Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > İçel Gezilecek Yerler / İçel Gezi Rehberi

İçel Gezilecek Yerler / İçel Gezi Rehberi

Akdeniz’in incisi Mersin, 2 milyona yakın nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biri. Sahip olduğu liman sayesinde ticaret alanında gelişmiş bir bölge. Mersin’in içlerine doğru gidildiğinde Toroslar’ın inanılmaz atmosferini hissedebiliyorsunuz. Mersin öyle büyüleyici bir şehir ki hakkında ne söylesek az kalır. Eski adı ile İçel olarak bilinen şehir, size kültür turizmi ve doğa turizmini bir arada sunmakta. Hazırsanız İçel gezi rehberi için araba kiralama seçeneklerini değerlendirerek İçel gezilecek yerler için gezi listesinizi Yolcu360 ekibi olarak sizinle birlikte planlayalım.

İçel gezilecek yerler

Doğu Akdeniz‘in ticaret şehri olan İçel gezilecek yerler açısından oldukça zengin. İçel ismi nereden gelir? İçel ne demek? veya İçel isminin anlamı nedir diye düşünüyorsanız, İçel Mersin‘in eski adı. Mersin ismi Oğuz Türkmen beylerinden Mersin Bey’in adından alınmış. Mersin, coğrafî olarak iç bölgelerde bulunduğundan  12. asırdan yüzyıldan 2001 yılına kadar İçel denmiş. 2001 yılında ismi değiştirilmiş.

  • Cennet Cehennem Çökükleri / Cennet Cehennem Mağaraları / Cennet Cehennem Vadisi

Cennet Cehennem Mağarası hakkında kısa bilgi almak ve Cennet Cehennem Mağaraları ismini nereden almıştır diye merak ediyorsanız, Cennet Mağarası yeraltı deresinin yol açtığı kimyasal erozyonunun tavanı çökertmesi sonucu oluşmuş. Mağaranın içinin yemyeşil olması ve tabanında akarsuyun bulunması ile adı Cennet Mağarası olarak konulmuş. Cennet Çöküğü‘nün 75 metre ilerisinde bulunan Cehennem Çöküğü ise karstik zemin yapısının erozyona uğraması ile meydana gelmiş. İçel gezilecek yerler listenizin belki de en başında bulunması gereken bu yer farklı efsanelere de konu olmuş. Cennet Cehennem Mağarası hikayesi oldukça ilginç. Mitolojiye göre, Zeus, yüz başlı ejderha Typhon’u burada gerçekleşen bir mücadelede yendikten sonra, bir süre Cehennem Mağarası’nda bekletmiş. Daha sonrada, ejderhayı Etna Yanardağı’nın altına sonsuza dek kapatmış. Mersin Cennet Cehennem Mağarası nerede diye merak ediyorsanız, Narlıkuyu/Silifke yakınlarında bulunuyor. Silifke’ye 22 kilometre, ve Mersin Kız Kalesi’ne 7 kilometre uzaklıkta yer almakta.

  • Mersin Cennet Cehennem Mağarası giriş ücreti 

 Mersin Cennet Cehennem Mağarası giriş ücreti 2019 yılı için 20 TL. Cennet Cehennem Mağarası ziyaret saatleri ise yaz dönemi için 08:00-19:00, kış dönemi içinse 08:00-16:45 arası. İçel gezilecek yerler için bu mağaraları gezmek istiyorsanız Müzekart ile ücretsiz de girebilirsiniz. Silifke’ye gelmişken Silifke’yi de baştan aşağı gezelim görelim diyorsanız, Silifke’de ne yapılır yazımıza göz atabilir, Mersin araç kiralama ile İçel gezilecek yerleri rahat bir şekilde keşfedebilirsiniz.

İçel gezi rehberi

  • Adam Kayalar / Adam Kayalar Vadisi

Adam Kayalar Mersin‘de gezilecek yerler arasında mutlaka yer almalı. İçel gezilecek yerler içerisinde Adam Kayalar yoluna çıktıysanız, Adam Kayalar yol tarifi olarak Kızkalesi’nin kuzey yönü tarafında 7 kilometre uzaklıkta, derin bir vadinin dik yamacında bulunduğunu belirtelim. Adam Kayalar tarihi M.Ö. 1 ve M.S. 2. yüzyıla dayanmakta. 12 adet kabartma şeklinde olan Adam Kayalar hikayesi ise bir nevi kutsallaştırma üzerine. Kabartmaların o dönemin ileri gelenlerini yansıttığı veya dönemin önemli komutanları ve onların ailesine minnet göstermek için yapıldığı tahmin edilmekte. Binlerce yıldır gizemini koruyan Adam Kayalar’a nasıl gideriz diye düşünüyorsanız, Mersin Mezitli araç kiralama olanaklarına göz atabilirsiniz.

  • Astım Mağarası

15 metre derinliğe sahip Astım Mağarası Cennet-Cehennem Mağaraları’nın çok yakınında yer almakta. Mağara içerisindeki sarkıtlar ve dikitler, size bambaşka bir atmosfer sunuyor. Dilek Mağarası olarak da bilinen Dilek-Astım Mağaraları, hem astıma iyi gelmesi hem de dileklerin kabul edildiği düşünüldüğü için her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Mersin Erdimli araç kiralama fiyatları incelenerek, Mersin Astım Mağarası‘na doğru konforlu bir şekilde yola çıkabilirsiniz. Mersin Astım Mağarası yol tarifiMersin şehir merkezi‘ne 86 kilometre uzaklıkta, Silifke merkeze ise 23 km uzaklıktaki mağaraya Mersin-Antalya karayolu üzerinden Narlıkuyu kavşağından kuzeye doğru ilerleyerek ulaşabilirsiniz. Hasanaliler Köyü’nde bulunan Cennet Cehennem Çöküğü’ne 300 metre uzaklıkta yer almakta.

İçel şehir rehberi

  • Yumuktepe Höyüğü

9000 yıllık höyük: Yumuktepe, Neolitik çiftçiler tarafından kurulmuş. Yumuktepe Höyüğü tarihçesi oldukça eski. Öyle ki 2018 yılında Mersin Yumuktepe Höyüğü’nde 9 bin yıllık mühür bulunmuş. Yumuktepe Höyüğü, Anadolu‘nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Yumuktepe Höyüğü hakkında bilgi almak istiyorsanız, höyük dünyada ilk tarımın yapıldığı yerler arasına ismini yazdırmış. Höyüğün Anadolu’dan Avrupa’ya tarımsal ürünlerin yayılması için bir araç konumunda olduğu tahmin edilmekte. İçel gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken bu değerli yer, Türkiye’nin kültür turizmi açısından oldukça önemli. Yumuktepe Höyüğü nerede:  Mersin şehrinde Toroslar ilçesine bağlı bir yer olan Demirtaş mahallesi’nin Soğuksu Caddesi’nde yer almakta. Mersin Toroslar araç kiralama imkanlarını inceleyerek, buraya kısa sürede ulaşabilirsiniz.

  • Kız Kalesi

Deniz Kalesi olarak da adlandırılan Kız Kalesi, 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmış. Strabon, Roma Dönemi’nde korsanların kaleyi barınak olarak kullanmış. Kalenin kıyıya uzaklığı 600 metre. Kız Kalesi hikayesi de oldukça meşhur. Efsane’ye göre, kral çok sevdiği tek kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Kızının yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için bu kaleyi yaptırmış. Böylece onun can güvencesini sağladığını zanneden kral, bir gün kızına bir sepet üzüm göndermiş. Ne var ki sepette gizlenen yılan kızı sokarak öldürmüş. Türkiye’deki kaleler ve Türkiye’deki tarihi kaleler listesinde de yer alan Kız Kalesi, İçel gezilecek yerler arasında.

İçel gezilecek yerler için müze önerileri
  • Nusret Mayın Gemisi Müzesi

Çanakkale Deniz Savaşı’nda önemli rol oynayan Nusret Mayın Gemisi  Tarsus Belediyesi tarafından Tarsus merkezde bir parka getirilmiş.

  • Atatürk Evi Müzesi

Atatürk  20 Ocak- 2 Şubat 1925 tarihlerinde Mersin’i ziyaret etmiş ve müzeye çevrilen evde konuk olmuşlar. Müzede Atatürk’e ait fotoğraflar, belgeler ve kişisel eşyaları sergilenmekte. Mersin Atatürk Evi ve Müzesi Ziyaret Saatleri 08:00-17:00 arasında. Mersin Atatürk Evi ve Müzesi Giriş Ücreti ise bulunmamakta.

  • Mersin Arkeoloji Müzesi

 Mersin’deki en büyük müzesi niteliğindeki Mersin Arkeoloji Müzesi, kazılardan çıkan çeşitli eserlere ev sahipliği yapmakta. İçel gezilecek yerler listenize mutlaka Arkeoloji müzesini eklemenizi öneririz.

İçel nerede ne yenir? / Mersin nerede ne yenir?

İçel gezilecek yerler için Mersin yemekleri nedir, nerede yenir diye düşünüyorsanız cevabınız bizde 🙂 Mersin yöresel yemekleri arasında Arabaşı Çorbası, Tantuni, Bandırma, Batırık, Cezerye, Döğme Pilavı, Humus, Kerebiç yer almakta. Mersin gezi rehberi için en iyi restoranları sizin için araştırdık.

Mersin’in en iyi restoranları:

  • Yaprak Tantuni 
  • Memoş Tantuni
  • İskele Marin Restaurant
  •  Ada ET Döner-Pozcu
  • Gaga Tavukların Efendisi
  • Hatay Restaurant
İçel konaklama /  Mersin nerede kalınır?

İçel gezilecek yerler planınız esnasında kalacak yer konusunda endişelenmenize hiç gerek yok. İçel’de her bütçeye uygun otel, butik otel veya pansiyon bulabilirsiniz.

En iyi Mersin (İçel) konaklama oteller:

  • Lamos Otel
  • Altınorfoz Otel
  • Burhanoğlu Konağı
  • Wom Residence Hotel
  • Hotel Bella
  • UpartHome

Yorum ekle