Yolcu360 Blog

Sivas Gezi Rehberi

Sivas’ta gezilip görülecek neler var? Sivas, sadece Türkiye için değil dünya için önemli bir şehir aslında. Aşık veyse gibi bir ozanın, Divriği gibi eşsiz bir mimarinin ve neredeyse hiç bozulmamış gerçek Anadolu yaşamının kenti. Anadolu’da bin yıllık bir yaşam biçiminin özeti Sivas. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Sivas turu yapmaya ne dersiniz? 🙂 Peki, Sivas gezisinde nerelere gitmek gerek ya da Sivas’ta görülecek yerler nereleri? En önemlisi de bu Anadolu şehrinde, Sivas’ta ne yenir? Sivas’a yolu düşenler için Sivas Gezi Rehberi yaptık, keyifle okuyun ve şehrin mutlaka tadını çıkarın çünkü önyargılarınızı derinden sarsacak.

Sivas Gezi Rehberi

Düğün Dernek Sivas
Düğün Dernek Sivas

Doğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerinin kesişim bölgesinde yer alan Sivas, aslen İç Anadolu Bölgesi’nde sayılmaktadır. Farklı kültürlerin kaynaşması ile oluşan şehir zengin bir kültüre sahiptir. Şehrin nüfusu 365.000’dir.

Sivas Hakkında

Yapılan kazılara göre Sivas’taki ilk yerleşim M.Ö. 8000 tarihlerine kadar uzanmaktadır. Zamanla Hititler’den başlayıp değişik devletlerin egemenliği altına giren şehir özellikle Milli Mücadele döneminde önemli bir rol üstlenmiştir. Sivas Kongresi’nin yapıldığı şehrin Milli Mücadele’deki önemini Mustafa Kemal Atatürk “Cumhuriyetin temellerini bu şehirde attık.” sözleriyle özetlemiştir.

Sivas’ta Gezilecek Yerler

Dİvriği
Dİvriği taş işçiliği detayı

Sivas’ta gezilecek yerler listesinin başında Çifte Minareli Medrese gelmektedir. 1271 yılında İlhanlı Veziri Şemseddin Cüveyni’nin yaptırdığı medrese UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesindedir.

Sivas’ta bulunan bir diğer önemli medrese ise Gök Medrese, diğer bir adı ile Sahibiye Medresesi. Büyük Selçuklu Sahib Ata Fahrettin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır. Kapısında oldukça süslü olan yapıda eski Türk sembolleri de kullanılmıştır. Bu yapı da aynı Çifte Minareli Medrese gibi UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.

1217 yılında Selçuklular tarafından yaptırılan Şifaiye Medresesi, dünyanın hala yıkılmadan günümüze kadar gelebilmiş en eski hastanelerinden birisidir. Yapının içinde Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus’un türbesi de bulunmaktadır.

1919 yılındaki Milli Mücadele’nin önemli mihenk taşlarından birisi olan Sivas Kongresi’nin yapıldığı ve Milli Mücadele karargahı olarak kullanılan Sivas Kongre Müzesi, yakın tarihimize dair görülmesi gereken önemli yerlerden birisidir.

Sivas Kangal Yavruları
Sivas Kangal Yavruları

Bütün bu tarihi binaların yanısıra Sivas doğal güzellikleri ile de ünlüdür. Gürün Gökpınar Gölü, Gürün Şuğul Vadisi, Hafik Gölü, Zara Tödürge Gölü ve Gemerek Sızır Şelalesi bunların en güzel örneklerindendir. Sivas’ın önemli bir güzelliği de kangal cinsi köpekleridir. Dünyanın en saf kan çoban köpeği listesinde yer alan bu tür, ülkemizin belki de en önemli değerlerinden biri. 

Bütün bu doğal güzelliklerin yanında da ünlü Kangal Balıklı Kaplıcası şifa arayan insanlar için uğrak noktalardan biridir. Havuzlarında binlerce küçük balığın bulunduğu bu kaplıcadaki balıklar egzama, sedef gibi deri hastalıklarının geçmesinde katkıda bulunur.

Sivas’ta Ne yenir?
Sivas Mantısı
Sivas Mantısı

Düğün Dernek serisinin çekimlerinin yapıldığı Sivas’ta yemek konusunda şanslı hissedersiniz. Özellikle de et seviyorsanız. Sivas’ta yenilebilecek bazı yöresel yemekler Kesme aşı, fındık ve üzümden yapılan Kelle tatlısı, kuzu etinden yapılan lezzetli Sivas kebabı, içine badem ve et katılarak yapılan Divriği pilavı, Sivas mantısı olan hingel, katmere benzeyen Sivas ketesi ve madımak otu ile yapılan Madımak yemeğidir. Sivas yemekleri içinde iri bohçalar şeklinde kapatılan ve içinde parça et olan mantısı, kavrulup üzerine süzme yoğurt dökülerek servis edilen ve çok şifalı bir Anadolu otu olan madımak ile bölgede otlayan kuzulardan yapılan kebap mutlaka tadılmalı.

Sivas’ın Nesi Meşhur?

Sivas denilince akla ilk olarak bölgenin önemli sembollerinden biri olan Kangal köpeğidir. Çoban ve bekçi köpeği olan bu ırkın Orta Asya’dan gelen Kangar isimli Türk boyu tarafından getirildiği düşünülür. Sürülere dadanan kurt gibi hayvanlara karşı üstün bir koruma sağlayan köpek bu özelliğinden dolayı bazı Afrika ülkelerinde çobanlar tarafından sürülerini çitalara karşı korumak için kullanılmaktadır.

Aşık Veysel
Aşık Veysel

Ünlü halk ozanı olan Aşık Veysel de Sivaslıdır. Onun sayesinde Sivas türküleri ülke çapında tanınmıştır. Dünya edebiyat tarihi kitaplarında da Aşık Veysel’den bahsedilir. Bugün Amerika’da, Avrupa’da Çin’de ya da Japonya’da üniversitelerin Edebiyat kürsülerinde pek çok Aşık Veysel tezinin olduğunun da altını çizelim.

Divriği Külliyesi de Sivas’ın dünya çapındaki meşhurlarından. Tamamen yekpare taşın dantel gibi işlendiği külliye, bir tepe üzerinde tek başına dimdik duruyor. Eşsiz bir görünüm, eşsiz bir işçilik ve detaylarında pek çok gizem taşıyor. Özellikle figürün yasak olduğu, melek figürünün bilinmediği Selçuklu ve Beylikler döneminde böyle figürlerle dolu bir esere nasıl izin verildiği merak konusu. Gerçi Ermeni taş ustalarının yapının inşasına gizemli figürler ekledikleri de biliniyor.

Sivas, Cem Yılmaz ve Emel Sayın’la bir de son yıllarda Düğün Dernek filmleriyle ünlü. Bu arada Sivas’ta ülke çapında iş yapan ciddi büyük e-ticaret şirketleri de var.

Sivas bir de üzücü, utandırıcı bir olayla Madımak Oteli Yangını ile ünlü. Düşünceleri, beğenilmediği için diri diri yakılmak istenen insanların acı anılarıyla maalesef. Bu arada gitmişken Sivas Madımak Müzesini de görün.

Sivas ve Ulaşım

Şehir üzerinden geçen karayolları haricinde tren ile Ankara’ya bağlı. Bunun yanında şehrin sahip olduğu havalanından ülkedeki birçok şehre uçuş bulunmakta.

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Sivas Araç Kiralama

Sivas’ta global rent a car markalarının, yerel rent a car markalarının ve hatta tamamen Sivaslı rent a car markalarının ofisleri var. Sivas’tan araç kiralama yapmak üzere söz konusu markaların farklı fiyat ve araçlarını yolcu360.com üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Sivas uygun fiyatlı kiralık araç seçeneği için sistem üzerinden arama yapmanız yeterli. yolcu360.com modülü anında Sivas ili için tüm müsati kiralık araçları fiyatları, ait oldukları rent a car şirketi, araç özellikleri ile birlikte listeler.

Sivas merkez araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Yorum ekle