Araç beyni tamiri nasıl yapılıyor? Araç beyni resetleme nedir? Detaylar yazımızda!
Araç beyni nedir sorusunun yanıtı motorlu araç sahipleri için önemli. Beyin, yeni nesil motorlu araçlarda hayati fonksiyonları yerine getiriyor. Araç beyin arızası da bu nedenle korkulan bir durum. Peki, araç beyni tam olarak nedir? Ayrıca araç beyni neden yanar? Sonrasında araç beyni tamiri nasıl yapılır? Araç beyni resetleme ile bu sorunu giderebilir misiniz? Bu soruların yanıtlarına bakalım…
Araç Beyni Nedir?
İkinci el araç alırken en çok korkulan konulardan biri, aracın beyninde sorun olmasıdır. Çünkü beyin, tamiri masraflı ve değişimi maliyetli bir donanım. Yani araç beyni tamiri gerekiyorsa yüksek masraflarla karşılaşabilirsiniz. Peki, araba beyni nedir?
Motorlu araçların kontrol ünitesi olan beyin, küçük boyuttadır. Aslında elektronik çipler bir yapı şeklinde de tanımlanabilir. Bu çip, araçtaki farklı noktalardaki sensörlerden aldığı verileri analiz ederek değerlendirir. Ancak sensörlerde sorun varsa, iletişimde sorun varsa ya da beynin kontrol ettiği parçalarda problem varsa beyin arızası ortaya çıkar.
Çip krizi ile ilgili içeriğimizi okumaya ne dersiniz?
Araç Beyni Ne İşe Yarar?
Araç beynine teknik olarak ECU veya ECM adı veriliyor. Motorun ve ona bağlı parçaların yönetiminden sorumlu olan parçadır. Bir donanım ya da elektronik aksam olarak tanımlanır. Motorun ve ona bağlı parçaların çalışmasını sürekli olarak kontrol eden ve ölçen bir sistemdir. Yani bozulursa hızlı bir şekilde araç beyni tamiri gerekiyor.
Aracın güvenlik sistemleri ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin frenleme konusunda arabanın kilitlenmeden durmasını sağlayan ABS sistemi ile direkt olarak bağlantılı olan bir donanımdır. Yani araç beyni tamiri zaruridir.
Günümüzde üretilen motorlu araçlarda çok sayıda sensör var. Bu sensörlerin her biri de bir organ ya da yapı ile ilgili. Sensörlerin hepsi, tek bir organa mesaj gönderir. Bu organ; beyin. Araç beyni ya da motor beyni, sensörlerden aldığı verilerle komutları yerine getirir. Donanım bozulduysa bu sensörlerin düzgün çalışması için araç beyni tamiri gerekiyor.
Araç Beyni Neden Yanar?
Motorlu araçlarda sensörlerden aldığı verileri işleyen, depolayan, analiz eden organ beyin. Motor beyni, aracın çalışması için ve güvenli sürüş için önemli.
Bazı sinyallerin yanıp sönmesi, uyarı işaretleri, kablo yanığı kokusu ve bazı işlevleri yerine getirememek gibi detaylarla araç beyni arızası hissedilebilir. Bu da genellikle ECU arızası ya da beyin yanması şeklinde ifade edilir. Peki, araç beyni neden yanar? Başka bir deyişle ECU arıza nedenleri nelerdir? Ve bu konuda araç beyni tamiri nasıl yapılıyor?
Araçta beyin arıza nedenleri oldukça çeşitlidir. Motor ile ilgili sorunlar beyinde de arıza olmasına neden olabilir. Motorun suda kalması, hatalı akü değişimi, yanlış araç kullanımı yani kullanıcı hataları da en yaygın sebepler arasında. Bu tür durumlarda uzmanlar tarafından araç beyni tamiri gerçekleştirilmelidir.
Araba Beyninde Sorun Varsa Nasıl Anlaşılır?
Araç sahipleri, yaşanan arızalarda beyin sorununu göz önüne alıyor. Aslında bu, biraz da korkutucu. Çünkü beyin arıza masrafı daha fazla olabiliyor. Peki, araç beyninde sorun olduğu nasıl anlaşılıyor? Bu eksende farklı detayları gözden geçirebilirsiniz. Buna göre bir araç beyni tamiri organize edilebiliyor.
Motor beyin arızasını belirleme için birçok faktör var. Bunlardan en önemlisi lambaların yanıp sönmesidir. Ancak bunun dışında iyi bir gözlemle fark edebileceğiniz detaylar da var. Mesela ateşleme yakıt sistemi arızaları, beyinde soruna işaret eder. Bazen yanık kokusu da bir ipucu olabiliyor.
Araç devrini almışken stop ediyorsa veya yakıt tüketiminde sebepsiz bir artış varsa beyin ile ilgili sorun olacağı akla gelmelidir.
OBD cihazına bağlanarak hata kodu olarak beyin gösteriliyorsa beyinde sorun vardır. Araç beyni yanması nasıl anlaşılır sorusuna yanıt olarak bağlantılardaki oksitlenme de bir belirtidir.
Bu detayları göz önüne alarak beyinde sorun var mı anlamak üzere bir fikir edinebilirsiniz. Peki, araç beyninde sorun varsa ne yapılır ya da motor beyni tamiri nasıl yapılır?
Araç Beyin Tamiri Nasıl Yapılır?
OBD cihazına bağlanıp bakıldığında beyin arıza kodu varsa ilgili bakım sağlanmalıdır. Beyin arızasını gidermek için hemen beyin değiştirme yapılmaz. Sorun olan parçayı bulup onda bir değişiklik yapılabilir.
Bazen sadece bakım ile de sorun çözülebiliyor. Beyni komple yenileme, son aşama olmalıdır. Bazen sorun beyin kablolarında olabiliyor. Sadece kablo değişimi, çözüm için yeterli olabiliyor.
Burada bir konuya dikkat etmelisiniz. Bazen beyin arızalarında birden fazla hata kodu olabiliyor. Her biri tek tek kontrol edilmelidir.
Aynı zamanda araç beyni resetleme ile de araç beyni tamir edilebiliyor. Bu noktada araç beyninin marka modeli önemli. Ayrıca araç beyni resetleme bilinçli şekilde yapılmaldır.
İkinci El Aracın Beyninde Sorun Olduğu Nasıl Anlaşılır?
İkinci el araç alırken beyin hasarını anlamak üzere dikkat edebileceğiniz detaylar var. Bu konuda aracı çalıştırdığınızda sinyal lambalarını kontrol etmek çok önemli. Ancak motor beynindeki sorunu bu konuda uzman olmayan birinin anlaması zor. Ve araç beyni tamiri gerekiyor ise ikinci el alışınızdan zarar edebiliyorsunuz.
Bu nedenle aracı ekspere sokmalısınız. OBD beyin testi yaptırma da iyi bir fikir. Almayı düşündüğünüz ikinci el aracı, OBD beyin testine sokabilirsiniz. Böylece beyinde sorun varsa anlayabilirsiniz.
Sürekli kullanım söz konusu değilse ikinci el aracın muhtemel sorunlarını göğüslemek yerine araç kiralamak daha avantajlı olabilir. Kiralık araç fiyatları, günlük, aylık kiralama ile ikinci el araçlara göre daha hesaplı olabiliyor.
Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle