Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Film / Dizi > Gerçeklerden Yola Çıkılarak Çekilmiş En İyi Belgesel Filmler

Gerçeklerden Yola Çıkılarak Çekilmiş En İyi Belgesel Filmler

Birçok konu hakkında gerçeklerden yola çıkılarak çekilmiş en iyi belgesel filmler listesi hazırladık!

Belgesel Filmler

Merhaba sevgili okur. Dünyamızda ve Evrenimizde neler olduğunu hep öğrenmek istemişizdir. Öğrendiklerimiz konusunda bazen hayran kalıyoruz, bazen endişelenebiliyoruz ama her noktası bizi heyecanlandırıyor. Şimdi yeni listemiz ile baş başa bırakıyorum sizleri.

NİGHT AND FOG / GECE VE SİS (1956)

NİGHT AND FOG BELGESEL FİLMİ HAKKINDA

Belgesel filmlerimizin ilk sırasında Night and fog belgeseline yer verdik. 1956 yılında Alain Resnais tarafından yönetilen Fransız yapımı savaş – belgesel türü filmdir. Ikinci Dünya savaşı bittikten 10 yıl sonra, İkinci Dünya Savaşı Komitesi yönetmen Alain Resnais’den, Nazi toplama kampları ile ilgili belgesel yapmasını ister. Merak edenler için trailer linkini aşağıda bırakıyorum.

NİGHT AND FOG BELGESEL FİLMİ NE ANLATIYOR

Naziler İkinci Dünya savaşı boyunca kurdukları bazı kamplarda, Yahudi olan vatandaşları şiddet, öldürme, tecavüz vb faşist davranışlarda bulunurak yok etmeye çalışmışlardır. Bu kamplardan bazıları; Orianenourg, Auschwitz, Dachau, Ravensbruck, Belsen, Neuengamme ve Strutho’dur. Jean Cyrol’un arşiv görüntülerini kullanarak dış ses aracılığı ile bir yandan geçmişin izi sürülür bir yandan kamplara gönderilenlerin yaşadıkları korkunç olaylar anlatılır.

SEARCHİNG FOR SUGAR MAN / BİR ŞARKININ PEŞİNDE (2012)


SEARCHİN FOR SUGAR MAN BELGESEL FİLMİ HAKKINDA

2014 yılında hayata gözlerini kapayan Malik Bendjelloul tarafından yönetilmiş 2012 yılı yapımı filmdir. 85. Akademi ödüllerinde ‘En İyi Belgesel Film’ ödülü almıştır. Bafta ödüllerinde de ‘En İyi Belgesel Film’ ödülü almıştır. Hikayenin fragmanını aşağıya bırakıyorum.

SEARCHİNG FOR SUGAR MAN FİLMİ NE ANLATIYOR

70’li yıllarda Deroit’te yerel müzisyenlik yapan Sixto Rodriguez farkında olmadan bir müzik efsanesi olmuştur. Kısa süren amatör kariyerinde iki satmayan albüm yapan sanatçı, ilk albümden sonra Güney Afrika’da efsane olmuştur. Güney Afrika’da yaşayan iki hayranı Rodriguez’i bulmak için peşine düşerler.


THE COVE / KOY (2009)


THE COVE BELGESEL FİLMİ HAKKINDA

2009 ABD yapımı Louie Psihoyos tarafından yönetilen belgesel türü filmdir. 2010 yılındaki Akademi Ödüllerinde ‘En İyi Belgesel Film’ ödülünü almıştır. Belgesel ekibi; eylemci, sinemacı ve dalgıçlardan oluşan bir gruptur. Merak edenler için fragman hemen aşağıda.

https://www.youtube.com/watch?v=4KRD8e20fBo

THE COVE BELGESEL FİLMİ NE ANLATIYOR

Eski Yunus eğitmeni olan Ric O’Barry, Yunusların insan şiddetinden kurtarılması için mücadeleye başlar. Yunusların ve Balinaların bulunduğu Taiji köyüne gelir. Etrafı kapatılmış bu körfezde daha kanlık bir şey vardır; milyon dolarlık Yunus eğlence sektörü ve Yunus eti pazarı.


MAN ON WİRE / TELDEKİ ADAM (2008)


MAN ON WİRE BELGESEL FİLM HAKKINDA

Belgesel filmlerimizde sona doğru gelirken, muhteşem bir başarıya imza atmış, yüksek adrenelin içeren ve yükseklik korkusu olanların yarım gözle izlemek isteyeceği bir belgesel filmine geldik. 2008 yılı İngiltere – ABD ortak yapımı filmin yönetmen koltuğunda James Marsh oturduğu Belgesel türü filmdir. Belgeselde oynayanlar, Philippe Petit, Jean François Heckel ve Jean-Louis Blondeau. 2009 Akademi ödüllerinde ‘En İyi Belgesel Film’ ödülünü almıştır.

MAN ON WİRE BELGESEL FİLMİ NE ANLATIYOR

7 Ağustos 1974 yılında Fransız ip cambazı Philippe Petit, 11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz kulelerin arasına gerilen telin üzerine bir adım attı. Bir saat telin üzerinde kaldıktan sonra psikolojik değerlendirmesi yapılıp kısa bir süre sonra salınmak üzere tutuklandı. Arkadaşları ve iş birlikçileri ile beraber, kulelerin güvenliğinden geçip, yürüyeceği teli ve diğer eşyaları binaya sokarak, iki kule arasına teli gerip rüzgarı hesaplamak gibi inanılmaz engelleri aştılar. Nihayet sabah saat 07.15’te Petit ilk adımını attı.


HONEYLAND / BAL ÜLKESİ (2019)


HONEYLAND FİLMİ HAKKINDA

Belgesel filmleri serimizde, en sona en sevdiğim belgesel filmlerinden birini bıraktım. Senaryosu ve yönetmenliği, Tamara Kotevska ve Ljubomir Stefanov tarafından yapılan 2019 yılı Kuzey Makedonya yapımı belgesel türü filmdir. 92. Akademi ödüllerinde Film ve Belgesel kategorisinde aday gösterilen film, hem belgesel hem de uluslararası film dalında aday gösterilen ilk yapım olarak tarihe geçti. Oscar ödülü alamasa bile toplamda 34 ödül alıp iyi bir başarı göstermiştir. Merak edenler için fragman linki aşağıdadır.

HONEYLAND BELGESEL FİLMİNİN KONUSU

Makedonya’da Türk azınlıklarından olan Hatice Muratova’nın hikayesini anlatıyor. Bir kadının merkezde olduğu hikayesi ile film Dünya çapında beğeni aldı. Hatice ve hasta annesinin tüm doğal yaşantısını  izleyeceksiniz. Makedonyalı yönetmenler kısa bir belgesel yapımı için doğada araştırma yapıyorlardı. Çekim sırasında yabani bal arılarının kovanlarını gördüler ve bu kovan onları Avrupa’nın son yaban arıcılarından Hatice ile tanıştırma fırsatı sundu. Hatice nesilleri boyunca aktarılan yöntemlerle yabani bal elde ediyordu. Yönetmenler, çekimleri tam üç yıl süren film ile ilk filmlerini çekmiş oldular.

Konusunu Gerçek Hayat Hikayelerinden Alan Filmler için tıklayınız

Yorum ekle