Ağva, Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan İstanbul’da. İstanbul’un Anadolu yakasında Şile ilçesine bağlı, çok şirin bir belde. Ayrıca İstanbul’un Karadeniz’e açılan kapılarından biridir diyebiliriz. Ağva; Karadeniz’e bakan bir deniz kıyısı olması, iklimi ve doğal güzellikleri ile dört mevsim turistlerin ilgi odağı olmayı başarıyor. Doğa içinde otelleri ve birbirinden güzel restoranlarıyla gezip görülecek harika bir belde. İstanbul’a yakınlığı ile en iyi tatil rotalarından biri olarak biliniyor. Bu yönüyle oldukça tercih edilen bir yer olduğunu söyleyebiliriz.
Ağva; Romalılar, Frigler, Hititler ve Osmanlılar gibi pek çok devletle iç içe bir geçmişe sahip. Yaklaşık olarak 3 bin kişilik nüfusu var. Tabii ki yaz aylarında gelen turist sayısı ile bu sayı on binleri buluyor.
Ağva’nın Latince anlamı “iki dere arasına kurulmuş köy” anlamına geliyor. Göksu ve Yeşilçay derelerinin arasında yer alan bu belde, doğa ile iç içe muhteşem bir bölge. Ağva, koyları ve yürüyüş yapabileceğiniz patikaları ile doğa sporları açısından tercih edilecek harika bir yer.
Güzel doğasıyla yeşillikler içinde harika lezzetleri tadım yapabileceğiniz restoran çeşitliliğini sizlere sunuyor. Ağva’da doğa ile iç içe tatil yapabilirsiniz. Ayrıca kamp, trekking, tekne gezintisi gibi aktiviteler mevcut. Bunun yanında kano ve deniz bisikletine de binebilirsiniz. Birçok aktivite seçeneği sunan Ağva, şehirden uzaklaşmak isteyenlere iyi bir seçenek.
Bu gezimizde Ağva’ya nasıl gidilir, İstanbul’a kaç kilometre, burada neler yapabiliriz, gezip görülecek nereler var gelin hep birlikte bakalım.
Ağva’ya Nasıl Gidilir?
Ağva, özellikle hafta sonları İstanbul’dan ziyaretçi akınına uğrayan bir belde. Ağva’ya başka illerden ya da yurt dışından gelmek isterseniz öncelikle İstanbul’a varmanız gerekiyor. Eğer özel aracınızla gelecekseniz, Ümraniye üzerinden Şile tabelasını izleyerek 2 saatlik bir yolculuk yaparak rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
İstanbul – Ağva arasındaki mesafe çok yakın, bu sebeple günübirlik ziyaretçileri çok oluyor. İstanbul – Ağva arasında 108 kilometre kadar mesafe var. İstanbul’dan Ağva’ya yaklaşık 2 saat sürede gidiliyor.
Ağva’ya otobüs seferleri de mevcut. Özellikle yaz aylarında sık seferler yapılıyor. Kocaeli – Ağva arasında 60 kilometrelik bir mesafe var. Özel aracınızla 1 saatte gidiliyor. Sakarya’dan Ağva’ya gitmek sadece 80 kilometre, yol yaklaşık olarak bir buçuk saat sürüyor.
Ağva’ya en yakın havalimanı olan Sabiha Gökçen, ortalama 70 kilometre uzaklıkta. Ağva’ya direkt olarak havalimanından ulaşım yok, burdan ancak araç kiralayarak ulaşım sağlanıyor. Bir başka seçenek olarak Havaş aracı ile Üsküdar’a gelip Şile otobüsleri ile ulaşım sağlanabiliyor.
Ağva’da Ne Yapılır?
Ağva yaz ve kış aylarında farklı güzellikleri ile sizlere birçok aktivite sunuyor. Özellikle Yeşilçay ve Göksu nehirleri keşfedilmeyi bekliyor. Nehrin kenarındaki patika yollarında uzun yürüyüşler yapmak mümkün.
Ağva ince kumlu, geniş ve uzun sahillere sahip. Dolayısıyla bu sahillerde kumsalın ve denizin tadını çıkarmanın yanında sizlere deniz bisikleti, kano gibi birçok aktivite sunuyor. Aynı zamanda koylarda bulunan piknik alanlarında piknik yapmak da mümkün.
Kumsallarda ve koylarda kamp yapma alanları mevcut. Kamp alanları sizlere daha az bütçe ile tatil yapma imkanı sunuyor. Ayrıca eğlenebileceğiniz birçok salaş disko ve barları da var.
Çadır tatili hakkında bilmeniz gerekenler hakkındaki yazımız için tıklayın.
Bu şirin kasabada nehir veya denizin serin sularında yüzerek serinlemek mümkün. Sabahları Göksu nehrinin kenarında yer alan, göl manzaralı, serpme kahvaltı yapabileceğiniz birçok mekan mevcut. Göksu nehri sizlere çok sayıda aktiviteye katılma imkanı sunuyor.
Göksu nehrinde tekne gezintisi, kano, safari, trekking, doğa yürüyüşü gibi birçok eğlenceli etkinlik sizleri bekliyor. Ayrıca Ağva’nın sahilde bulunan iskelelerine giderek balık tutma keyfinin tadını çıkartmak mümkün. Ağva, deniz meraklılarına avcılık yapma imkanları da sunuyor.
Av yasağı kalktığı dönemlerde bıldırcın gibi farklı avlar yapmak mümkün. Ağva kış dönemlerinde, şehrin stresinden kurtulmak isteyenlere şömine karşısında keyif yapma şansı veriyor. Her anlamda güzel ve huzurlu bir tatilin kapılarını aralıyor.
Ağva’da taze balık ve çeşitli mezeleri tadım yapabileceğiniz çok sayıda şirin restoran var. Ağva kumsalında dönemsel eğlenceli organizasyonlar da düzenleniyor. Bu şirin kasaba sizlere eğlence, huzur, adrenalin, doğa ve çeşitli aktiviteler gibi birçok duyguyu bir arada yaşatan tatil olanakları sunuyor.
Ağva’da Ne Alınır?
Bu şirin kasabanın hediyelik eşyasının namı diğer “Şile bezi” olduğu herkes tarafından biliniyor. Dünya’nın en özel kumaşlarından biri olan Şile bezini tüm dükkanlarda görmek mümkün. Şile bezi yazları terletmeyen, kışları üşütmeyen çok özel bir kumaş.
Ağva’da Şile bezinden üretilmiş olan ürünlerin satıldığı çok sayıda dükkan var. Bu dükkanlarda genel olarak Şile bezinden tasarlanan giysiler daha çok talep görüyor. Şile bezi yerli ve yabancı turistlerin çok tercih ettiği hediyelikler arasında yer alıyor.
Ayrıca bu dükkanlarda el işi boyama yapılmış batik elbiseler, ev süsleri, rüzgar çanları, sepet gibi hediyelikler görmek mümkün. İnsan bu dükkanları gezerken kendini adeta renklerin ve desenlerin büyüsüne kaptırıyor. Ayrıca yöre halkının kurduğu ve civar köylerde yaşayanların da katıldığı köy pazarında bu ürünler satışa sunuluyor.
Bu pazarlar sizlerin taze ve organik yetiştirilen sebze meyve gibi ürünleri satın almanıza imkan sağlıyor. Ağva ismindeki şirin kasabanın esnafı ve halkı oldukça güler yüzlü. Bunun yanında yöre halkı samimi ve misafirperver olduğu için hoş vakit geçirebilirsiniz. Hediyelik eşya alışverişi yapmanızı tavsiye edebiliriz.
Ağva’da Gezilecek Yerler:
Gelin Kayası
Ağva’nın sembolü olan Gelin kaya, bir diğer adı Ağlayan kaya olarak biliniyor. İsmini beyaz renkte olması ve duvaklı bir geline benzetilmesi sonucu alıyor. Ağlayan kaya denilmesinin sebebi, bakıldığında ağlıyormuş gibi bir görüntüye sahip olması.
Ağva’da bu meşhur sembolü ziyaret ederek, doğa harikası bu doğal kayayı keşfetmek mümkün. Aynı zamanda Ağlayan Kaya ve civarları yürüyüş yapmak için çok ideal. Bu doğal kaya, yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret ediliyor.
Ağva Feneri
Ağva feneri, Yeşilcay nehrinin Karadeniz ile birleştiği yerde. Gün batımını seyretmek için en ideal noktalardan biri olan fener, Ağva’nın sembolü olarak ön plana çıkıyor. Gece gün batımını seyretmek için muhteşem bir nokta.
Ağva feneri size, rüzgarın sesine kendinizi kaptırıp romantik bir akşam geçirme fırsatı sunuyor. Burası herkes tarafından bilinen Ağva’nın hoş ve uğrak yerlerinden sayılıyor. Ağva’ya gelmek gibi bir planınız varsa bu feneri gezilecek yerler listenizin ilk sıralarına not etmeyi unutmayın diyebiliriz.
Kadırga Koyu
Kadırga koyu, Ağva’nın yedi kilometre doğusunda. Bu koy Karadeniz’den gelen dalga aşındırmaları sonucunda oluşuyor. Kadırga koyu oluşumunda farklı kayalar ve falezlere sahip.
Farklı kaya ve falez oluşumları ile bu koy, dışarıdan bakıldığında amfi tiyatroyu andırıyor. Ayrıca Kadırga koyu harika denizi ile yerli ve yabancı birçok turistin akın ettiği nadide bir yer. Bu koy doğal güzellikleri ve harika denizi ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor, adeta aşık ediyor.
Kilimli Koyu
Kilimli koyu, Kerpe yolu üzerinde. Burası bembeyaz kumları ve berrak tertemiz denizi ile el değmemiş bakir bir koy. Doğa ile yalnız başınıza kalacağınız harika bir yer. Koyun çevresinde kamp alanları da mevcut.
Bu kamp alanlarından ücretsiz faydalanabilirsiniz, size sadece çadırınızı almak kalıyor. Ek olarak koyun içerisinde yiyecek, içecek ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız bir tesis de yer alıyor. Kilimli koyu çevresinde yer alan tepeler, çadır kurmak isteyenler için bulunmaz bir nimet.
Göksu Nehri
Göksu nehri, Ağva’nın batısında yer alıyor. Karadeniz’e dökülen bu nehrimiz son zamanlarda adından bahsettiriyor. Göksu nehri alabildiğince uzun bir kumsala sahip. Bir doğa harikası dersek az bile söylemiş sayılırız.
Göksu nehrinde mevsimsel olarak deniz ve nehir birbirine karışıyor. Böyle zamanlarda nehre girmek imkansız oluyor. Ama harika bir manzara oluşuyor. Ayrıca nehirde kano ya da kürek sporu gibi birçok aktivite imkanı mevcut.
Saklı Göl
Saklı göl, Kamandere köyü içerisinde yer alıyor. Yapay bir baraj gölü olan Saklı göl, birçok güzellikleri içerisinde saklıyor. Bu göl gerçekten doğa harikası bir yer. Saklı gölde, çok güzel kahvaltı yapılacak restoranlar, kafeler var.
Saklı Göl’de temiz havada piknik ve mangal da yapabilirsiniz ancak orman yangınları ve çevre kirliliği konularını aklınızdan çıkarmamanızı rica ederiz. Bu göl özellikle hafta sonları çok kalabalık oluyor. Yeşillikler içindeki eşsiz doğası ve temiz havası ile Saklı göl keşfedilmeyi bekliyor.
Yeşilçay Deresi
Ağva’nın muhteşem güzelliklerini içinde barındırdığı yerlerden biri Yeşilçay Deresi. Derenin kenarlarında restoranlar ve çay bahçeleri var. Yeşilçay deresi yeşillikler içinde yer alıyor. Doğa harikası bir yer.
Dere kıyılarında konaklama imkanı bulunmuyor. Üstelik gezip görebileceğiniz harika tarafları var. Doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz Yeşilçay deresini, Ağva’ya gelme planı olanlara tavsiye edebiliriz.
Kurudere Şelalesi
Kurudere şelalesi Hacılı köyünde yer alıyor. Şelalenin etrafında birçok gölet var. Ayrıca Kurudere şelalesine geldiğinizde göletlerde yüzme şansınız da var. Yaz sıcaklarında Kurudere şelalesi, serinlemek ve dinlenmek isteyen yerli ve yabancı turistler tarafından çok rağbet görüyor. Ayrıca bu bölgede tırmanma kayaları da mevcut. Adrenalin tutkunları için Kurudere şelalesi, kamp ve piknik gibi eğlenceli vakit geçirme seçeneklerine sahip.
Gürlek Mağarası
Çok eskiden Hristiyanların sığınağı olan Gürlek mağarası, içerisindeki sarkıtlarıyla görülmeye değer bir yer. Bu mağara 1985 yılında Hacılı köyünün öğretmeni tarafından keşfediliyor. Burada birçok arkeolojik çalışma yapılıyor. Üçüncü ve dördüncü yüzyıllardan kalma birçok kalıntıya rastlanıyor. Gürlek Mağarası içerisindeki kaya formları ve dev sarkıtlar ile muhteşem bir yapı. Ancak unutmayın, Gürlek mağarasını tek başına gezmek oldukça tehlikeli, uygun bir ekipten yardım almanız gerekiyor.
Mevkide yollar zorlu olduğu için araziye uygun bir araçla gelmenizde fayda var. Ayrıca bolca fotoğraf çekmek için eşsiz bir yer. Gizemli havası ile sizi adeta büyüleyen bu mağara, keşfedilmeyi bekliyor.
Ağva’nın Plajları
Ağva uzun sahil şeridi, ince kumlu kumsalları, derin mavi denizi ile dillere destan bir yer. Çok sayıda eşsiz plaja sahip. Bu plajlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Ağva plajı, Karacaköy plajı, Kurfallı Altı plajı, Sahilköy plajı, Doğancılı plajı, Sofular plajı, Şile Halk plajı, Kumbaba ve Ağlayankaya plajı, Kabakoz plajı, Akçakese plajı, İmrenli plajı.
Ağva’nın Köyleri:
Hacıllı Köyü
Hacıllı; Şile sınırları içerisinde, Ağva’ya bağlı şirin bir köy. İstanbul’a olan yakınlığından dolayı özellikle hafta sonları çok tercih ediliyor. Yemyeşil doğası, şelaleleri, dereleri ile oldukça popüler bir mekan. Bu köyümüzde özellikle kamp etkinlikleri çok yapılıyor. Bu sebeple doğa tutkunları tarafından da çok tercih edilen bir nokta.
Akçakese Köyü
Akçakese köyü İstanbul’a 60 kilometre, Şile’ye ise 17 kilometre uzaklıkta. Bu köyümüz sessiz, sakin, kafa dinlemek isteyenler için ideal bir yer. Akçakese köyü muhteşem kumsalı ve tertemiz denizi ile dikkat çekiyor. Ayrıca Akçakese Köyü’nde sahilde yer alan tatil ve kamp merkezlerinde konaklama fırsatı da mevcut. Ayrıca ağaç evlerde konaklama, spor yapma, çeşitli restoranlar gibi artıları da mevcut. Sakin ve huzurlu bir yer olduğunu söyleyebiliriz.
Kalemköy
Kalemköy az tanınan bir yer. Bu köy Ağva’nın tarımsal üretim merkezi. Kalemköy yükseklerde olan bir alan olduğu için temiz havası ve muhteşem doğa manzarası ile karşınıza çıkıyor.
Çataklı Köyü
Çataklı köyü Ağva’ya 10 kilometre uzaklığında. Etrafı dağlarla çevrili bir düzlük üzerindeki bu köy, altı yüz yıllık tarihi bir geçmişe sahip. Ek olarak tarihi dokusunu yitirmeyen bu köy, eski ahşap evleri ile güzel bir orman köyü olarak karşımıza çıkıyor.
İstanbul’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Baharda ve sonbaharda kartpostallık fotoğraflar çekilebilecek gezilmesi gereken yerler.