Yolcu360 Blog
iran-kultur (2)
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > İran Sanat Kültürü: Yasakların Ardında Müzik, Resim, El İşçiliği

İran Sanat Kültürü: Yasakların Ardında Müzik, Resim, El İşçiliği

İran tahmin edilenin aksine kültürüne bağlı, sanatına çokça önem veren bir topluluk. Gelin İran sanat kültürü nasıl yakından inceleyelim. İran, dünya tarihinin en zengin sanat miraslarına sahip. Ülkenin her sokağı kültürüne ve sanatına ait izler taşıyor. Attığınız her adımla sizleri içine çeken sanatı, mimarisi, kültürü gezinizi çok keyifli ve ilginç kılıyor.

İran: Merak Edilenin Ötesi yazımız için tıklayın.

İran sanatı, resim, mimari, dokuma, seramik, cam işçiliği, hat sanatı, metal işçiliği ve heykel gibi pek çok alanda türlü türlü eserler vermiş. Tabi ki bu kadar kolda eser vermesinin sebebi çok fazla uygarlığa ev sahipliği yapmış olması. Aslında kültür ve sanatının içinde dolaştığınızı zannederken uygarlıkları inceliyorsunuz.

iran-kultur-resim.jpgHer sokakta neredeyse çizilmiş bir resim ile karşılaşıyorsunuz. Duygu ve düşüncelerini yansıtan resimlerle beraber, Şialık mezhebine has önem taşıyan her şeyde resme dökülmüş olarak çıkıyor karşımıza. Kaybettikleri büyükleri, dini olarak önem verdikleri önderleri hep resmedilerek unutturulmuyor İran halkına.

Cam-kristal işçiliği benim en çok dikkatimi çeken sanatları oldu. Camiler ve saraylar hep kristal işlemeciliği ile dolu. Her yer ışıl ışıl. Öyle güzel ve baş döndürücü ki. İnsan saraylardan ve camilerden çıkmak istemiyor. Şaaşalı medeniyetleri kristal işlemeciliği ile her yerden fark ediliyor.

iran-kültür-cam

Selçuklu Devletinin belli bir süre İran’da hüküm sürmesi Selçukluların sanatının da İran’a hakim olması ile sonuçlanmış. Selçuklu İmparatorluğu seramik sanatını ülkedeki her eser ile birleştirmiş. Kristal işçiliğinden sonra ilgimi çeken ikinci eserleri seramik sanatı oldu. Seramiği çok güzel işlemişler. Birde bunu firuze taşları ile süslemişler ise gözlerinizi alamıyorsunuz. Takılardan, süs eşyalarına kadar hepsi ince ince seramik işçiliği ile kaplı. Bizden küçük bir tavsiye. Ülkenize eliniz boş dönmeyin. Seramik sanatı ile firuze taşının birleştirildiği güzellikler sizi bekleyenleri mutlu etmek için yetecektir.

İran Sanat Kültürü: Kıymetli İran Halıları

İran kültürünün önemli yanını oluşturan İran halısı, sadece İranlılar arasında değil çok fazla ülke arasında da popülerliğini koruyor. Gezdiğimiz her sarayda çok büyük ve ince ince dokunmuş halılar karşımıza çıktı. İran’da halılar sadece salonlarda yerleri süsleyen parçalar değil. Duvarları da boydan boya halıları ile süsleyerek şaşalı yaşamlarını biraz daha perçinliyorlar. İran halılarının dokuma modeli, kullanılan iplik ve atılan ilmik sayısına göre fiyatları değişiklik gösteriyor. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, fiyatları biraz tuzlu. Hatta biraz demek ile mütevazilik etmeyelim baya bir tuzlu.

iran-kultur-hali.jpg

İran Sanat Kültürü: Müzik

İran Ülkesinin kültürel kimliğinin ayrılmaz bir parçası müzik olmuştur her zaman. Müzik İran halkı için tüm duygu ve düşüncelerini dile getirebildikleri bir alan. Dini olarak söylemek istediklerinden tutunda, sosyal bir konuda değinmek istedikleri her şeyi müzik ile anlatıyorlar. Farsça bilmeseniz de sizi içine çekerek çok rahat etkiliyor müzikleri. Ülkede yapmış olduğumuz tüm seyahatimiz boyunca müzik dinlemeye özen gösterdik.

Şia kültürüne “yas” çok hakim. Bu sebeple “yas” müziklerinin de vazgeçilmezi. Sokaklarda çokça ağıt türü müzik ile karşılaştık. Aslına bakarsanız ağıt ile dini motifleri birleştirerek başlı başına kendilerine ait bir tür oluşturmuşlar.

Müzik ülke kültürüne bu kadar hakim olunca doğal olarak şehirler gürültülü bir hal alıyor. Çünkü her an karşınıza elinde mikrofon ile bir yerel sanatçı çıkabiliyor. Özellikle bayramları ve önemli günlerinde sokaklarda müzik ve sesten durulamıyor. Ancak İran halkı bu duruma alışık ver onlara hiçbir rahatsızlık vermiyor.

iran-kultur-muzik.jpg

İran başlı başına kültürü, müziği, sanatı ve şiiri ile büyük bir medeniyet olmayı başarmış. Bizde tüm gezimiz boyunca İran’ın kendine has özelliklerini medeniyetinin içinde mutlaka bulduk. Ayrıca çok eskilere dayanan kültürlerini şimdiki zaman taşımak için gayret sarf etseler de popüler kültürün etkisi kendisini İran’da da hissettirmeye başlamış.

Tutuculuk ile kültürünün ona verdiği güç arasında gelip gitmeler yaşasa da İran kültür ve medeniyeti başlı başına insanı cezbeden bir konu. Her ne kadar çokça araştırma yaparak çıkmış olsak da yola orada birebir deneyimlemek çok farklı ve güzeldi.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

 

 

 

Yorum ekle