kampı yaparken hem güvende kalabilir hem de doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Kış Kampı İçin En Güzel 15 Yer
Kış aylarını yaşadığımız bu günlerde manzaralarıyla göz kamaştıran rotaları keşfediyoruz. İşte kış kampı için en güzel 15 yer listemiz:
-
Erciyes Dağı – Kayseri
Kış kampı denince akla ilk gelen yerlerden biri Erciyes Dağı. Bölge, kışın çadır kampı yapmak için oldukça elverişli. Erciyes’te yer alan kamp alanları genellikle dağcılar tarafından tercih ediliyor. Erciyes Dağı bölgesindeki kamp alanlarının hemen hepsi aslında çıkış rotalarının başlangıcında yer alıyor.
En çok tercih edilen tırmanış rotaları arasında Çobanini Mevkii ve Sütdonduran Yaylası yer alıyor. Dağcılar, bu bölgelerde yer alan kamp alanlarında kışın kamp yapıyorlar. Erciyes Dağı’nda bulunan kamp alanları gerçek bir kış kampı vaat ediyor ama oldukça profesyonel olmayı gerektirecek kadar zorlu olabileceğini bilmekte fayda var. Bölgedeki kamp alanlarına ulaşmak için bile yürümeniz gereken en kısa mesafe 1 saat sürüyor.
Erciyes Dağı, hem kamp hem de tırmanış ve trekking yapmak isteyenlerin gözde rotaları arasında yer alıyor. Buradaki meşhur kamp alanı Çobanini ise kışın kamp yapabileceğiniz yerlerden birisi. Çobanini, kendinizi dağlarla çevrili bir şekilde bulabileceğiniz, kar içerisinde kamp yapmaya uygun bir adres. Çobanini 3000 metre rakıma sahip bir alan.
Çobanini’ne kampa gitmeden önce rüzgar ve kar durumunu öğrenerek gerekli ekipmanları almanızda fayda var. Bölgede kamp tesisi bulunmadığı için de tüm ihtiyaçlarınızı Kayseri merkezden alarak buraya gelmenizi öneririz. Tabii tuvalet ve duş gibi imkanlar da yok. Yani Erciyes dağında gerçek anlamda doğa ile iç içe bir kamp sizi bekliyor.
Çobanini Kamp Alanı Ulaşımı
Çobanini Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde yer alıyor. Kayseri merkezden buraya ulaşım otobüsler ile yapılabiliyor. Ancak kamp malzemelerinizi daha kolay taşımak için Kayseri araç kiralama ile Erciyes Dağı’na gitmeyi tercih edebilirsiniz.
Çobaini’ne ulaşım için Erciyes kayak merkezinden 900 metre yükseğe çıkmak gerekiyor. Kamp alanı ulaşımı için temponuza göre 4-5 saat yürüyorsunuz. Bir diğer seçenek ise teleferik. Önce kapalı telesiyeje ardından da Zümrüt isimli kapalı telesiyeje binerek kamp alanına ulaşabilirsiniz.
-
Kadınlar Çayırı, İzmir – Bozdağ
İzmir ve çevresinde ikamet edip de kış aylarında kamp yapmak isteyenler için en iyi seçenek Bozdağ. Şehir dışından gelmek isteyenler için de havalimanına 110 km uzaklıkta olması sebebiyle oldukça kolay ulaşılabilir bir konumda yer alıyor.
Ödemiş Bozdağ Kamp Alanı içinde serbest şekilde çadır kampı yapabilirsiniz. Bozdağ aynı zamanda bir kayak merkezine ev sahipliği yaptığı için tuvalet, alışveriş ve yeme içme konusunda sıkıntı çıkarmayacak bir bölgedir. Burada dilerseniz kayak yapabilir ya da sadece kamp yaparak doğanın huzurlu atmosferinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Kadınlar Çayırı, İzmir’in Ödemiş ilçesinde yer alan Bozdağ kayak merkezine yaklaşık 9 km mesafede. Bir piknik alanı olan Kadınlar çayırı kamp yapmaya oldukça müsait bir yer.
Piknik alanı içerisinde tuvalet imkanı ve çeşme var. İlçe merkezine de yaklaşık 650 metre mesafede bulunduğu için ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Kadınlar çayırında keyifli bir kamp yapabilirsiniz. Ayrıca 1135 metre yükseklikteki Bozdağ kayak merkezinde karın tadını çıkarabilirsiniz.
Bozdağ Kadınlar Çayırı Ulaşımı
Bozdağ, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalle. İzmir Merkez ile Bozdağ arası yaklaşık 115 km. Ödemiş’e gitmenin en kolay yolu için ucuz fiyatlı İzmir araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz.
-
Kapadokya – Nevşehir
Daha önce gitmediyseniz bile kış için harika bir rota olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Her mevsim güzel ama kışın bir başka güzel olan Kapadokya’da kamp yapmaktan oldukça keyif alacaksınız. Destansı manzaralara ev sahipliği yapan bölge, karlarla kaplandığında seyir zevkini en üst seviyeye çıkarıyor.
Peribacalarıyla meşhur Kapadokya’da kamp yapmak için ücretli ve ücretsiz birçok farklı seçenek mevcut. Uçhisar’dan başlayıp Göreme’ye kadar uzanan Güvercinlik Vadisi, Göreme yakınlarında bulunan Aşk Vadisi ve meşhur Meryem Ana siluetinin bulunduğu Devrent Vadisi kamp alanları, ücretsiz kullanım imkânı sunuyor. Bunların dışında Avanos ve Göreme’de çok sayıda ücretli tesis de yer alıyor.
Kapadokya’da kamp programını kendiniz organize edebileceğiniz gibi turlara da katılabilirsiniz.
Kapadokya’daki kamp alanları Instagramlık fotoğraflar çekebileceğiniz mükemmel adreslerden. Kapadokya’nın geniş vadileri söz konusu olunca sadece bir kamp alanı önerisi ile sınırlı kalmak mümkün değil. Sizin için güzel atlar ülkesi olarak bilinen bu büyülü yerdeki en iyi kamp alanlarını listeledik. İşte Kapadokya’nın en güzel kamp alanları:
- Güvercinlik Vadisi
- Kılıçlar Vadisi
- Kızılçukur Vadisi
- Aşk Vadisi
- Devrent Vadisi
- Ihlara Vadisi
Kapadokya’da hangi kamp alanını seçerseniz seçin güne erken başlamanızı ve muhteşem vadi manzarasını yakalamanızı öneririz. Kapadokya’da kışın oldukça soğuk geçtiğini hatırlamanızda da fayda var.
Kapadokya Ulaşım
Kapadokya, İç Anadolu’daki birçok ili kapsayan bir bölge. Ancak günümüzde gezi rotası olarak bilinen vadiler genellikle Nevşehir ilinde yer alıyor. Nevşehir Kapadokya’ya gitmek için uçağı tercih edebilirsiniz. Nevşehir Kapadokya Havalimanı ya da Kayseri Erkilet Havalimanı’ndan Ürgüp veya Göreme’ye ulaşım için araç kiralayabilirsiniz.
-
Uludağ – Bursa
Karla örtülü muhteşem doğasıyla Uludağ, kışın kamp yapılacak yerler denildiğinde ilk akla gelen lokasyon olmanın hakkını veriyor. Kışın çadır kampı için kayak merkezlerine yakın yerleri tercih etmenizi öneririz. Böylece kayak başta olmak üzere tüm kış sporlarını da yapma şansınız olur. Dağda çadır kurabileceğiniz diğer Uludağ kamp alanları ise Sarıalan, Kirazlı, Kadı ve Sobra Yaylaları.
Uludağ’da bulunan kamp alanlarının bazıları günübirlik kullanıma uygunken, bazıları da konaklama imkânına sahip. Gitmeden önce tüm detayları öğrenip ona uygun seçim yapmanızda fayda var.
¨Kışın kamp yapılacak yerler, İstanbul yakınında¨ denildiği zaman akla öncelikle iki adres geliyor Abant kamp alanları ve Uludağ kamp rotaları. Biz, kar manzarasına doymanız için Bursa Uludağ’ı seçtik. Gelin İstanbul’a yakın kamp önerisinin detaylarına bakalım.
Uludağ, 2543 metre rakıma sahip, kayak merkezi ile ünlü bir dağ. Bu kış kayak otelleri yerine kendi çadırınızda kalmaya ne dersiniz? Böylece günün hiçbir saatini kaçırmadan kışın büyüleyici atmosferini hissedebilirsiniz. Uludağ’da çadır kampı yapabileceğiniz beş tane yayla var:
- Sarıalan
- Kirazlıyayla
- Bakacak
- Karabelen
- Çobankaya
Uludağ Ulaşımı
Bursa merkez ile Uludağ arası yaklaşık 42 km. Bursa teleferik merkez istasyonundan teleferiğe binerek 30 dakika içerisinde Uludağ’a ulaşabilirsiniz. Ancak tercih edeceğiniz kamp alanına kolay ulaşım için kendi aracınızı kullanmanızı öneririz.
-
Kaz Dağları – Çanakkale / Balıkesir
Her mevsim ziyaretçisi eksik olmayan yerlerin başında gelen Kaz Dağları, kış mevsiminde kamp yapmak isteyenlerin de bir numaralı tercihlerinden biri. Kaz Dağlarında çadır kampı yapmak için iki alternatifiniz var. Bunlardan biri Milli Park içinde yer alan kamp alanları, diğeri de özel işletmelere ait kamp alanları.
Kaz Dağları Milli Parkı’nda kamp yapmak için yanınızda alan kılavuzu olması gerektiğini ve çadırınızı ancak onların belirlediği yerlerde kurabileceğinizi bilmelisiniz. Bu nedenle Kaz Dağları’nda çoğunlukla özel kamp alanları tercih ediliyor. Türkiye’nin oksijen deposu olarak anılan Kaz Dağlarında kamp yapmak için nereyi seçerseniz seçin müthiş bir doğayla baş başa olmanın keyfini yaşarsınız.
Kaz Dağları kış kamp alanı ile ilgili önemli bir notumuz var. En yüksek noktası 1774 metre olsa da kışlar burada tahmin ettiğinizden daha soğuk geçiyor.
-
Yedigöller – Bolu
Dünyanın dört bir yanından kampçıyı, dağcıyı ve kayakçıyı kendine çeken bir diğer yer ise Ilgaz Dağı. Özellikle kışın kamp yapılacak yerler konusunda arayışta olanların listelerinde ilk sıralarda geliyor. Milli Park statüsündeki Ilgaz Dağı, ihtişamlı doğası ve tertemiz havasıyla kış kamp yerleri arayanları kendine çekiyor. Çankırı ve Kastamonu il sınırları içinde yer alan Ilgaz’da karla kaplı göknar, sarıçam ve karaçam ağaçları altında keyifli bir kışın çadır kampı geçireceğinize eminiz.
-
Ilgaz Dağı – Kastamonu
Kışın kamp yapmak için tercih edilen yerlerden biri de Ilgaz Dağı Milli Parkı. Karlarla kaplı ağaçlarla çevrilmiş kamp alanları, macera ve kamp severler için harika bir atmosfer sunuyor. Kışın dilerseniz kayak da yapabilir ya da kayak yapmak için gelip konaklamanızı çadırda sağlayabilirsiniz.
Ilgaz Dağı’nda kış kampı yapmak isterseniz Milli Park alanında ya da serbest şekilde olmak üzere 2 farklı alternatifiniz var. Ilgaz Dağı Milli Parkı içinde ayrılmış kamp alanları, maalesef kısıtlı imkânlara sahip. İçinde sadece tuvalet ve çeşme bulunduğu için buraya gelmeden önce yiyecek ve içecek alışverişinizin eksiksiz olmasına özen gösterin.
-
Işık Dağı – Ankara
Ankara’nın merkezine oldukça yakın olan Işık Dağı, Ankara çevresinde yaşayan kış kampı tutkunlarının gözde yerlerinden. Kış kamp alanları arayanlar buraya gelmişken Karagöl’e uğramadan dönmüyor. Işık Dağı kamp alanlarında konaklarken hem şehir hayatına hem de doğaya bu kadar yakın olmak eminiz hoşunuza gidecek.
-
Aladağlar – Niğde
Kayseri, Niğde ve Adana illerinin sınırlarının kesiştiği noktada yer alan Aladağlar, macera severlerin en çok ilgisini çeken kış kampı rotaları arasında yer alıyor. Milli Park genellikle dağcılık, kaya tırmanışı, trekking gibi doğa sporları ile kampçılık ve kuş gözlemciliği yapmak için gelenlere ev sahipliği yapıyor. Aladağlar Milli Parkı içinde çadır kurulabilecek özel alanlar bulunuyor.
Aladağlarda sonbahar ve kış aylarında kamp yapmak, birçok parka göre daha konforlu diyebiliriz. Tabiat parkı içinde tuvalet, büfe, çay bahçesi, otopark gibi imkânlar mevcut.
-
Ağva – İstanbul
Çok uzun yıllardır bahar ve yaz aylarında İstanbul’dan kısa süreli kaçışın bir numaralı adresi olan Ağva, kamp tutkunlarına mevsim ayırt ettirmiyor. Kışın da oldukça rağbet görmeye başlayan bölgede, çok çeşitli serbest ve özel kamp alanları bulunuyor. Bölgede en çok rağbet gören yerler genellikle özel tesisler. İstanbul’dan birkaç günlüğüne kaçmak ve kamp yapmak isterseniz ormanlık alanı, dere kenarlarını, Kurfallı Köyü’nü ya da Hacıllı Şelalesi kamp alanını tercih edebilirsiniz.
-
Murat Dağı, Kütahya
Termal turizm kültürüyle ön plana çıkan Kütahya, kış manzaralarıyla da epey ünlü. Kütahya’nın Gediz ilçesinde yer alan Murat Dağı, kış kampı için en güzel 15 yer listemizin ilk sırasında bulunuyor. Ortalama 2000 metre rakımdaki Sarıçiçek Yaylası, dağ kampı sıklıkla tercih ediliyor. alanları için özellikle tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra dilerseniz Kütahya’nın çeşitli yerlerinde bulunan termal merkezlerden de faydalanabilirsiniz. Şehir merkezinden Gediz ilçesine geçerek, Murat Dağı yönünü takip etmeniz yeterli.
-
Saklıkent, Antalya
“Antalya’da kış kampı mı olur?” diyenleri duyar gibiyiz. Aslına bakarsanız Antalya hem yaz hem kış mevsimi için değerlendirebileceğiniz sıra dışı bir şehir. Kış kampı için en güzel 15 yer listemizde Saklıkent bulunuyor. Antalya merkeze sadece birkaç kilometre uzaklıkta bulunan bir rota. Karlarla kaplı Saklıkent’te doğayla baş başasınız. Bunun yanı sıra Saklıkent’e gelmişken, bölgenin en yüksek noktası olan Bakırlıtepe’de bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ne de uğramayı unutmayın. Antalya güneşiyle deniziyle tadı damağınızda kalacak bir şehir.
-
Davraz, Isparta
Isparta il sınırları içerisinde yer alan Davraz Dağı, 2637 metre yüksekliğiyle kış kampı severleri karşılıyor. Halk arasında ‘Davras’ olarak da adlandırılıyor. Isparta merkezden yaklaşık 25 dakikalık bir mesafede yer almaktadır. Davraz Kayak Merkezi’ne ulaştıktan sonra ister yürüyerek ister telesiyej ile ‘Kır Yayla’ olarak adlandırılan kısma gelebilirsiniz. 1944 metre yükseklikteki bu düzlüğe çadırınızı kurup, kamp yapabilirsiniz.
-
Kızlar Sivrisi, Antalya
Sizleri Antalya’nın başka bir rotasına davet ediyoruz. Burası Elmalı ilçe sınırları içerisinde yer alan Kızlar Sivrisi. Batı Akdeniz’in en yüksek doruğu olan Kızlar Sivrisi tam tamına 3.070 metre yüksekliğe sahip. Yılın ortalama 5 ayı karlarla kaplı olan bu bölge tam size göre. Her ne kadar Akdeniz Bölgesi’nde yer alsa da karasal iklimin hakim olduğu bir bölgede bulunuyor. Ulaşım için öncelikle Elmalı’ya ardından da Büyüksöğle köyüne gelmelisiniz. Söğle köyünden güney istikamete doğru devam ederek kamp alanına ulaşabilirsiniz. Hatta dilerseniz kamp alanında bulunan dağ evinde de konaklayabilirsiniz.
-
Çamsu Yaylası, Uşak
Çamsu Yaylası kış kampı için en güzel 15 yer listemizde bulunan bir başka rota. Belki daha önce hiç duymadığınız Çamsu Yaylası, Uşak il sınırları içerisinde yer alıyor. Hatta Türkiye’nin en bakir kamp bölgelerinden biri desek abartmış olmayız. Kamp yapmak için Banaz ilçe merkezinden kuzeye doğru devam etmeniz yeterli. Doğayla baş başa, sessiz ve sakin bir kamp geçirmek isteyenler için kusursuz bir alan. 2.000 metre yüksekliğe sahip Çamsu Yaylası, Mayıs ayına kadar karlarla kaplı.
En keyifli kış kamp yerleri ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi aldınız. Şimdi sıra bu keyfi en güvenli şekilde yaşamanın yolunu öğrenmekte: Araç kiralama. Kiralık araç seçeneklerine bakarak tabiatın kucağına doğru yapacağınız yolculuğu konforlu hale getirebilirsiniz.
Yorum ekle