Yolcu360 Blog
hidrojenli-arabalar
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Hidrojenli Araba Nedir? Nasıl Çalışır?

Hidrojenli Araba Nedir? Nasıl Çalışır?

Hidrojenli araba nedir ne değildir sizler için araştırdık. Yıllardır hayatımızda olan hidrojenin bir yakıt olarak araçlarda kullanılması kimileri için bir devrim. Ayrıca yazımızın başında söyleyebiliriz ki hidrojenli arabalar bir müddet daha elektrikli araçların gölgesinde kalacak gibi görünüyor. Peki hidrojenli araçlar elektrikli araçlardan gerçekten farklı mı? Yazımızın devamında detaylı bilgilere sizler için yer verdik.

Günümüzde arabaların değişimi adeta kaçınılmaz hale geldi. Birçok sürücü için kullandığı aracın teknolojik ve çevreye duyarlı olması büyük önem arz ediyor. Bu noktada teknolojiyi ve doğa dostu tavırlarını en üst noktaya taşımak için arabalar birbiriyle yarışıyor desek yeridir. Daha az emisyon, daha az gürültü kirliliği gibi gelişmeler yaşansa da fosil yakıtlarla çalışan araçlar hala yeterince temiz bir gelecek vaat etmiyor.

Üstelik petrol kaynaklı yakıtlar yenilemeyen enerji kaynakları sınıfında yer aldığından her geçen gün daha çok azalıyor. Yaygınlığını hızla arttıran  elektrikli arabaların uyandırdığı heyecanı ise hidrojenli arabalar paylaşıyor. Son yıllarda yakın markaja alınan ve gelişimi sıkı sıkıya takip edilen elektrikli arabaları tahtından edebilecek hidrojenli arabalara gelin daha yakından bakalım.

Hidrojenli Araba Nedir?

Hidrojenli arabaların hem benzinli araçları hem de elektrikli otomobilleri anımsatan özellikleri mevcut. Bunun yanında yakıt hücreli elektrikli araç olarak isimlendirilen hidrojenli araçların çok daha gelişmiş bir sisteme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yakıt olarak hidrojen kullanan arabalar Öncelikle tıpkı benzinli bir araç gibi bir yakıt tankına sahip. Aracın arka bölümünde ise egzoz borusunu andıran bir yapı mevcut. Bu borudan ise karbonmonoksit yerine sadece bildiğimiz su buharı çıkışı gerçekleşiyor ve en çevreci ünvanının sahibi hidrojenli arabalar oluyor. Bunun yanında elektrikli araçlardaki batarya sistemi, hidrojenli arabalarda da var. Bu bataryada su ve hidrojen moleküllerinden elektrik açığa çıkıyor ve elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

İlk hareket için aracın ihtiyaç duyduğu enerji ise araçtaki batarya aracılığıyla sağlanıyor. Bataryadaki enerji sayesinde ilk adımlar sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor. Bu batarya fren hareketini kullanarak kendini şarj edebilen nitelikte.

Hidrojenli arabalar %100 doğa dostu oluşuyla rakiplerinin bir adım önüne geçiyor. Kilometrelerce yolculuk yapın ve arkanızda bıraktığınız tek şey su damlacıkları olsun. Emisyon yok.

Gürültü kirliliğine veda ediyoruz. Hidrojenli arabalar tıpkı elektrikli araçlarda gibi sessiz bir sürüş deneyimi sunuyor.

Peki bütün detaylarıyla hidrojenli bir araba nasıl çalışır?

Hidrojenli Araba Nasıl Çalışır?

hidrojenli-araba-1

Hidrojenli araçların çalışma prensibi en basit anlatımıyla hidrojeni elektriğe dönüştüren yakıt hücreleri üzerine kurulu. Bu yakıt hücreleri sayesinde hidrojen, elektrik enerjisine dönüşüyor. Hidrojen ve oksijen moleküllerinin çarpışması sonucu enerji elde ediliyor. Hafif bir yakıt olarak öne çıkan hidrojen katı ve sıvı olarak depolanabiliyor. Temelde elektrikli motorla çalıştığı için bu araçlar da zaman zaman elektrikli araçlar arasına dahil ediliyor.

Hidrojenli Araba ve Elektrikli Araba Farkı Nedir?

Hidrojen yakıtını kullanan bir arabanın deposunu birkaç dakika içinde doldurmak mümkünken elektrikli araçların şarj olmak için talep ettiği zaman dilimi çok daha geniş. Her ikisi de temelde elektrik enerjisinden hareket alırken hidrojenli arabaların enerjiyi dönüştürebilmesiyle sınıf atladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hidrojen daha hafif bir yakıt olduğu için elektrikli araçlara nazaran daha geniş menzile sahip. Bu yönüyle de yol söz konusu olunca fosil yakıt kullanan araçlardan aşağı kalır yanı olmadığını gösteriyor.

Hidrojenli araçlar yakıt hücreli elektrikli araç, yani FCEV olarak isimlendiriliyor.

Elektrikli Araba Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Çalışırlar? Yazımızı Okumak İçin Tıklayınız.

Hidrojenli Araba Fiyatları Nasıl?

Hidrojenli arabalar fiyat konusunda diğer araçlara kıyasla piyasanın üzerinde seyrediyor. Henüz rekabetin kızışmadığı yakıt hücreli elektrikli araç sektöründeki yüksek fiyatlandırmanın yeni oyuncularla birlikte düşeceğini öngörebiliriz.

Hidrojenli araç denildiğinde parmakla gösterilen Toyota Mirai dünyada ses getirmeye devam ediyor. Toyota Mirai, tek depo kullanarak en uzun mesafe alan hidrojen yakıt hücreli araç olarak Guinness Dünya Rekoru’nu kırdı. Üstelik bu yolculukta çevrede bıraktığı tek iz saldığı su buharı oldu. Tek depo ile 1360 kilometreyi tamamlayan Toyota Mirai’nin başlangıç fiyatı ise 38,995 olarak karşımıza çıkıyor.

Hidrojen Yakıt Litre Fiyatı Ne Kadar?

Az kütleyle çok enerji sağlayan hidrojen, rakiplerine kıyasla fersah fersah ileride. Buna nazaran hidrojen yakıtının üretim aşamalarındaki maliyet fiyatını yukarı çekiyor. Halihazırda hidrojen yakıtını elde etmek için elektrik enerjisi kullanılıyor. Bu haliyle tamamen temiz enerji kaynaklı bir yakıt olduğunu söylemek güç. Fiyatlar genel olarak benzinin üzerinde seyrediyor. Farklı yani ise aynı litrede çok daha fazla enerji sunabiliyor oluşu.

Türkiye’de Hidrojen Dolum İstasyonu Var Mı?

En çok merak edilen ve cevabı aranan soru ise Türkiye’deki hidrojen tedarik edilebilecek istasyonlarının durumu. Güncel bilgiye göre Türkiye’de hem kara hem de deniz araçlarına aynı anda hizmet verebilen bir Hidrojen Yakıt Dolum İstasyonu var. İstasyon, İstanbul Feshane Kültür Merkezi otoparkında yer alıyor

Hidrojenli Araçların Dezavantajları Nelerdir?

Hidrojenli araçların gözümüze çarpan ilk dezavantajı yüksek fiyatları oluyor. Üstelik henüz yeterince yaygınlaşmadığı için yakıt imkanları kısıtlı. Bir benzin istasyonunda olduğu gibi gönlünüzce hidrojen dolum istasyonlarına ulaşamıyorsunuz.

Şu an için başlıca hidrojenli araç üreticileri olarak ise Toyota, Hyundai ve BMW. Elon Musk’ın “Aptallık” olarak nitelendirdiği hidrojenli arabalar hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle