İstanbul Deniz Müzesi (Istanbul Naval Museum) ya da Denizcilik Müzesi, Türk ve Osmanlı Denizciliğinin yanında Türkiye müzeleri arasında da hem eski hem de köklü bir yere sahip.
Deniz Müzesi, İstanbul’un en değerli tarih miraslarından birisidir. İstanbul gezi rehberinize mutlaka eklemeniz gereken İstanbul Deniz Müzesi, Beşiktaş sahilde Barbaros Hayrettin Paşa heykelinin hemen yanında yer alıyor. Fakat Beşiktaş gibi önemli bir semtte yer almasına rağmen maalesef yeteri kadar ilgi görmüyor.
Bu durumun en önemli sebeplerinin arasında ise insanların Deniz Müzesi hakkında çok fazla bilgi sahibi olmaması ve yeterli reklamının yapılmaması diyebiliriz.
Sizler için hazırladığımız müze rehberinde, “Beşiktaş Deniz Müzesi ziyaret saatleri, deniz müzesi giriş ücreti, deniz müzesi hakkında bilgi ve deniz müzesi’ne nasıl gidilir?” gibi sorularınıza detaylı cevaplar bulabileceksiniz. Yolcu360 Araba kiralama seçenekleriyle hiç vakit kaybetmeden İstanbul turunuzu planlamaya başlayabilirsiniz.
Beşiktaş Deniz Müzesi Hakkında Önemli Bilgiler
İstanbul Deniz Müzesi özellikle Osmanlı dönemine ait donanma ve diğer denizcilik faaliyetlerinin kapsamlı olarak sergilendiği eserler içeriyor. Bunun yanı sıra İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi kendi konularında Deniz Müzesi ile aynı önemi taşıyor. Özellikle müze sahip olduğu eserler açısından gerek ülkemizde gerekse Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyor.
Öncelikle 1897’de Kasımpaşa’da açılan müze Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı. Müzedeki eserler İkinci Dünya Savaşı sırasında zarar görmemesi için Anadolu’ya gönderiliyor. Fakat savaş sonrası dönemde 1946 senesinde eserler yeniden İstanbul’a getiriliyor.
Böylelikle iki senelik bir çalışmanın ardından müze müdürü Haluk Şehsuvaroğlu’nun da yardımıyla müze, 27 Eylül 1948’de yeniden ziyarete açılıyor.
Müze bugünkü konumuna ise 1961 yılında kavuşuyor. Böylelikle günümüzde denize ve tarihe meraklı milyonlarca insanın ziyaret ettiği bir yer haline geliyor.
Dönemin şartlarında müze için en uygun yer olarak Dolmabahçe Camii Külliyesi seçiliyor. Deniz müzesi yaklaşık 13 yıl sonra bugünkü konumuna geliyor. Böylece Beşiktaş İskele Meydanı’ndaki Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın türbesinin yanında yer alıyor.
İstanbul Deniz Müzesi Bina Özellikleri
3 katlı sergi binasından oluşan müze yaklaşık olarak 1500 m²’lik alan üzerinde bulunuyor. Ayrıca 17 odası bulunan binada 4 büyük salon sergileme amacıyla kullanılıyor. Sergileme salonlarının isimleri se rüzgar yönlerinin adlarından geliyor.
Beşiktaş Deniz Müzesi’nde bahriyeli kıyafetleri, gemi modelleri, saltanat kayıkları, harita, tablolar, tuğralar, gemi baş figürleri gibi eserler bulunuyor. Bunun yanı sıra müzenin girişinde küçük yaştaki ziyaretçiler için eğitici oyun ve eşya alanları da yer alıyor.
Deniz Müzesi Kaç Bölümden Oluşuyor?
Müze 4 farklı bölüm ve eser koleksiyonundan oluşuyor:
- Bölümde tarihi kadırgalar var.
- İkinci bölümde saltanat kayıkları var.
- Üçüncü bölümde Atatürk kayıkları var.
- Dördüncü bölümde ise piyade kayıkları var.
Bu bölümleri bitirdikten sonra İstanbul Yalı eserlerini görebilirsiniz. Ayrıca Japonya dönüşü Ertuğrul Fıkrateyni’nin hikayesini de okuyabilirsiniz.
Katlara baktığımızdaysa giriş katında Atatürk odası, deniz şehitleri salonu, gemi isim levhaları, silahlar salonu, eski gemilerin baş figürleri gibi eserleri görüyoruz.
Üst kattaysa Birinci Dünya Savaşı salonu, Fatih Sultan Mehmet odası, Turgut Reis odası ve Kaptanı Derya Hızır Hayrettin Paşa odası gibi bölümleri ziyaret edebiliyorsunuz.
Müzenin ikinci bölümü yani saltanat kayıkları alanında, Sultan IV. Mehmet’e ait olan Saltanat Kadırgası, padişah haremi kayıkları ve Piri Reis’in Güney Amerika Haritası gibi eserler bulunuyor.
Müzenin üçüncü bölümü ise açık hava müzesi olarak kullanılıyor. Özellikle bu bölümde mezar taşları, toplar, su bombaları gibi çeşitli eserleri görebilirsiniz.
Deniz Müzesi Giriş Ücreti
2022 giriş ücreti yetişkinler için 13 TL‘dir. Eğer öğrenciyseniz müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Müze, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı olduğu için fiyat politikası biraz farklı. Böylece fiyatlar gayet uygun.
Müzede ödemeniz gereken diğer ücretler;
- Fotoğraf Çekim Ücreti: 26 TL
- Video Çekim Ücreti: 52 TL
- Sesli Rehber Ücreti: 25 TL (Türkçe, Almanca, Japonca, İngilizce, İspanyolca, Arapça)
Deniz Müzesi Ziyaret Saatleri
Müze yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve Pazartesi günleri kapalı oluyor. Müzeyi hafta içi 09:00 – 17:00, hafta sonları ise 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra müzeye hafta içi 16:00 ve hafta sonu 17:00’den sonra ziyaretçi girişi yapılmıyor.
Deniz Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
İstanbul Deniz Müzesi, Beşiktaş sahilde Başbakanlık Ofisi ve Shangri-La Oteli ile yan yanadır. Anadolu yakasından müzeye gelecekseniz, Kadıköy ve Üsküdar’dan deniz yoluyla Beşiktaş’a ulaşabilirsiniz. Vapurdan indiğinizde 100 metre yürüdüğünüzde müzeye ulaşıyorsunuz.
Metrobüsle gelecekseniz Zincirlikuyu Durağı’nda inerek Beşiktaş’ta indiren otobüs veya minibüsleri kullanabilirsiniz.
Ayrıca Bağcılar-Kabataş Tramvay’ını kullanarak Kabataş’ta inebilir ve müzeye 15-20 dakika kadar yürüyerek ulaşabilirsiniz. Fakat dilerseniz Kabataş’tan Beşiktaş’a giden otobüslere de binebilirsiniz.
Müzeye Boğaziçi veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden şahsi aracınızla ulaşacaksanız Beşiktaş çıkışlarından çıkabilirsiniz. Böylelikle Beşiktaş Sahil’e kadar indiğinizde müzeye ulaşacaksınız.
İstanbul’da Kiralık Araç mı Bakınıyorsunuz?
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Beşiktaş’ta Gidilecek Mekanlar
Müze çıkışı yakındaki Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Yıldız Sarayı ve Yıldız Parkı gibi yerleri gezebilirsiniz.
Ayrıca Deniz Müzesi’nden çıktığınızda daha sakin ve çalışacak bir yer arıyorsanız, Beşiktaş’ta Laptopla Çalışılacak Mekanlar yazımızı inceleyebilirsiniz.
Beşiktaş Deniz Müzesi Koleksiyon: Beşiktaş Deniz Müzesi’nde Ne Var?
Atatürk’e Ait Eşyalar
Beşiktaş Deniz Müzesi’ne ait bu koleksiyon 4 kısımdan oluşmakta. İlk kısım, Ertuğrul Yatı’nda Kullandığı Eşyalar. Saltanat yatlarından Ertuğrul yatı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından 1924’te Cumhurbaşkanlığı Yatı unvanını almış. Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere İstanbul’dan ayrılan Atatürk, sekiz yıl sonra Ertuğrul’un güvertesinde İstanbul’a tekrar dönmüş. Daha sonrasında bu yat, Atatürk’ün izlediği Moda’daki deniz şenliklerinde, Marmara’da yapmış olduğu gezilerde ve Türkiye’yi ziyaret eden yabancı liderlerle devlet başkanlarının ağırlanmasında kullanılmış.
İkinci kısım ise Savarona Yatı’nda Kullandığı Eşyalar. Atatürk kısa bir dönem için Savarona’da kalmış. Atatürk ömrünün son senesinin 55 gününü bu yatta geçirmiş. 25 Temmuz 1938 tarihinde Savarona Yatı’ndan ayrılmış.
Üçüncü kısım Atatürk’ün kullanmış olduğu çeşitli eşyalar’dan oluşmakta. Bunlar arasında gümüş kalem sapı, gümüş sigara kutusu ve kumaş kaplı ağaçtan yapılmış berber koltuğu gibi çeşitli özel eşyalar bulunmakta.
Dördüncü kısımda Atatürk Temalı Eserler’i içermekte. Bu eserler içerisinde Atatürk’ün çeşitli fotoğrafları ve 1925 yılına ait kendisinin imzaladığı bir fotoğrafta bulunmakta.
Tarihi kayıklar
Bu kayıklar arasında 24 Çifte KürekliTarihi Kadırga, 2 Çifte Kürekli Sandal ve Savorana Yatı’na ait filika gibi Atatürk Kayıkları, 13 Çifte Köşklü Saltanat Kayığı ve 7 Çifte Kürekli Saltanat Kayığı gibi Saltanat Kayıkları ve diğer kayıklar yer almakta.
Beşiktaş Deniz Müzesi Sergiler
Beşiktaş Deniz Müzesi içerisindeki sergiler:
- Osmanlı dönemi donanması
- Cumhuriyet dönemi donanması
- Geçmişten günümüze bahriye kıyafetleri
- Şehitler ve gaziler
- Atatürk
- Yavuz
- Tarihi dalgıç malzemeleri
Yorum ekle