Yolcu360 Blog
perge-antik-kenti

Antalya Perge Antik Kenti Gezisi

Antalya Perge Antik Kenti, Pamfilya Bölgesi’nin başkenti. Ne var ki yüzyıllar geçmesine rağmen eski görkeminden hiçbir şey eksilmemiş. Gelin sizi eşsiz doğanın kucağında, tarih dolu bir yolculuğa çıkaralım.

Perge Antik Kenti

Perge gezisi sırasında pek çok kez “Burada yaşamış olanlar ne kadar şanslıymış.” diye mırıldanacağınıza eminiz. Çünkü Perge Antik Kentin güneşe olan konumu, yeşille eşsiz uyumu ruhunuza dokunur. Neredeyse gökyüzüne kadar uzanan sütunlar, kocaman stadyumu ve ayakta kalmayı başarmış hamamlarıyla sizi geçmişe götürür.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Perge Antik Kenti, tarihin eskimeyen hatıralarını gözler önüne serer. Her yıl binlerce turisti ağırlayan en ünlü antik kentler arasındadır. Özellikle Antalya’nın 2018’i  “Perge Yılı” ilan etmesiyle bölge ziyaretçi akınına uğradı.

perge-antik-kenti-1

Antalya Antik Şehirler Listesi: Antalya’nın En Güzel 7 Antik Şehri yazımızı okumak için tıklayın.

Perge Antik Kenti Nerede?

Perge Antik Kenti, Antalya’nın Aksu ilçesinde yer alıyor. Bu tarihi kentin merkeze uzaklığı sadece 18 km’dir.

Perge Antik Kenti Nasıl Gidilir?

Uçakla seyahat etmeyi düşünüyorsanız sıkıntı çekmezsiniz. Antalya Havalimanı’na indikten sonra Aksu ilçesine giden otobüslere binebilirsiniz. AC03 numaralı hat sizi Aksu’ya kadar götürür. Ardından 2 km’lik uzaklığı ister taksi ile ister yürüyerek takip edebilirsiniz. Antalya’nın yemyeşil ormanları Perge Antik Kenti’ne kadar sizlere eşlik edeceği için biz yürümenizi tavsiye ederiz. 😇

“Ben aracım olmadan tatile çıkmam.” diyenlerdenseniz Perge mükemmel bir güzergah. İstanbul ile Perge Antik Kent arası yaklaşık 8.5 saat, Ankara ile Perge Antik Kent arası ise 6.5 saattir.

Perge Gezisi

2022’den gelip M.Ö. 4000’li yıllara doğru gitmeye ne dersiniz? “Evet.” dediğinizi duyuyoruz. O halde sıkı tutunun! Antalya Perge’nin geçmişine küçük bir yolculuğa çıkıyoruz.

perge-antik-kenti-1

  • Büyüleyici Tiyatro

1.300 kişilik kapasiteye sahip tiyatro üç bölümden oluşuyor. En dikkat çekici bölümü ise sahnedir. Bu bölümde Dionysos’un hayatını anlatan rölyefler ön plana çıkıyor. O dönemler orkestra bölümü olarak adlandırılan kısımda ise meşhur gladyatör düellolarının gerçekleştiği biliniyor.

  • Devasa Stadyum

234×34 metre büyüklüğe sahip stadyum görenleri hayrete düşürüyor. Perge, antik kentler arasında böylesine büyük ve sağlam stadyuma sahip olan tek yer olma özelliği taşıyor. 12.000 kişinin aynı anda bulunabildiği stadyumun M.S. 1.YY’da yapına başlandığı düşünülüyor.

  • Şehrin Merkezi Agora

Agora oluşumunu günümüz ünlü caddelerine, meydanlarına benzetebiliriz. Şehrin nabzını tutan agoralar ticari ve politik işleve sahiptir. Örneğin İstiklal Caddesi ya da Times Meydanı gibi.

  • Helenistik Kapı

M.Ö. 2.YY’da yapıldığı düşünülen Helenistik kapı, anıtsal değere sahiptir. Perge Antik Kenti’nin güney kısmında yer alan kapı, avlulu kapı mimarisinin güzel örneklerinden biridir.

  • Tarihe Meydan Okuyan Hamam

Antik kentlerin tiyatrodan hamama halkın tüm ihtiyacını karşılayacak şekilde inşa edildiğini biliyoruz. Perge Antik Kenti’nde de diğer antik kentler gibi hemen hemen tüm mimari yapıları görmek mümkün. Güney Hamamı olarak adlandırılan bu yapı günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış nadide eserlerden. Yapımına M.S. 1.YY’da başlanan hamamın görünüşü ve sağlamlığı oldukça dikkat çekiyor.

  • Görkemli Cadde

Akropol kısmında yer alan cadde yol boyunca iri sütunlarla çevrilidir. Ayrıca burada 2 metre genişliğe sahip ve caddeyi ikiye ayıran bir kanal da yer alıyor.

Perge Antik Kenti’ndeki tarihi yapılar elbette bu kadarla sınırlı değil. Nekropol, surlar, anıt çeşmeler Perge gezisi sırasında karşınıza çıkması muhtemel diğer mimari yapılardır.

Tarihte Yolculuk: Perge

  • Pamfilya Bölgesi’nin başkenti olan Perge tarih boyunca Side ile rekabet halindeymiş.
  • Artemis, Perge Antik Kenti’nin baş Tanrıçası imiş. Öyle ki “Wanessa Preiia” yani “Perge Kraliçesi” olarak anılırmış. Sikkelerin üzerinde Artemis resmedilirmiş.
  • Artemis’in güzelliği dilden dile yayılmış. Onun için yapılan, güzelliğinin yansıması bir tapınak olduğu da söylentiler arasındadır. Hatta ünlü coğrafyacı Strabon: “Perge’nin yakınında yüksek bir yerde her yıl bir festival düzenlenir, Artemis Tapınağı’na gelinir.” ifadesini kullanmıştır. Fakat günümüzde yapılan pek çok araştırmaya rağmen bu gizemli tapınağa dair küçük bir iz bile bulunamamıştır.
  • Perge Antik Kenti’nde yaşamış heykeltıraşların ünü sınırlarını aşmış. Yarattıkları olağanüstü eserler, görkemli heykeller, devasa sütunlar başta olmak üzere mimariye olan ilgileri herkesin dilindeymiş. M.S. 2.YY’da Perde’de açılan Heykeltıraşlık Okulu ile kent, daha da göz kamaştırır hale gelmiş. Diğer antik kentler arasında öne çıkmayı başarmış.
  • Perge’nin İncil’de adının geçtiğini biliyor muydunuz? İncil’de bahsedilen ve kutsal kabul edilen Aziz Paul Yolu’nun başlangıç noktası Perge kabul ediliyor. Köprülü Kanyon, Selge gibi noktaların da Aziz Paul Yolu üzerinde yer alan diğer duraklar olduğu tahmin ediliyor.

Perge Antik Kenti, biz anlata anlata bitiremeyiz. Siz iyisi mi valizini hazırlayıp hemen yola koyulun. Birlikte çıktığımız tarih yolculuğunu siz tamamlayın. 😉

Antalya’da Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle