Yolcu360 Blog
rrem_vivid
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Moryayla Yedigöller gezi rehberi / Ovit : Rize ve Erzurum sınırında bir cennet

Moryayla Yedigöller gezi rehberi / Ovit : Rize ve Erzurum sınırında bir cennet

Moryayla Yedigöller yolu Ovit’ten geçen herkesin hayran kaldığı manzarasıyla tam bir cennet. Rize ve Erzurum sınırında kalan bu Doğu Karadeniz mucizesine doğru yapacağınız bir yolculuk başınızı döndürecek! Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, yazarımız Elif Omput sizler için bu eşsiz gezi rotasını gezdi gördü ve yazdı…

7 Göller Ovit

Uzun zamandır doğada gezen vakit geçiren biri olarak bunu gönül rahatlığı ile diyebilirim ki büyülenmeniz garantidir. Moryayla ve Yedigöller bölgesi Türkiye de görüp görebileceğiniz en mükemmel manzaralardan birine sahip. Deniz seviyesinden 3200 rakım yüksekte olan bu bölge de mutluluk tüm damarlarınıza hücum edecektir.

Moryayla Yedigöller nerede ve nasıl gidilir?

Bu bölge tam olarak Rize ve Erzurum arasında kalmaktadır. Ovit dağının yanı başında, Kaçkar dağlarının güneyin de tam tamına 7 tane irili ufaklı buzul göller. Her birinin ismi var elbette Kuzu, Koyun, Sinekli, Göbekli, Yıldızlı, Karanlık ve Aygır göllü. Erzurum şehir merkezine 115, Rize şehir merkezine 125 kilometre mesafede bulunuyor. Bu bölgeye Rize üzerinden gelecekseniz geçen yıllara nazaran ulaşım çok daha kolay ve konforludur. En mantıklı tercih araba kiralama diyebilirim. Rize araç kiralama seçeneğini kullanabilirsiniz. Trabzon Havalimanı araç kiralama ya da Erzurum Havalimanı araç kiralama fiyatları da sizin için cazip rota alternatifleri çıkarabilir. Yolcu360 ile ulaşımınızı rahatlıkla sağlayabilirsiniz.

Yolculuğunuz İyidere, İkizdere sivrikaya, çamlık, ovit tüneli şeklinde devam edip tünel çıkışında sol tarafa ayrılan Çayırözü köyü yoluna saparak ilerliyorsunuz. Bu bölgeyi yoğun olarak dağcılık ve fotoğrafçılıkla ilgilenen insanlar ziyaret ediyor.

Çayırönü köyünden sonra yol sizi Moryayla (Modur)  götürüyor. İnsanlar sıcak ve oldukça yardımsever burada yaylaya vardıktan sonra yaklaşık 20 25 dakikalık bir yolculuktan sonra o muhteşem manzaraya tepeden bakakalıyoruz.

Moryayla Yedigöller ve çiçekleri

Bu bölge de o kadar çok çiçek türü mevcut ki gözleriniz gökkuşağına boyanıyor. Benim en favorim ise bölgede ispir çiçeği, cennet çiçeği olarak anılır. Gelin görün ki genel olarak Ölmez Otu olarak bilinen bu çiçek marifetleri saymakla bitmiyor. Parlak sarı renkli saplarında kitin tipi bileşikler de taşıması sebebiyle hiç bozulmadan yıllarca kalabilen ve bu sebeple özellikle köy odalarında duvarlara asılan, halk arasında “ölmez çiçek”diye bilinmektedirler.

Bu türler Türkiye’de ölmez çiçek adının yanında farklı bölgelerde arı çiçeği, leblebi çiçeği, altın otu, kudama çiçeği, herdem taze, güve otu, güneş çiçeği, mantuvar çiçeği gibi adlarla da tanınmaktadır. Türkiye’de doğal olarak 34 adet (tür, alt tür, varyete) yetişir, bunlardan 17 tanesi endemik, yani yalnızca Türkiye’de yetişen çeşitlerdir. Bu çiçeği çok uzun yıllardır bilmeme karşın hiç dalında görmemiştim bulunca kendime hemen 2 demet yaptım. Bu bölgede konaklama ve yeme içme için herhangi bir tesis bulunmuyor hazırlıklı gelmenizi tavsiye ediyorum.

Moryayla ve Yedigöller çevresinde karşılaşabileceğiniz hayvanlar

Bitki türleri yanı sıra ur kekliği, vaşak, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban ördeği, kırmızı benekli alabalık, porsuk, boz ayı, kara kartal, atmaca, dağ kargası, dağ engereği gibi ender bulunan türde hayvanlar da bulunmaktadır.

Dönüş yolunda tavsiyem ovit tünelinden değil ovit yaylasının içerisinden geçen eski yoldan gitmeniz mükemmel olacaktır. Yol üzerindeki 25 dakikalık yürüyüşle ziyaret edebileceğiniz Dağ başı gölü sizi bekliyor olacaktır.  Güzel huzurlu ve bol manzaralı bir tatil planı yapmanın tam zamanı gezginkz der ki doğa ile kalın doğa da kalın.

Yorum ekle