İkame araç kavramını daha önce duymuş muydunuz? İkame araç nedir? Hangi durumlarda ikame araç verildiğini biliyor musunuz? Peki ikame araç imkanından kimler yararlanabilir? Belki de çoğunuz bu kavrama aşina değiliz. Merak etmeyin. Tüm sorularınıza cevap niteliğinde bir yazı hazırladık.
İkame Araç Nedir?
Araç alırken dikkat etmemiz gereken pek çok konu vardır. Aracın modeli, iç tasarımı, bagaj hacmi gibi noktalar buzdağının görünen kısmıdır. Aracın sigortası, kaskosu gibi konular ise hayata önem taşıyan kısımlardır. Araç almadan önce ufak detaylara dahi hakim olmakta fayda var.
İkame araç hizmeti de araç kiralamadan ya da satın almadan önce bilgi almanız gereken prosedürel bir konudur. Peki ikame araç nedir?
İkame araç: Aracınız kaza yaptığı zaman, hasar almış araçla trafiğe çıkamayacağınızdan dolayı kiralama firması ya da sigorta şirketinin size sağladığı yedek araçtır. Kaza sonrası eksper tarafından yapılan inceleme sonucu ikame araç verilip, verilemeyeceği kararlaştırılır. Bunun yanı sıra kaza yapılan araç ile benzer özelliklere sahip olmasına dikkat edilir. Kısacası araçlarını bir süre kullanamayacak olan sürücüler için bir fırsat ve haktır diyebiliriz.
Hangi Durumlarda İkame Araç Verilir?
İkame araç hizmeti için belirli standartları karşılıyor olması gerekmektedir. Bazı durumlarda sürücülere ikame araç tahsis edilir.
- Aracınızı servise bakım-onarım için verdiniz. Fakat serviste geçen süre uzamaya başladı. Bu gibi durumlarda sigorta şirketleri uzayan süre boyunca sizlere araç temin etmelidir. Böylece servisteki aracınızı beklediğiniz süre boyunca araçsız kalmamış olursunuz.
- İkame araç hizmetinden yararlanmak isteyen sigortalılar, kasko sigortaları ile bu imkanı değerlendirebilir. Fakat her ne kadar kasko sigortası içerinden ikame araç temini yapılsa da kendine özgü şartları bulunduğunu unutmamalıdır.
İkame Araç Hizmetinden Yararlanmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
İkame araç temin şartları tüm sigorta şirketlerince ortak uygulanıyor. Dikkat edilmesi gereken şartlar:
- Kaza sonrası aracınızda her ne kadar ağır hasar olsa da mutlaka eksper tarafından onaylanması gerekiyor. Eğer eksper araçtaki hasarın sizin sürüşünüze engel olacağını düşünüyorsa o zaman size ikame araç tahsis edilir.
- Aracınız trafikte seyir halindeyken kullanılamayacak derecede hasar almış olması gerekiyor. Park halinde ve bekleme anında hasar alan araca, ikame araç hizmeti sağlanamıyor.
- Aracınızın serviste geçireceği süre yetkili servis tarafından belirleniyor. İkame araç hizmetini sunacak firma da ikame aracın kullanımı hakkında ön düzenleme yapıyor. Ardından her iki hizmet yetkilileri hazırladığı raporları ekspere sunuyor. Sigorta şirketi ve yetkili servis, eksper ile anlaşma sağlaması durumunda araç tamir edilecek servise bırakılıyor.
- İkame aracı temin zamanı sigorta şirketlerinin hazırladığı poliçe doğrultusunda 24 ile 48 saat arasında opsiyonlu olabiliyor. Pazar günleri geçen süreye dahil edilmiyor.
- Eğer hasarlı aracınız, serviste tahmin edilen süreden daha önce çıkarsa ikame aracı iade etmeniz gerekiyor.
- Sigorta şirketleri 1 yıllık poliçe düzenlemesi içerisinde 1 ya da 2 kez ikame araç teminatı gerçekleştirebilir.
- Sigortalı sürücü, bulunduğu il dışında bir kaza yapmışsa ve sürücüye ikame araç verilmişse, aracı temin süresi dolunca hangi ilden aldıysa yine o ile ikame aracı temin etmelidir.
- İkame araç ile yapılan tüm köprü, otoyol geçişleri ve trafik cezaları sürücünün kendisi tarafından ödenir.
- Eğer sigorta şirketi ikame araç hizmeti sunamıyorsa, sürücü kendi aracıyla aynı özelliklere sahip başka bir araç kiralayabilir. Bu gibi durumlarda tüm masraflar sigorta şirketine aittir.
- İkame araç temin süresini aşan sürücüler, belirlenen kira ücretini kendisi ödemek zorundadır.
İkame Araç Kullanma Süresi Nedir?
Hasarlı aracınız için belirli bir onarım süresi vardır. Bu süre aracınıza sağlanacak hizmetler kapsamında belirleniyor. Yani aracınızdaki hasar giderilene kadar geçecek olan süredir.
Belirlenen sürenin ardından sigorta şirketleri 24 ile 48 saat içerisinde araç sahibine ikame araç teslimi yapmalıdır. Bunun yanı sıra ikame araç süresi en fazla 7 ile 15 gün arasında değişiklik gösterebiliyor. Aracınızın tüm bakım ve onarımının ardından verilen ikame aracı, kiralık araç firmasına iade etmelisiniz.
İkame Araç Kaskoyu Etkiler Mi?
Kasko sigortası genelinde sunulan bir hizmet . Dolayısıyla ikame araç almanız kaskonuzda herhangi bir bozulmaya sebep olmaz.
Anlaşma imzaladığınız sigorta şirketinin sözleşmesinde ikame araç temini şartı varsa, hiç endişelenmeden ikame araç isteyebilirsiniz.
Trafik Sigortası Olanlar İkame Araç Alabilir Mi?
Bildiğiniz üzere zorunlu trafik sigortasını her sürücü yaptırmakla yükümlüdür. Bu bağlamda zorunlu trafik sigortası, sizi trafik kazaları sonucu oluşan hasarlara karşı korur. Fakat hasarın karşılanması sigortalı aracın zarar verdiği araç ya da araçlarda meydana gelen maddi hasarlara karşı koruma sağlar. Bu yüzden trafik sigortası kapsamında hazırlanan poliçede ikame araç teminatı bulunmamaktadır.
Eğer sigorta şirketleri isterse araç sahipleri için ikame araç hizmeti içeren trafik sigortası poliçesi hazırlanabilir. Zorunlu trafik sigortasına sahip sürücülerin, ikame araç hizmetinden faydalanması için kaza sonrasında oluşan hasarın sigorta şirketinin belirlediği unsurlara uygun olması gerekir. Aksi takdirde kazaya karışmış hasarlı araç için ikame araç hizmeti verilmemektedir.
Son olarak zorunlu araç sigortası poliçenizi yenilerken ikame araç bedeli ve kullanım şartlarını gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Gerekirse sigorta şirketinizle iletişime geçerek detaylı bilgi alın.
Yeni Nesil İkame Araç Hizmeti Yolcu360’ta!
Kurumların ve acentelerin araç kiralama ihtiyaçlarını tek bir platformda karşılayan “Yolcu360 Partner”, ikame araç hizmetine yeni bir sayfa açıyor!
700’den fazla kurum ve 3 bin 500’ü aşkın acente tarafından kullanılan ve kullanıcı sayısı her geçen gün artan “Yolcu360 Partner” ile tanışmak isterseniz hemen tıklayın!
Yorum ekle