Hierapolis Antik Kenti’ nin masalsı görünüşüne hazır mısınız? Şimdiye kadar gezip, gördüğünüz tüm antik kentleri unutun. İddia ediyoruz. Hierapolis’in büyüleyici atmosferi sizlere unutulmaz bir tatil yaşatacak.
Hazırsanız, masalsı diyar Hierapolis’in rüzgarına kucak açıyoruz.
Denizli gezi rehberi için tıklayın.
Hierapolis Antik Kenti
Çocukken yediğimiz pamuk şekerleri hatırlar mısınız? Bembeyaz ve yumuşacıktılar. Ağzımıza attığımız an dağılıverirdi. Küçücük, tahtadan bir çubuğa geçirilmiş bulut gibiydi adeta. Pamukkale de tıpkı çocukluğumuzdaki pamuk şekere benzer. Bulutlar kadar sonsuz, hayallerimiz kadar beyazdır.
Pamukkale, sadece travertenlerden ibaret değildir. Elbette bu sonsuz beyazlığın arkasında büyüleyici bir geçmiş vardır. Hierapolis Antik Kenti, Romalılardan Denizli’ye bir mirastır. Eşsiz manzarası, paha biçilemez güzelliği ile her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras listesinde yer almayı başaran Hierapolis’e aşık olmamak elde değil! Antik kentin doğayla ahengi ve Pamukkale’nin huzuruyla aklınızı başınızdan almak için sabırsızlanıyor. Gelin Denizli’nin güzeller güzeli Hierapolis’ini yakından tanıyalım.
Sonsuz Beyazlığın Arkasındaki Tarih
Akdeniz ile Ege’nin kavuştuğu noktada yer alan Hierapolis Antik Kenti görenleri hayran bırakıyor. M.Ö. 2.YY’da kurulduğu düşünülen antik kent Bergama Krallığı’na başkentlik yapmış.
Helenistik Dönem’in mistik mimarisinden izler taşıyan Hierapolis, tipik bir Roma kenti olma özelliği taşıyor. Kilise, tapınak, tiyatro gibi Roma İmparatorluğu’nda görmeye alışık olduğumuz yapıları bünyesinde barındırıyor. Her ne kadar yaşadığı depremler, birtakım hasarlar bırakmış olsa da yüzyıllardan bu yana gelen güzelliğini korumayı başarıyor.
Hierapolis Antik Kenti, Bergama Krallığı’ndan, Bizans’a pek çok medeniyete ev sahipliği yapıyor. Özellikle M.S. 395 yılında Bizans yönetimine geçmesiyle Piskoposluk merkezi haline geliyor. Bu durum Hierapolis’in siyasi ve dini gücünü epey artırıyor.
Şifalı Sularıyla Pamukkale
Pamukkale, eşsiz güzelliğinin yanı sıra sağlık turizmiyle de ön plana çıkıyor. Bergama Krallığı’ndan bu yana süregelen termal sularıyla yüzyıllardır şifa dağıtıyor. O dönemlerde bile Anadolu’nun farklı şehirlerinden bölgeye ziyareti akını oluyormuş.
Günümüzde Pamukkale’nin kusursuz beyazlığını bozmamak adına suların içerisine girmek, yüzmek yasak. Fakat bölgede yer alan termal tesislerde konaklayıp, birkaç gün doğal kaynak sularıyla keyif yapabilirsiniz. Dilerseniz mucizevi etkiye sahip çamur banyoları sayesinde daha da gençleşebilirsiniz.
Azizlerin Koruduğu Şehir
Hierapolis Antik Kenti’nin “Holy City” olarak adlandırıldığını biliyor musunuz? Holy City yani “Kutsal Kent” demektir. Bu bölgede çok fazla tapınak ve dinsel yapı olduğu için kent kutsal kabul ediliyor.
Özellikle kentin ana caddesinde bulunan Bizans Kilisesi görkemli duruşuyla dikkat çekiyor. M.S. 5.YY’da başlayan inşa süreci M.S. 10.YY’a kadar devam ediyor. Kilisenin sütunları üzerinde yer alan Aziz fresklerinin şehri koruduğuna inanılıyor.
Karanlığa Geçiş Kapısı
Tanrı Plouton’u ve eşi Persephone’yi duydunuz mu? Yer altının karanlık yüzünü simgeleyen Pluton. Hierapolis Antik Kenti’nde “Pluto’s Gate” namı diğer “Cehennem Kapısı” olarak bilinen bir mağara yer alıyor. Rivayete göre yer altının karanlık dünyasının giriş kapısı olarak düşünülüyor. Suçlular cezalarının affı için Cehennem Kapısı’nı kullanıyormuş. Hatta yer altından yer yüzüne dönebilenlerin suçlarının silindiğine inanılıyor.
Yoğun karbondioksit gazı salınımı sebebiyle günümüzde Cehennem Kapısı kapalıdır.
Sanatın Tanrısı Apollon İçin
Zeus ile Leto’nun oğulları Apollon, Yunan mitolojisinde sanatçı kişiliğiyle tanınıyor. Vaktiyle sanat Tanrısı Apollon için Hierapolis’te tapınak yapılmış. Tapınağın bulunduğu alan dini açıdan önemli kabul ediliyormuş. Hatta bolluk ve bereket Tanrıçası Kybele ile Apollon’un bu tapınakta buluştuğu söyleniyor.
Yüzyıllardır ayakta kalmayı başarmış bu kutsal yapı, Pamukkale gezisi sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında.
Romalıların Vazgeçilmezi Tiyatro
“Romalılar elinin değdiği her yere bir tiyatro inşa etmiş.” desek abartmış olmayız. Aspendos, Side, Perge gibi hemen hemen tüm antik kentlerde büyüklüğüyle göz dolduran tiyatrolara sahiptir. Bu tiyatrolardan biri de Hierapolis Antik Kenti’nde yer alıyor. Yapımı M.S. 62 yılından M.S. 206 yılına kadar uzun bir süreci kapsıyor.
Yüzyıllar geçmesine rağmen sahne kısmı halen ayakta. Özellikle sahnenin hemen arkasında yer alan sütunlardaki heykellerin günümüze kadar gelebilmesi bizleri hayrete düşürüyor. Bunun yanı sıra Apollon’un doğuşu, Artemis’in savaşı gibi mitolojik tasvirlerin canlılığı da dikkat çekiyor.
Kraliçe Kleopatra’nın Havuzu
Rivayete göre dönemin Romalı komutanı Marcus Antonius, ünlü Mısır kraliçesi Kleopatra için bu havuzu yaptırdığı söyleniyor. Güzelliğine düşkün olan kraliçe Kleopatra, Hierapolis’te yer alan havuza şifa bulmak için gelirmiş. Her mevsim sıcacık olan sular sayesinde cildi pırıl pırıl parlarmış. Şimdilerde de tedavi amaçlı kullanılan bu termal havuz turistler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Aynı zamanda havuzun içerisinde yer alan binlerce yıllık tarihi kalıntıları da görme şansına sahipsiniz. Bir tarafta yemyeşil doğa, bir tarafta tarih! İşte aradığınız huzur sizlerle.
“Rüya gibi tatil.” tabiri vardır ya hani. Aslında bu durum tamamen sizin elinizde. Küçük bir valiz, birkaç parça kıyafet ve fotoğraf makinesi. Sonra ver elini Hierapolis Antik Kenti. Alın size rüya gibi tatil fırsatı 🤩
Denizli’de ne yenir sorusunun cevabı için tıklayınız.
Hierapolis antik kente nasıl gidiliyor?
Antik Kent ve Pamukkale Travertenlerini görmek isteyenler için ilk durak Denizli. Sonrasında şehir merkezinden yaklaşık yarım saat uzaklıkta olan Pamukkale ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Bunun için de tabelaları takip etmeniz yeterli. Bu yolculuğa çıkmadan önce Yolcu360’ın cazip fiyatlı Denizli Çardak Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atmanızda fayda var.
Eğer uçak ile geliyorsanız Denizli Havaalanında indikten sonra Pamukkale’ye kadar yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşabiliyorsunuz.
Denizli’ye nasıl gidilir? Denizli ulaşım
İstanbul Denizli kaç km? O-5 üzerinden iki şehir arası mesafe 588,9 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, 6 saat 24 dakika içerisinde Hierapolis Antik Kenti ve Denizli’ye ulaşım sağlanabilir.
İzmir Denizli kaç km? Hierapolis Antik Kenti için İzmir araç kiralama fırsatlarından yararlanarak, E87 ve Denizli Aydın Yolu üzerinden 240,8 kilometrelik yolu 2 saat 56 dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz.
Ankara Denizli kaç km? Ankara ve Denizli arasındaki mesafe 471,1 kilometre. Ankara’dan Hierapolis Antik Kenti için yola çıkanlar, ayrıca Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve Dumlupınar Blv./D200/E90 üzerinden 5 saat 37 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.
Antalya Denizli kaç km? Antalya üzerinden yola çıkanlar, Antalya araç kiralama fırsatlarını inceleyerek, E87 üzerinden 221,8 kilometrelik yolu 2 saat 54 dakika içerisinde tamamlayabilir.
Yorum ekle