Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Güneydoğu Anadolu Turu: Tüm Detaylarıyla Güneydoğu Gezisi

Güneydoğu Anadolu Turu: Tüm Detaylarıyla Güneydoğu Gezisi

Güneydoğu Anadolu bölgesi ülkemizdeki birçok tarihi esere, tarihi mekana da ev sahipliği yapıyor. Bu bölgenin tarihi, dünya tarihinde yaşamış ilk medeniyetlere kadar uzanıyor. Bu yüzden en eski çağlardan bugüne korunarak gelmiş birçok yapıt bu bölgede. Güneydoğu Anadolu turu bu coğrafyayı, doğasını, tarihini ve güzelliklerini görmeniz için harika bir seçenek.

Güneydoğu Anadolu bölgesini, içinde bulundurduğu tarihi miraslar açısından önemli kılan onlarca eser ve mekan var. Peki bu çok önemli ve keyifli bölgedeki şehirlerden kaç tanesini gitmeniz gereken şehirler arasına dahil ettiniz? Kaç tanesini şu güne kadar ziyaret ettiniz?

Hadi gelin tarihte onlarca medeniyetin kurulup yıkıldığı ve arkalarında muhteşem eserler bıraktıkları bu bölgeye daha yakından bakalım.

guneydogu-anadolu-turu

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Hangi Şehirler Var?

Güneydoğu Anadolu bölgesinde toplamda dokuz şehir yer alıyor. Bu şehirleri şöyle sıralayalım:

Adıyaman, Siirt, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Şırnak.

Güneydoğu Anadolu bölgesi 75. kilometre karelik yüzölçümüne sahip bir bölgedir. Her karışını keyifle gezeceğiniz şirin bir bölge gibi görünüyor.

Güneydoğu Anadolu bölgesine yapacağınız geziyi çeşitli şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Gezinizi isterseniz kendi aracınızla yapabilirsiniz, isterseniz de GAP turlarına katılabilirsiniz.

GAP Turunda Neye İhtiyacım Olacak?

Gap turları ile Güneydoğu Anadolu gezisine mi katılmak istiyorsunuz? O zaman öncelikle yapmanız gereken bazı şeyler var onları halletmeniz gerekiyor.  İlk önce bölgenin iklimi hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. Çünkü bavulunuzu her duruma hazırlıklı şekilde hazırlarsanız daha rahat bir tatil yapmış olıursunuz. Güneydoğu Anadolu bölgesi, sizi yaz ya da kış mevsiminde farklı hava şartları ile sizi karşılayabilir.

Güneydoğu Anadolu bölgesi denizden uzak bir konumda  yer alıyor. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu bölgesi iklim koşulları açısından da karasal özellik gösteriyor. Kışlar oldukça soğuk geçerken bolca da yağış alıyor. Yaz mevsimi ise enlem ve karasallık ile çöl rüzgarlarının da etkisiyle sıcak ve kurak geçiyor. Güneydoğu Anadolu turları genelde yaz mevsiminde düzenleniyor. Bu yüzden tatilcilere tavsiyemiz hava sıcaklıklarına karşı önlem almalarıdır.

Güneydoğu Anadolu Turunda Almamız Gereken Önlemler

Bölgeye yaz ya da kış mevsiminde de gelseniz yanınızda mutlaka bazı şeyleri bulundurmanız gerekiyor. Bunların çoğunu siz biliyorsunuzdur zaten. Fakat biz de tatil telaşı esnasında unutmamanız için bir kısmını belirtelim. Sıcak aylarda tişört ve pamuklu giysiler

Sıcak aylarda tişört ve pamuklu giysiler, şort soğuk aylarda ise kalın kazaklar. Her mevsim için bolca iç çamaşırı, pijama ve çoraplar, kıyafetler.

Bolca yürüyeceğiniz için ayaklarınızın rahat olmasına özen gösterin. Bu yüzden mevsimine göre spor ayakkabısı, yürüyüş ayakkabısı, kar botları mutlaka yanınızda olsun. Güneşin en güzel hallerini göreceğiniz bölgeye gidiyorsunuz. E dolayısıyla cildinizi güneşten korumak için yanınıza güneş kremi losyonlar, nemlendiriciler alın. Bununla beraber gözlük, güneş gözlüğü, şapka ve/veya lens almayı da unutmayın.

Eğer kamp yapmak gibi bir fikriniz varsa yanınıza tulum ve çadır alın. Cüzdanında mutlaka nakit para bulunsun.

Acil bir durum olursa diye bu durumda aranacaklar listesi oluşturabilirsiniz. Telefon şarjı, kulak tıkacı, seyahat yastığı bu tatil için çok önemli şeyler olabilir.

Birçok ülkede hala kısıtlamalara sebep olan pandemiden dolayı tatillerimizi eskiye göre daha hijyenik hale getirmemiz gerekiyor. Bu yüzden küçük şişe kolonya ve sabunluk, dezenfektan, ıslak mendil vs yanınızda bulundursanız harika olur.

Güneydoğu Anadolu Turunda Gezilecek Şehirler

Güneydoğu Anadolu turunda yapacağınız tatil için en başlangıç noktası Gaziantep olabilir. Gaziantep’te havaalanından inip burayı gezmeye başlayabilirsiniz. Gaziantep ve diğer şehirlerde sizi neler bekliyor gelin ona bakalım!

Gaziantep

guneydogu-anadolu-turu-gaziantep

Mutfağıyla ünlü şehirlerimizin başında Gaziantep geliyor. Hatta birçok kişiye göre ülkemizin en güzel mutfağıdır. Buraya gelirseniz sabah erken saatlerinde yenilen Beyran ve ardından katmer, kebap, küşleme, yuvarlama ve baklavayı tatmayı unutmayın. Tüm bu saydıklarımız şehrin harika lezzetlerinden sadece bir kaçı.

Gaziantep’te hem yemek kültürü hem şehir kültürüyle ilginizi fazlasıyla çekecek şehirler arasında yer alıyor. Burayı doğunun Paris’i olarak biliyoruz. Burada mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Zeugma Mozaik Müzesi geliyor. Roma İmparatorluğunun en doğudaki, en önemli kenti olan Zeugma’dan son 15 yılda çıkartılan zengin mozaik koleksiyonu var. Müzede ayrıca pek çok arkeolojik parça da sergileniyor. Müzeden sonra öğle yemeğinizde Antep mutfağının en leziz yemeklerini yiyerek ara verebilirsiniz. Eski şehirde yürüyüş turu yapabilir, şehrin merkezini oluşturan Kale’yi dolaşabilirsiniz. Antep’in en eski ve köklü ailelerinden birisi olan Göğüş Ailesi’nin eski evi olan Mutfak Kültürü Müzesi’ni ve pek çok tarihi Han, cami ve çarşıyı görebilirisiniz. Ardından Medusa Cam Eserler Müzesi ve Naib Hamamını ziyaret edebilirsiniz. Zeytin Han, Savaş Müzesi, Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Bayazhan, Dülük Antik Kenti de gezi listenizde bulunsun. Mola için önerimiz Tahmis Kahvesi.

Güneydoğu Anadolu Turu: Adıyaman

guneydogu-anadolu-turu-adıyaman

Adıyaman’da görülmesi gereken birçok yer var. Nemrut Dağı ile meşhur olan bu şehirde görmeniz gereken ilk yer tabii ki Nemrut Dağı. Güneşin en güzel battığı bu şehir gelenleri büyülüyor.

Nemrut Dağı milli parkı sınırları içerisine girdiğinizde görülecek başka yerler de var. Aynı sınırlar içerisinde bulunan Karakuş Tümülüs’ü de bu geziyi güzelleştirecek yerler arasında. Bunun yanı sıra Cendere Köprüsü, Arsemia ve Eski Kaleyi gezebilirsiniz. 2150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’na çıktığınızda burada meşhur olan Süryani şaraplarının tadına da bakmanızı öneriyoruz.

Adıyaman oldukça turistik bir şehir. Burada konaklamak için birçok alternatif mevcut. Turistik bir şehir olmasından dolayı bütçenize göre konaklama mekanı bulabilirisiniz. Lüks otellerden pansiyonlara kadar bir çok seçenek arasından kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Adıyaman mutfağı da Gaziantep kadar lezzetli ve çeşitli. Burada ateş üzerinde yapılan yemekleri ve çeşitli tatlıları denemeden gitmeyin deriz.

Güneydoğu Anadolu Turu: Şanlıurfa

guneydogu-anadolu-turu-sanliurfa

Şanlıurfa’yı daha çok efsanelerin şehri olarak biliyoruz. Şanlıurfa’da gezilecek yerlerin başında Göbekli Tepe geliyor. Burada en eski kültürlerden kalan eserler var.

Daha sonra Balıklı Göl, Halil-ür Rahman ve Rızvaniye Camileri, Ayn-el Zeliha Gölü, Hz. İbrahim Makamını ziyaret edebilirsiniz.

Ara ara mola ihtiyacınız olacaktır. Bunun için Gümrükhan’ı tercih edebilirsiniz.

Şanlıurfa’da konaklama da diğer iller kadar bol alternatifli. Sıra geceleri ile ünlü Şanlıurfa’da konaklamak için bütçenize en uygun yeri bulabilirsiniz. Otellerin çoğu şehir merkezinde yer alıyor. Bununla beraber lüks oteller haricinde bölgenin daha geleneksel, klasik mimarisinin hakim olduğu konuk evleri de mevcut. Şanlıurfa’da her gece sıra gecesinde eğlenip, bol bol kebap yiyebilirsiniz.

Güneydoğu Anadolu Turu: Diyarbakır

guneydogu-anadolu-turu-diyarbakir

Diyarbakır yalnızca Anadolu’nun değil dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Tarihi 9 bin yıl öncesine dayanıyor. Bu yüzden burada yapacağımız gezi tarihin içinden bir gezi olacaktır. Çünkü bu eski şehir birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olmanın zenginliğini taşıyor.

Diyarbakır’da gezebileceğiniz yerlerin başında Cemal Paşa Konağı geliyor. Sivil mimari örneklerinin en beğenileni olma niteliği taşıyan Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, Suriçi’nde. Osmanlı döneminden günümüze dek varlığını sürdüren konak, Diyarbakır kültürüne dair birçok unsuru gözler önüne seriyor.

Daha sonra mutlaka girmeniz gereken yer Sülüklü Han olmalı. Suriçi’nde uğrayabileceğiniz bu otantik destinasyonda kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Sülüklü Han’da tarihe tanıklık edip geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Ardından On Gözlü Köprü, Diyarbakır Ulu Camii, Diyarbakır Surları, Behram Paşa Camiisini ziyaret edebilirsiniz.

Sakın Diyarbakır’ın doğal güzelliklerini de görmeyi unutmayın. Hevsel Bahçeler, Şeyhandede Şelalesi, Birkleyn Mağaraları bu güzelliklerden yalnızca birkaçı.

Güneydoğu Anadolu Turu: Mardin

guneydogu-anadolu-turu-mardin

Mardin sokaklarında gezerken kendini farklı bir çağda hissedebilirsiniz. Çünkü her biri farklı medeniyete ait olan yapılara rastlıyorsunuz. Camileri, kiliseleri, kaleleri ve muazzam görüntüdeki evleriyle, hayatta bir kere olsun gitmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Mardin’e geldiğinizde ilk olarak Mardin Kalesine çıkabilirsiniz. Burası şehrin çok büyük bir kısmının sırtını dayadığı bir yerdir. Oldukça eski bir tarihi geçmişe sahip bu kalede, Mardin’i karşıdan izleyebilirsiniz.

Ardından Midyat Saat Kulesini ziyaret edebilirsiniz. Saat kulesini ziyaret ettikten sonra etrafındaki Midyat dükkanlarını gezebilirsiniz. İçerisinde her türlü ihtiyacınıza uygun tüm her şeyi bulabileceğiniz dükkanlarda, şarap ve baharat çok daha fazla dikkat çekiyor.

Mardin sokakları içine girip saatlerce çıkmak istemeyeceğiniz türden sokaklar. Mardin’in tarihi evleriyle meydana gelen Arnavut kaldırımlı dar sokaklarını şehrin her yerinden görüyorsunuz.  Bu sokaklarda farklı tek bir renk bulunmuyor. Oluşturdukları renk uyumu ile gözde yalın bir görüntü bırakıyor.

Mardin’de Kent Müzesi, Mor Gabriel Manastırı, Midyat konukevi gibi tarihi binaları ziyaret edebilirsiniz.

Mardin doğal güzellikleri açısından da oldukça dikkat çekiyor. Kurak bitki örtüsünün ortasında yer alan Mardin, Beyazsu ile şehrin içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Yerden kaynayan temiz su etrafına can vermekle kalmıyor. Aynı zamanda pek çok ilçe içinde su kaynağı haline gelmiş.

Beyazsu içerisinde bulunan alabalık tesisleri ve piknik alanları var. İsterseniz orda kısa bir mola verebilirsiniz. Burada kafa dinler ve yaz aylarında geliyorsanız bunaltıcı sıcaklardan kaçabilirsiniz.

Güneydoğu Anadolu Turu: Batman

kastamonu-gezilecek-yerler-batman

Batman, Mezopotamya’nın çorak beşiğinde yer alıyor. Medeniyetlerin binlerce yıl boyunca bitmeyen savaşlarına tanık olmuş esrarengiz bir şehir.

Batman’a geldiğinizde görebileceğiniz tarihi gezi noktaların başında Hasankeyf yer alıyor. Suyun altında kalmış gizemli şehri mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Batman’da gezilmesi gereken diğer bir yer ise Hallan Çemi Höyüğü. Arkeolojik kazı alanlarını gezmekten ve incelemekten keyif alıyorsanız burayı kaçırmayın. Çünkü arkeolojik kalıntıların olduğu gibi sergilendiği harika bir yer.  Batman’ın Kozluk ilçesi sınırlarında yer alan Kaletepe Köyü’ne giderek Hallan Çemi Höyüğünü ziyaret edebilirsiniz.

Batman’da yapacağınız gezi sizi maddi açıdan zor bırakmayacaktır. Çünkü ucuz bir şehir. Yol kenarında satılan meyvelerle serinleyebilirsiniz. Karnınızı doyurmak için gidebileceğiniz çok güzel mekanlar da var.

Doğal güzellikleri açısından da görülemeye değer bir şehir Batman. Sason yaylası ve Mereto dağını mutlaka ziyaret edin deriz.

Güneydoğu Anadolu Turu Fiyatları Nasıl?

Eğer kendi aracınız değil de turla gitmek istiyorsanız acenteden acenteye fiyat değişikliği gösteriyor. Tabii bununla beraber kaç gün kalacağınız da Gap turu için fiyat değişikliğine sebep oluyor.

Gap turu için 2 gece 3 günlük bir plan yaptıysanız kişi başı 1000 TL’de başlıyor. Ama bu turlarda her yeri gezemiyorsunuz tabii. Nerelere gezileceğine acentenin tur programı kısmından bakabilirsiniz.

Ayrıntılı bir gezi istiyorsanız 4 gece 5 gün gibi, fiyatlar daha da yükseliyor. Kişi başı 2679 TL’den başlayan fiyatlarla tura dahil oluyorsunuz.

Güneydoğu Anadolu’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle