Yolcu360 Blog
hevsel bahçeleri nerede
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Hevsel Bahçeleri Hakkında Her Şey

Hevsel Bahçeleri Hakkında Her Şey

Hevsel Bahçeleri’nin büyüsü eşliğinde masalsı bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Diyarbakır’ın UNESCO tarafından kabul gören, dünyaca ünlü Hevsel Bahçeleri sizleri doğanın kalbine çağırıyor.

hevsel bahçeleri, diyarbakır kalesi

Hevsel Bahçeleri

Ruhunuzun derinliklerine inen cennetin kapısını aralamaya ne dersiniz ? Kızıl şahinden kerkeneze; kukumavdan ötleğene birçok kuş türünün cıvıltısı sizi sarıyor baştan başa. Mezopotamya gibi sıcak, içten ve misafirperverdir; kalbinden sunuyor sevgisini. Kocaman yemyeşil vadi ayaklarınıza öylece seriliveriyor. Hevsel Bahçeleri’ndeyken çimenlerde  yürüdüğünüzü değil uçtuğunuzu hissedebilirsiniz. Mis gibi çiçek kokuları eşliğinde bulutlara doğru süzülürsünüz adeta. “Kuş gibi hafifledim.” sözü vardır ya işte Hevsel Bahçeleri’nde bunu yaşamanız mümkün! Yapmanız gereken tek şey gözlerinizi kapatıp doğanın muhteşem ezgilerine kendinizi bırakmanız. Kısa süreliğine de olsa dünyadan uzaklaştığınızı hissedeceksiniz.

Hevsel Bahçeleri’nin masalsı görünüşünden Kur’an’ı Kerim de bahsediyor. Rivayete göre Hz. Muhammed, miraca yükselirken bir yer ilişir gözüne. Burası gür ağaçlarla çevrili yemyeşil bir vadidir. Hatta “Cennet burası olmalı.” der. İşte Hz.Muhammed’in gördüğü o “cennet” Hevsel Bahçeleri’dir.

Hevsel Bahçeleri Nerede ?

Bu masalsı cenneti; Hevsel Bahçeleri’ni görmek için sabırsızlandığınızı biliyoruz. Bahçeler sırtını Dicle Nehri’ne vermiş yüzünü Diyarbakır Kalesi’ne dönmüş uçsuz bucaksız bir vadide yer alıyor.

yolcu360 araç kiralama

Hevsel Bahçeleri’ne Nasıl Gidilir?

“Doğu’nun Paris’i” derler Diyarbakır için; eminim bunu daha önce işitmeyeniniz yoktur. Gerek gelişmişliği gerek Mezopotamya’nın tam kalbinde oluşundan gelir bu tabir. İşte Hevsel Bahçeleri’ne gitmek için öncellikle Diyarbakır merkeze gelmelisiniz. Ardından merkezde bulunan otobüs ya da dolmuşlar sayesinde Diyarbakır Suriçi’ne geçmelisiniz. Tabi ki kendi aracı ile gelen misafirler de Suriçi’ne rahatlıkla ulaşım imkanı bulabilirler. Surları ister aracınızla ister yürüyerek dolaşma imkanına sahipsiniz.

Ayrıca burada sizlere sunduğumuz araç kiralama fırsatından yararlanabilirsiniz.

Hevsel Bahçeleri Yol Tarifi

Çiçek kokularını takip ederseniz onlar size rehber olacaktır ama yine de sizlere açık adres olarak tarif edelim: Cami Nebi Mahallesi, Gazi Caddesi, No.1, Sur/Diyarbakır. Suriçi’ne ulaştığınız an karşınıza yemyeşil bir vadi çıkıyor. Evet, burası Hevsel Bahçeleri. Şimdi o sonsuz yeşilliğe doğru ilerlemeniz yeterli olacak.

yolcu360 blog arama banner

Diyarbakır Araç Kiralamalarınız için Yolcu360!

Tatil planlarınıza Hevsel Bahçeleri’ni eklediyseniz Yolcu360 ailesi olarak seyahatinizi kolaylaştırmak için her zaman yanınızdayız. Diyarbakır tatiliniz için kiralık araç arıyorsanız, yolcu360.com üzerinden, Misafir Merkezimizi (0850 360 5 360) arayarak ve mobil uygulamamızla 1 dakikadan kısa sürede işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılar üzerinden indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

hevsel bahçeleri hikayesi

Hevsel Ne Demek ve Hevsel Bahçeleri’nin Hikayesi Nedir?

Hevsel: Arapça’da hor görülen, alçaltılan anlamlarına gelen “esfel” kelimesinden geliyor. Aslında esfel, Diyarbakır şehrine alınmayan, dışlanan halk için söylenmiş bir kelimedir. Bu halk uzun zaman önce İran güçlerinden kaçıp Diyarbakır’a sığınmak istemiş. Dicle’nin kıyısında yaşamaya başlayan halk geçimini tarımla sağlarmış. Onlar sayesinde bu bölgede gür otlaklar, çeşit çeşit ağaçlar yetişir. Bitkiler ve hayvanlar için doğal bir yaşam alanı olur. Ve zaman ilerledikçe esfel kelimesi o kötü anlamını yitirir. Artık bu bölgeden “Hevsel” olarak bahsedilir.

İçinizden bu cennet bahçesinin hikayesi de oldukça etkileyici diyorsunuz değil mi?

hevsel bahçeleri, diyarbakır

Hevsel Bahçeleri Neden Önemli?

Göçmen kuşların geçerken mola verip nefes aldığı bir yer sizce önemsiz olabilir mi? Su samurlarının, tilkilerin, sincapların gönüllerince koşup eğlendiği bir yer Hevsel Bahçeleri. Kirpilerin, kaplumbağaların saklandığı gizli bir sığınak adeta. Hatta türküde geçer adı gizli gizli. Aşık, Hevsel Bahçeleri demez de: “Diyarbakır etrafında bağlar var, bağlar var.” der. Bu cennete duyduğu sevgiyi böyle gizlice dile getirir. Ayrıca Hevsel Bahçeleri, Güneydoğu Anadolu’nun en büyük kuş cenneti olma özelliğini de barındırıyor. Demek ki göçmen kuşlar da buraya kendilerini cennette hissetmek için zaman zaman uğruyorlar. Hevsel Bahçeleri 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdırarak evrensel anlamda tanınır hale geliyor.  Böylece her yıl, binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

hevsel bahçeleri, diyarbakır kalesi

Hevsel Bahçeleri Kaç Yıllık?

Hevsel Bahçeleri 8 bin yıllık tarihi geçmişe sahip. Hayal edebiliyor musunuz? Burada tam 8 bin yıldır tarım hiç durmamış. Ne muazzam şey öyle değil mi? Mezopotamya ile Dicle el ele vermiş ve Hevsel Bahçeleri’nin 8 bin yıl yemyeşil kalması için uğraşmışlar. Doğanın bu eşsiz uyumuna hayran kalmamak elde değil.

hevsel bahçeleri'nde ne yetişiyor?

Hevsel Bahçeleri’nde Ne Yetişir?

Mezopotamya Anadolu’nun kalbi gibidir. Dicle ve Fırat Nehirleri arasında kalan bu bölge bereketin fışkırdığı bir vahadır. Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Uğruna savaşlar yapılan bu topraklar ne kadar bereketli olabilir diye soruyorsanız hemen söyleyelim: Yere düşen ufacık bir çekirdek tanesini size ağaç olarak sunar sizlere. Zeytin ağacı, ceviz ağacı, kavak ağacı ve daha binlercesi…

Hevsel Bahçeleri de Dicle’nin sularıyla Mezopotamya’dan besleniyor. Bu sayede maruldan domatese; elmadan vişneye birçok çeşit meyve sebze yetiştiriciliği yapılıyor. Buradan elde edilen verim oldukça yüksek. Nitekim 200’e yakın aile geçimini tarımla sağlıyor. Hem de buradaki meyve ve sebzelerin tadı, doğallığı bambaşka. Şeftalilerin kokusu sizi başka diyarlara götürüyor. Vişnenin o kırmızı tonuyla daha önce karşılaşmadığınıza eminiz.

Cennetten bir kapı aralamak isterseniz Hevsel Bahçeleri’ne gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Sizlere şimdiden iyi tatiller dileriz.

Yorum ekle