Dara Harabeleri / Dara Antik Kenti 7000 yıldır Anadolu’nun kadim miraslarından biri olarak güzelliğiyle büyülüyor. Sizde araç kiralama olanaklarından yararlanarak Perslerin Anadolu topraklarına bıraktığı en önemli miraslardan birini keşfetmeye ne dersiniz?
Mezopotamya’nın en ünlü kenti Mardin Dara Harabeleri 7 bin senelik geçmişiyle bölgenin en önemli antik kentlerinden birisi. Dara Harabeleri M.Ö 530 ile M.Ö. 570 yıllarında İran hükümdarı Darxis’in emriyle yerleşim yeri olarak kurulmuş, Pers ve Babil Krallıklarına ev sahipliği yapmış. 12. Yüzyıl’da önce Emeviler ve Abbasilerin daha sonra da çeşitli beyliklerin yönetimi ardından Osmanlı egemenliğine girmiş. Dara antik kenti gezdikten sonra Mardin’de nerede çay / kahve içebilirim, nerede yemek yiyebilirim diye düşünüyorsanız Mardin mekan rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.
Dara Antik Kenti
Mardin Nusaybin yolunda Oğuz köyü içerisinde yer alan harabeler köy içerisinde yaklaşık 10 kilometrelik bir alana yayılmış durumda. Rivayete göre harabenin sadece % 10’luk bir bölümü ziyaret için açılmış henüz.
Mezopotamya’nın ilk barajının bu bölgede yapılmış olması ve İpek yolunun Dara kentinin içinden geçmesi şehri önemli kılan özelliklerden birisi.
Dara Harabeleri’nin kazılarına 1986 yılında içerisindeki çoğu yerin köylünün özel mülkiyeti olması sebebiyle Sarnıç ve Agora’dan başlanmış. Kazıların incelenmesiyle antik şehre ait saray, zindan ve çarşıyı gözlenebilmektedir.
Dara antik kentinin 2 giriş kapısı bulunuyor. Kentin güney kapısından kuzeye doğru akan Dara deresi boyunca büyük blok taşlarla yapılan Agora zamanında şehrin kamusal alanı olarak kullanılmış. Kurulduğu dönemlerde yeraltına yaptırıldığı bölümü daha sonraları zindan ve mezarlık olarak kullanılmış.
Dara’da Büyük Kilisenin kuzey doğusunda, yetişkinlerin Hristiyanlığa geçişi için yer alan vaftiz teknesi ise kenti önemli kılan bir başka özellik.
Dara / Artuklu / Mardin
İç ve dış surlar olmak üzere 28 kuleleri ve hendekleri bulunan Dara kentinde yaklaşık 2.5 km uzunluğunda surlar görmeniz mümkün. Kentin kuzeybatısında Sarnıç’ta yer alan ve yüksekliği 100 metreyi bulan ve günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmış olan zindan ise görülmeye değer.
Dara Harabelerin en sonunda bulunan ve en çok ilgimi çeken Büyük Galeri, 2009 yılında Mardin Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları yapılırken bulunmuş. Galerinin alt katında yer alan 3 binin üzerindeki insan kemiklerinin Tevrat’ta Ezekiel Peygamberin mucizesindeki gibi yeniden dirilecekleri gün için bu mezarda toplandıkları söyleniyor.
Dara harabeleri’ne nasıl gidilir? / Dara antik kenti nerede?
Mardin Dara Harabeleri şehirden 30 dakikalık bir uzaklıkta bulunmakta. Mardin Havalimanı araç kiralama seçeneklerini tercih ederek, Mardin ilinin Artuklu ilçesine kolay bir ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul’dan Mardin tarihi yapıları gezmek üzere yola çıkanlar İstanbul araç kiralama olanaklarından yararlanabilirler. İstanbul Mardin arası O-4 ve E90 üzerinden 16 saat 3 dakika sürmekte. Böylelikle kısa bir Türkiye turu bile yapabilirsiniz. Ankara mardin arası kaç km diye merak ettiyseniz, hemen söyleyelim 1029 kilometre. D750/E90 ve E90 üzerinden 10 saat 52 dakika içerisinde Ankara araç kiralama olanaklarını inceleyerek, Mardin’e varabilirsiniz.
Yorum ekle