Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kars Gezi Rehberi / Kars’ta Ne Yenir? / Nasıl Gidilir?

Kars Gezi Rehberi / Kars’ta Ne Yenir? / Nasıl Gidilir?

Zengin tarihi ve kültürel şehir yapısıyla özellikle son yıllarda Kars Doğu Ekspresi ile yerli turistlerin ilgisini çeken bir şehrimiz. Kars hem köklü tarihi hem de bu tarihin yansımaları olan etkileyici mimarisi ile dikkat çekiyor. Kars araç kiralama için araç kiralama ile konforlu bir şekilde gezebileceğiniz Kars’ta gezilecek yerler nereleri? Kars’ta ne yenir? ve Kars Mardin arası kaç km? bu sorulara cevap veren Kars hakkında bilgileri bu yazımızda sizler için derledik.

Kars’ta Gezilecek Yerler

Kars Sarıkamış Kayak Merkezi ile kış turizmi alanında büyük bir potansiyeli elinde barındırırken; Ani Antik Kenti (Ani Harabeleri), Kars Kalesi, Katerina Köşkü gibi tarihi yapılarıyla Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Doğal güzellikler bakımından da oldukça zengin olan Kars; Çıldır Gölü, Kuyucuk Gölü, Çalı Gölü, Susuz Şelelesi, Aygır Gölü ve Sarıkamış ormanları ile ziyaretçilerine hem kültürel hem de doğal güzelliklerle dolu bir rota sunuyor.

Ani Antik Kenti / Ani Harabeleri

Kars denilince akıllara ilk gelen bir gezi noktası olan Ani Antik Kenti (Ani Harabeleri) içerisinde tarihe ışık tutan çok sayıda kilise, manastır ve köprü barındırır. 4 bin metrenin üzerindeki uzunluğu, 8 metreye çıkan yüksekliği ile antik kenti çevrelen surlar görülmeye değer. Antik kent döneminde çok kültürlü ve farklı etnik yapılardan insanlara ev sahipliği yapmıştır. Yaklaşık olarak 6.yüzyıldan bu yana ise alanda yerleşim görülür.

Şehir merkezine 42 km uzaklıkta Ocaklı Köyü sınırlarında bulunan kente Erzurum havalimanı araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak 3 saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz.

Ani Antik kenti içinde görülmesi gereken yerler:

  • Tigran Honents Kilisesi,
  • Büyük Katedral,
  • Manuçehr Camii,
  • Bakireler Manastırı,
  • Kız Kalesi,
  • Gagik Kilisesi,
  • Abdulhamrants Kilisesi,
  • Ateşgede,
  • Selçuklu Sarayı,
  • Gürcü Kilisesi,
  • İpek Yolu Köprüsü
  • Surp Amenap’rkitch Kilisesi

Katerina Köşkü

1896 yılında yapılmış, Kars Sarıkamış bölgesinde bulunan Katherina köşkünün çivi kullanılmadan yapıldığı söylenmekte. Öyle ki ağaçtan yapılmış bu köşk günümüzde de halen güzelliğini koruyor. Konumu itibariyle şahane bir manzaraya sahip olan köşkte aynı zamanda 1914 yılında Rus Çarı II. Nikola ve eşinin konakladığı da biliniyor. Erzurum araç kiralama yaparak 2 saat içinde ulaşabileceğiniz köşkü Kars ziyaretinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.


Namık Kemal Evi

1853-1854 yıllarında ünlü şairimiz Namık Kemal’in çocukluğunu geçirdiği ev olarak bilinen ev restore edilerek Aşıklar Evi’ne dönüştürülmüştür. Kars kültüründe önemli bir yeri olan aşıklık bu ev aracılığıyla ziyaretçilere gösterilmiş oluyor. Aşıklar Gecesi etkinlikleri düzenlenerek türkü, doğaçlama aşıklar atışmaları yapılarak hem eğlenceli hem de kültürü bire bir yaşatan eğlence oluyor.


Çıldır Gölü

Doğu Anadolu bölgesinin en büyük tatlı su gölü olan Çıldır Gölü aynı zamanda ikinci en büyük gölü olarak bilinir. Tektonik oluşumlu olan gölün derinliği 49 metredir. Yılın dört mevsimi balıkçılık yapılan gölde bu sayede bölgenin ekonomik geliri sağlanır. Kış aylarında tamamen donan göl şahane bir doğa olayını sizlere sunuyor. Özellikle kış aylarında bu halini görmelisiniz.


Sarıkamış Kayak Merkezi

Kar yoğunluğu ile kayak pistlerinin uygunluğu açısından dünyada örnek tesisler arasında olan Sarıkamış Kayak Merkezi, 12 km uzunluğunda, 5 etaplı pistiyle yerli yabancı turistlerin ilgi odağı. Çam ağaçlarıyla çevrili olan Sarıkamış kayak merkezi konaklama seçenekleri ve 5 bin kişilik kapasitesiyle bu ilgiye cevap veriyor. Kış aylarında kristal karını görmek ve kayak yapmak için mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kars’ta görülmesi gereken diğer yerler:
  • Yanık Kilise (Kazım Karabekir Camii)
  • Kümbet Camii (Havariler Kilisesi)
  • Taş Köprü
  • Çıldır Gölü
  • Kuyucuk Gölü
  • Çalı Gölü
  • Susuz Şelelesi
  • Aygır Gölü
  • Sarıkamış ormanları
Kars’ta Ne Yenir?

Kars mutfağı denince Kaz eti mutlaka yemeklerin arasında ilk göze çarpan detay. Uzun ve zahmetli bir pişirme süreci olan kaz eti ile birçok yemek yapılıyor. Nohut ve safran kullanılarak kuzu etinden yapılan Piti yemeği de hayli ünlü. Bunun dışında; Kaz dolması, Elma dolması, Haşıl, Katmer, Tencerede şiş kebap, Hangel ve Umaç helvası da Kars’ta yenecek yemeklerden bazıları.


Kars’a Nasıl Gidilir?

İstanbul Kars arası kaç km diye merak edecek olursanız yaklaşık olarak 1.500 km olduğunu söyleyelim. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama veya direkt İstanbul araç kiralama yaparak ortalama 20 saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz. Erzurum gibi yakın illerden gelecek olanlar için Erzurum Kars arası kaç km sorusunun cevabı yaklaşık 200 km. Erzurum Havalimanı araç kiralama yaparak 2 buçuk saat sonunda ulaşabilirsiniz. Kars Mardin arası ise araba kiralama ise yaklaşık 7 saat sürüyor. Tren ile ise Kars Doğu ekspresi bilet seçeneklerinden alacağınız bilet ile keyifli bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz. Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum illerinden geçerek Kars’a ulaşan Doğu Ekspresi bilet seçeneklerinden yararlanmak için erken davranmakta yarar var.

Doğu Ekpresi ile ilgili tüyolara aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz:

Yolcu360 Blog

Add comment