Yolcu360 Blog

Harran Evleri ve Tarihi

Yüzyıllar boyunca pek çok medeniyete kucak açan Şanlıurfa Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en özel şehirlerinden biri. Peygamberler şehri olarak da bilinen Şanlıurfa hem tarihi hem doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Bu yerlerden biri de geçmişi MÖ. 6. yüzyıla dayanan konik kubbeli Harran Evleri. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Harran Evleri’ni daha yakından tanımak ister misiniz?

Şanlıurfa’nın Tarihi İlçesi: Harran

Şanlıurfa’yı ilk kez ziyaret ediyorsanız listenizin en üst sırasına eklemeniz gereken yerlerin başında Harran geliyor. Şehir merkezine ortalama 45 kilometre mesafede yer alan Harran Şanlıurfa’nın Suriye sınırına yakın bir ilçesi. Kuzey Mezopotamya’nın önde gelen yerleşim yerlerinden biri olan Harran aynı zamanda dünyanın ilk bilim merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Öyle ki dünyanın ilk İslam üniversitesinin kalıntılarını burada görmek mümkün. Geçmişte ticari yolların kesişim noktasında bulunan Harran’ın kelime anlamının kervan veya seyahat olduğu tahmin ediliyor.

Şanlıurfa Gap Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Konik Kubbeli Harran Evi

harran-evleri

İlçe ile özdeşleşen konik kubbeli Harran Evleri başlı başına bir tarih durağı. MÖ. 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen kubbeli evler Mezopotamya, Transkafkasya ve Ege’de MÖ. 3. yüzyıla dek varlığını sürdürmüştür. İtalya, İspanya, İskoçya ve Peru’da da örnekleri bulunan Harran Evleri kare benzeri bir temel üzerine bindirme tekniği uygulanarak tuğladan inşa edilmiş. Bölgenin iklim koşullarına uygun şekilde yazları serin, kışları sıcak tutan Harran Evleri’nin harcında gül yağı, saman, pişmiş toprak ve yumurta akı kullanılmış. Her bir kümbetin farklı bir odayı temsil ettiği evlerde kümbet sayısının fazlalığı ev sahibinin maddi durumunun bir göstergesi sayılıyor. Odaların birbiri ile bağlantılı olduğu Harran Evleri yöre halkı tarafından Kubbeli Evler olarak da anılıyor.

Yüksekliği 5 metreyi bulan evlerin kubbe kısmı açık bırakılmış. Evlerde cam bulunmadığı için bu sayede hem içeriye ışık girmesi sağlanmış hem de dumanın daha kolay dışarı verilmesi amaçlanmış. MÖ. 6. yüzyıla uzanan tarihi ile eşsiz bir kültür noktası olan Harran Evleri günümüzde turistik faaliyetler için kullanılıyor. Yöresel kıyafetler giyerek evlerin önünde fotoğraf çektirmek burası için adeta bir gelenek haline gelmiş durumda. 1979 yılında arkeolojik ve kentsel sit alanı ilan edilmiş olan Harran Evleri’nden yalnızca bir tanesi ziyaret edilebiliyor. Harran Kültür Evi olarak misafirlerini ağırlayan yapının içerisinde yöre halkının kullandığı eşyaları görmek mümkün. Siz de Şanlıurfa gezisi yapmayı planlıyorsanız farklı mimarisi ile ilgi çeken Harran Evleri’ni listenize eklemeyi unutmayın.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.

Yorum ekle