Hakkari ili ismini eski zamanlarda Van gölünün güneyinde ve İran’a doğru uzanan yörelerde yaşayan Hakkar kabilesinden almış. Hakkari tarihi çok eskiye dayanmakta olup, Sümerler, Akadlar, Urartular ve Asurlular tarafından yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermekte. 1514’de Çaldıran zaferinden sonra Osmanlı topraklarına katılan şehir, engebeli bir coğrafi yapısına sahip. Hakkari, Van ve Şırnak ile komşu. Doğa’nın Doğu’daki harikası olan Hakkari gezi rehberi için Hakkari gezilecek yerler yazısı Yolcu360 ekibi tarafından yazıldı.
Hakkari gezisi
Hakkari nasıl bir yer diye merak ediyorsanız, doğanın, kültürün ve geçmişin iç içe geçerek harmanlandığı bir şehir. Hakkari turu için hazırsanız yolculuğumuza başlıyoruz 🙂
- Meydan Medresesi
Hakkari Meydan Medresesi tarihi 1700-1701 yıllarına dayanmakta. Medrese kapısı üzerinde büyük bir kitabe bulunmakta. Kitabenin içeriği Kur’an-ı Kerim de yer alan ayetlerden oluşmakta.
Hakkari Meydan Medresesi nerede: Hakkari merkez Biçer Mahallesi’nde yer almakta.
- Taş Köprü / Şemdinli Taş Köprü
1898 yılında Şeyh Muhammed Sıddık tarafından yaptırılan Taş Köprü, 11 metre yüksekliğe ve 21 metre uzunluğa sahip. Hakkari ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıkta yer alan köprü, Şemdinli Çayı üzerinde yer almakta.
- Koç Heykeli
Koç heykelinin Yüksekova ilçe merkezinde bulunması ile beraber onu ilginç kılan yanı, yan yüzlerinde bazı betimlemelerin mevcut olması. Bu betimlemeler içerisinde yüzüne koça binmiş eli kargılı bir adam, onun da arkasında ellerinde yuvarlak nesneler tutan dört adam, üç koç, bir kama ve bir silah yer almakta.
- Kaya Resimleri
Kent, mağara turizmi açısından da yüksek bir potansiyele sahip.Kaya resimleri 1938’de Cilo-Sat dağlarının Gevarok Vadisi’nde keşfedilmiş. Kaya resimlerinin tarihinin yaklaşık 5000 yıl öncesine ait olduğu düşünülmekte. Güncel olarak 1179 kaya resmi tespit edilmiş. Ancak uzmanlar daha çok sayıda kaya resmine ulaşılabileceğini de belirtiyorlar. Kaya resimlerinin özelliği ise hem açık hava müzesi atmosferi yaratmaları hem de Azerbaycan ve Filistin’de bulunan kaya resimleri ile benzerlik göstermeleri.
- Gagevran Köyü Kilisesi
Gagevran köyüne yakın konumda 2. yüzyıldan kalan kayalara oyulmuş kiliseler yer almakta. Kilise duvarları Hz. İsa’nın yaşamını konu alan freskler ile süslü.
Hakkari tarihi yerleri
- Hakkâri Konak Kilisesi / Koçanis Kilisesi
Kilisenin iç mekanı iki kısımdan oluşmakta. İlk kısım doğrudan sahın bölümü, ikinci kısım ise bema bölümü olarak adlandırılır. Kilisenin çatısına yakın kısmında sekiz satırlık Nasturi dilinde bir kitabe yer almakta. Kilise cephesinin dışında hem Nasturi kitabesinin altında hem de ortaya yakın kısımda dairesel şekilde iki güneş saati mevcut. Koçanis Kilisesi nerede: Kilise, Hakkâri merkeze 18 km. uzaklıktaki Konak köyünde bulunmakta.
- Nasturi Kilisesi / Derav Kilisesi
Eğimli bir arazide bulunan kayaların içlerinin oyulmasıyla yapılmış olan Nasturi kilisesi günümüzde maalesef harabe halinde. Kiliseye ait kitabe veya süsleme bulunmadığından kilise tarihi ve dönemi bilinmemekte. Oldukça küçük olan yapı batı doğrultusuna uzanan dikdörtgen bir plana sahip olup, yapımında moloz taşlar ve kayalar kullanılmış. Kilisenin dış kısmı toprakla örtülü. Yapının duvarlarının bazıları ise yıkılmış.
Derav Kilisesi nerede: Zap Vadisi’nde, Üzümcü köyünün ilerisinde, Derav mevkiinde inşa edilmiş.
- Dev Evleri / Dirheler
Yol üstünde, kayalara oyulmuş dev boyutlu yapılar olan Dirheler’in Assur saldırılarını önlemek için yapıldığı düşünülmekte.
Dev evleri nerede: Yüksekova ilçesinin Tirşin Yaylası’nda bulunmaktalar.
- Hakkari Kaledibi Buluntuları / Hakkari Stelleri
Şehrin tarihine ışık tutacak nitelikte önemli olan buluntular, insan figürleri işlenmiş 13 mezar taşından oluşmakta.
- Urartu Mezarlığı
Urartu mezerları, M.Ö.1000 yıllarına kadar bize tarih konusunda rehberlik edecek kadar önemli arkeolojik eserler. Hakkari de bulunan Urartu mezar odası, Erken Demir Çağı’ndaki mezarlıklar ile benzerliklere sahip. Urartu mezarlığı Hakkâri’nin Gazi Mahallesi’nde yer almakta.
Hakkari gezilecek yerler
- Hakkari Cennet Cehennem Vadisi
3 bin 500 rakımdaki Cennet Cehennem Vadisi’nde dört mevsim bir arada yaşanıyor. Doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferi ile sizi büyüleyecek olan bu yere, doğa turizmi kapsamında mutlaka gitmelisiniz. Burada kamp kurabileceğiniz gibi doğa yürüyüşleri, dağ sporları ve kaya tırmanışları da yapabilirsiniz.
- Hakkari Peri Bacaları
Şehrin son antik çağ buluntuları olarak kabul edilen Peri Bacaları’nı görmek isterseniz özellikle kışın gitmenizi tavsiye ederiz. Çünkü kışın karla buluşan Peri Bacaları adeta büyüleyici bir görüntüye sahip olmakta. Peri bacaları, Hakkari’nin Yavuzlar Köyü’nde bulunmakta.
- Seyithan Gölü
Cilo Dağı’nın zirvesine yakın bir yer de bulunan göl, Berçelan Yaylası ile iç içe geçmiş halde. Dağ sporlarına ilgi duyanların özellikle gitmesini tavsiye ediyoruz. Göl çevresinde kamp kurabilirsiniz. Göl ismini av düşkünlüğü ile bilinen Hakkari Beyi’nin oğlu Seyithan’dan almakta. Seyithan her ava çıktığında bu gölün kenarında dinlenirmiş. Van Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Hakkari’yi keşfedebilirsiniz.
Hakkari gezi planı
- Durankaya Yaylası
2500 metre rakımda olan yayla, ilkbahar ve yaz aylarında özellikle bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Yaz ve ilkbahar aylarında yeşilin neredeyse her tonuna sahip olan yayla, size görsel bir ziyafet sunar.
Durankaya Yaylası nerede / Durankaya Yaylası nasıl gidilir : Yayla, Hakkari merkeze bağlı Durankaya Beldesinde bulunmakta.
- Merga Bütan Kayak Merkezi
- Kelat Sarayı
Şemdinli’ye 17 kilometre uzaklıktaki dere kenarına kurulan sarayın çoğunluğu yıkılmış halde. Günümüze ulaşan sağlam yapıları arasında iki kemer ve bir duvar yer almakta. Kalet Sarayı planlaması ise dikdörtgen şekilli ve üç katlı. Sarayın kesin tarihi hakkında bir bilgi günümüze ulaşmamış.
- Zeynel Bey Medresesi
Kentin en eski medresesi olan Zeynel Bey Medresesi, 16. yüzyılın ikinci yarısında Hakkari Beyleri’nden Zeynel Bey tarafından yaptırılmış. Medrese, o dönemin en önemli eğitim kurumları arasında yer almaktaymış. Doğu Anadolu turu için yola çıktıysanız, Şırnak gezilecek yerler yazımıza da göz atabilirsiniz.
Hakkari mutfağı / Hakkari’de nerede ne yenir / Hakkari yemekleri
Hakkari yöresel yemekleri arasında Otlu Peynir, Çukurca Tahini, Maşin Çorbası, Kemikli Kavurma, Parmak Kebabı yer almakta. Hakkari’nin meşhur lezzetlerini sizlerle buluşturan Hakkari en iyi restoranları:
- Eylül Kahvaltı Salonu
-
Emir Sultan Parkı
Hakkari Evi Kahvaltı Dünyası - Özdamak Ocakbaşı
- Hakkari Evi / Cafe
- İdris Usta Et Döner
Yorum ekle