Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Beykoz Kundura Fabrikası | İstanbul Gezilecek Yerler

Beykoz Kundura Fabrikası | İstanbul Gezilecek Yerler

Sadece Türkiye‘nin değil, Dünya’nın eşsiz güzellikteki şehirleri arasında olan İstanbul, aynı zamanda en önemli kültür kentleri arasında yer almakta. Doğa turizminin ve kültür turizminin bir araya gelerek oluşturduğu bu muhteşem şehir, muntazam bir atmosfere sahip. Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, geçmişe tanıklık eden birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındırmakta. Dolu dolu bir tarihe sahip olan bu şehri tanımak için İstanbul gezilecek yerler gezisi en iyi yöntemlerden biri. Araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, İstanbul’un tarihi değerlerinden biri olan Beykoz kundura fabrikası da bu kültürel yapılardan biri. Günümüzde kültür etkinliklerinin gerçekleştiği Beykoz kundura fabrikası için gezi yazısı Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Beykoz Kundura Fabrikası

Beykoz kundura fabrikası, tüm o güzelliği ve atmosferi ile yaşantısına 1810 yılında başladı. 1812 yılında 2. Mahmut Beykoz’a bir gezi düzenler. Burada Hamza adında bir ayakkabıcı ile karşılaşmış. Ayakkabıcı Hamza usta, derilerden çarık yaparak yaşamını sürdürmekteymiş. 2. Mahmut ordunun da çarık ihtiyacı olduğunu belirterek, Hamza ustadan destek vermesini ister. Hamza ustanın onayı üzerine ayakkabı imalathanesi satın alınır ve devletin bünyesine katılır.

Beykoz kundura fabrikası içerisine 1842 yılında kadar 40 beygir gücünde bir buhar makinası, 2 buhar kazanı, 2 taş değirmen, 70 deri kuyusu eklenerek, tam anlamı ile bir sanayi kuruluşu statüsüne kavuşmuş. 1856 yılında ise Paris Uluslararası Sergisine katılarak ve Expo Universelle’de yer alarak, Beykoz kundura fabrikası kendisini tüm dünyaya tanıtmış oldu.

1877 yılında Beykoz kundura fabrikası, Viyana Uluslararası Fuarı’na katılmış ve altın madalya kazanmış. Birinci Dünya Savaşı çıktığında fabrika askerlerin ihtiyacını karşılamak için askeriyeye bağlanmış. 1925 yılında ise Beykoz kundura fabrikası, Sanayi Bakanlığı’na geçmiş. 1933 tarihinde de Sümerbank bünyesinde Deri ve Kundura Fabrikası olarak hizmet vermeye başlamış. 1999 yılına kadar Sümerbank Deri Kundura Fabrikası olarak işlerlik göstermeye devam etmiş, bu tarihte ise kapanmış.

İstanbul’da gezilecek müzeler için tıklayınız.

Beykoz Kundura

2005 yılında kundura fabrikası, Yıldırım Holding’e devredildi. Bu kapsamda kundura yaratıcı endüstriye hizmet vermek amacı ile yeni bir vizyon kazandı. Böylece Beykoz kundura fabrikası, Beyza’nın Kadınları’yla ilk kez bir film endüstrisinde kullanılmış oldu. Aynı zamanda 2013 yılı içerisinde ilk uluslararası etkinlik Youtube Türkiye’nin lansmanı da Beykoz kundura fabrikası içerisinde gerçekleşti. 2018 yılında ise Kundura Sinema açılarak, sanat severlerin gönlünü kazandı diyebiliriz. 🙂 Güncel bilgi olarak, Beykoz kundura fabrikası her ay çeşitli programlar ile hala sizlere hizmet vermekte. Mutlaka bu programlardan birini tercih ederek, Beykoz kundura fabrikasının atmosferini solumanızı tavsiye ederiz. Buraya bayılacağınızı düşünüyoruz. 🙂

Beykoz kundura adres: Yalıköy, Süreyya İlmen Caddesi, No:1 34820 Beykoz.

araç kiralama İstanbul kapsamında İstanbul araç kiralama seçeneklerini incelemek için tıklayınız.

Beykoz kundura fabrikasında çekilen diziler ve filmler: Beyza’nın Kadınları, Eve dönüş, Kirpi, Güneşi Gördüm ve Av Mevsimi gibi birçok filme ait sahneler burada çekildi.

Hatırla Sevgili, Küçük Kadınlar, İşler Güçler, Suskunlar, Fatmagül’ün Suçu Ne, Kavak Yelleri, Öyle Bir Geçer Zaman ki ve Yaprak Dökümü gibi bazı dizilerin sahneleri de Beykoz kundura fabrikası içerisinde geçmekte.

İstanbul’da gezilecek yerler için tıklayınız.

İstanbul gezilecek yerler

  • Beylerbeyi Sarayı

İstanbul’da gezilecek yerler listesinde bulunan Beylerbeyi Sarayı, ilk olarak II. Mahmud tarafından inşa ettirilmiş. Ancak saray bir yangın sonrasında hasar görmüş ve Sultan Abdülaziz tarafından yapı tamamen yıktırılarak yeniden inşa ettirilmiş. Son çalışamalardan sonra 1863-1865 yıllarında saray şuan ki görünümüne kavuşmuş. Sarayın gezilebilecek kısımları arasında deniz köşkleri, tüneli, set bahçeleri, Sarı Köşk, Mermer Köşk ve Ahır Köşk yer almakta. Beylerbeyi Sarayı mimari açıdan oldukça etkileyici. Neoklasik, Barok ve Rönesans’ın etkileri Beylerbeyi Sarayı mimarisinde açık bir şekilde görülebilmekte.

Beylerbeyi Sarayı adres: Beylerbeyi, Abdullahağa Cd., 34676 Üsküdar. Rent a car İstanbul için İstanbul Ümraniye araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, burayı ziyaret edebilirsiniz.

  • Rumeli Feneri Köyü

İstanbul Boğazından Karadeniz’e ilk giriş noktası burası. Bu yüzden de Rumeli feneri, 1855 yılında Kırım Savaşı sırasında Fransız ve İngiliz savaş gemilerinin İstanbul Boğazından Karadeniz’e çıkmalarını kolaylaştırmak için yapılmış. Hatta hemen karşısında da Anadolu feneri bulunmakta.

Rumeli feneri deniz seviyesinden 58 metre yükseklikte inşa edilmiş. Fener kulesi ise 30 metre yüksekliğe sahip. Rumeli feneri köyü içerisinde mutlaka 1910 yılından beri var olan Çınar Ağacı görülmeli. Çınar ağacı için Rumeli feneri köyünün simgesi diyebiliriz. İstanbul Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakıp İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama opsiyonlarından faydalanabilirsiniz.

  • Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan sarnıcının uzunluğu 140 metre ve genişliği 70 metre. Yapı, dikdörtgen biçiminde ve 9.800 metrekare bir alana sahip. Burada yaklaşık 100.000 ton su depolanabilir. İstanbul’da gezilecek yerler arasında olan sarnıç içerisinde Medusa başı ve Ağlayan sütun mutlaka görülmeli.

Yerebatan sarnıcı adres? Yerebatan caddesi, Alemdar mahallesi, 1/3 34410 Sultanahmet-Fatih. İstanbul Beşiktaş araç kiralama seçeneklerinden sizin uygun olanı tercih ederek buraya konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Yorum ekle