Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Film / Dizi > En İyi Andrey Tarkovsky Filmleri

En İyi Andrey Tarkovsky Filmleri

Andrey Tarkovski kimdir? Andrey Tarkovski’nin filmleri neler? Andrey Tarkovski’nin unutulmaz yapıtları neler? Andrey Tarkovski’nin unutulmaz filmleri hangileri? En iyi Andrey Tarkovsky filmleri arasından 5 film önerisini oyuncu Ziya Çiçek sizler için yazdı, iyi seyirler!

En İyi Andrey Tarkovsky Filmleri

Merhaba sevgili okur. Rus ve Dünya sineması denildiğinde akla gelen ilk isim Andrey Tarkovsky oluyor. Unutulmayacak filmlere imzasını atan Andrey Tarkovsky’nin, akılda kalan 5 muhteşem filmini sizler için inceledik. Muhteşem sinematografisi ile sizleri Andrey Tarkovsky filmleriyle sizleri baş başa bırakıyoruz.

Andrei Rublev 

  • ANDREİ RUBLEV FİLMİ HAKKINDA
Yönetmen Andrey Tarkovsky
Senaryo Andrey Tarkovsky, Andrey Konchalovskiy
Başroller Anatoli Solonitsyn, Ivan Lapikov ve Nikolai Grinko
Yapım Yılı 1966 SSCB
Türü  Biyografi-Dram
Ek Bilgi Andrei Rublev’in gerçek hikayesinden yola çıkılarak uyarlanmıştır. 1969 yılında 22. Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI ödülünü almıştır.
İmdb https://www.imdb.com/title/tt0060107/

 

  • ANDREİ RUBLEV FİLMİNİN KONUSU

Andrei Rublev, hem bir keşiş hem de ikona ressamıdır. Rublev’in beslendiği kaynaklar kana kontrast olarak doğanın güzelliği, inanç, şiddet ve barbarlıktır. Köylü bir kızı tecavüzden kurtarmak için adamı öldürmek zorunda kalınca hayatı ve Tanrı’ya olan inancını sorgulamaya başlar. Yaratıcılığın tekrar kavuşmak için, genç bir çocuğun can imal edişini seyretmesi gerekir. Andrey Tarkovsky filmi siyah-beyaz çeker ancak sadece ikonlar renklidir. Andrey Tarkovsky bunun nedenini, insanların günlük hayatta renklere dikkat etmemeleri olarak açıklamıştır. 

Tıp Biliminin Önemini Gözler Önüne Seren Filmler yazısı için tıklayınız.

Ivanovo Detstvo / Ivan’ın Çocukluğu

  • IVAN’IN ÇOCUKLUĞU FİLMİ HAKKINDA
Yönetmen Andrey Tarkovsky
Senaryo Vladimir Bogomolov, Andrei Konchalovsky, Andrey Tarkovsky ve Mikhail Papava
Başroller Nikolai Burlyayev, Valentin Zubkov, Yevgeni Zharikov, Stepan Krylov ve Nikolai Grinko
Yapım Yılı 1962 SSCB
Türü Dram-Savaş
Ek Bilgi Andrey Tarkovsky’nin ilk uzun metraj filmidir. SSCB dışında ilk gösterimini aynı yıl Venedik Film Festivali’nde yapmıştır ve Altın Aslan Ödülünü almıştır.
İmdb https://www.imdb.com/title/tt0056111/

 

  • IVAN’IN ÇOCUKLUĞU FİLMİNİN KONUSU

12 yaşındaki İvan’ın köyü, faşist Naziler tarafından yerle bir edilir ve kampa götürülür. Bu cesur çocuk esir kampından kaçmayı başarır. Sovyet Ordusundan Yüzbaşı Kholin ve diğer subayların dikkatini çeker ve İvan’a sahip çıkarlar. Okula gönderilmek istense bile bunu istemeyen İvan’ın niyeti askercilik oynamaktır. Küçücük boyuyla düşman hattının arkasına sızıp casusluk yapmaya başlar. Andrey Tarkovsky’nin ilk uzun metraj filminin uyarlaması, Vladimir Bogomolov’un kısa öyküsü İvan’dan yapılmıştır.

Oscar Ödüllü Yönetmen Meryl Streep Filmleri yazısı için tıklayınız.

 Solyaris / Solaris
  • SOLARİS FİLMİ HAKKINDA
Yönetmen Andrey Tarkovsky
Senaryo Andrey Tarkovsky, Fridrikh Gorenshtein
Başroller Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Jarvet, Vladislav Dvorzhetsky, Nikolai Grinko ve Anatoly Solonitsyn
Yapım Yılı 1972 SSCB
Türü Bilim Kurgu-Dram
Ek Bilgi 1972 yılında Cannes Film Festivali’nde FIPRESCİ ödülünü almıştır.
İmdb https://www.imdb.com/title/tt0069293/

 

  • SOLARİS FİLMİNİN KONUSU

Solaris, belirli bilince sahip olan bir gezegendir. Solaris’e gelen insanların zihinleri ile oynamak ise en büyük gücüdür. İnsanların bilinçaltına girip, hafızlarındaki şeyleri maddeleştirir. Gezegeni araştırmak için gönderilen görevli de payına düşeni alır. Böylesi bir gizemle büyülenirken, diğer taraftan geçmişi ile burun buruna gelir. Andrey Tarkovsky filmlerinden Solaris, Kubrick’in 2001 filmine Rusya’nın bir cevabı olarak görülmektedir.

 

Zerkalo / Ayna
  • AYNA FİLMİ HAKKINDA
Yönetmen Andrey Tarkovsky
Senaryo Andrey Tarkovsky ve Aleksandr Misharin
Başroller Margarita Terekhova, Ignat Daniltsev, Larisa Tarkovskaya, Alla Demidova ve Anatoli Solonitsyn
Yapım Yılı 1975 Rusya
Türü Biyografi, Dram
İmdb https://www.imdb.com/title/tt0072443/

 

  • AYNA FİLMİNİN KONUSU

Andrey Tarkovsky, bu filmde kendi çocukluğuna doğru yolculuğa çıkıyor. İkinci Dünya Savaşı öncesinde orman içinde küçük bir kulübede, Tarkovsky’nin eski karısı, annesi, babası, kendi ve ebeveynlerinin kuşakları arasında gidip gelerek yaşanan bir rüya, Ayna’dan yansıyanlar. Anne ve babası filme katılım göstermiştir. Çekim için kulübe eski yerine tekrardan inşa edilir. Baba Tarkovsky şiirlerini okur, annesi ise kamera karşısına geçer. Tarkovsky bu filmi ‘Solaris’ filminden önce çekmek istemiştir ama Sovyet sansüründen korktuğu için bekleme kararı alır.

 

Stalker / İz Sürücü
  • İZ SÜRÜCÜ FİLMİ HAKKINDA
Yönetmen Andrey Tarkovsky
Senaryo  Arkadi Strugatsky ve Boris Strugatsky
Başroller Alexander Kaidanovsky, Anatoli Solonitsyn ve Nikolai Grinko
Yapım Yılı 1979 Rusya
Türü Bilim Kurgu-Dram
İmdb https://www.imdb.com/title/tt0079944/

 

  •  İZ SÜRÜCÜ FİLMİNİN KONUSU

Uzak bir gelecekte, başka bir yaşam düzeni içerisinde, ismi olmayan bir ülkenin içindeyiz. Dünyaya düşen gök taşı sonrasında, Zone adında yeni bir bölge oluşmuştur. Bu bölgeye girdiğin zaman tutkularının gerçekleştiği söylentileri vardır. İçerideki güç, insan zihninin hayal edemeyeceği güçte bir varlıktır. Zone bölgesi askerler tarafından korunmaktadır ve sadece gerekli seviyeye ulaşmış Stalker’lar içeriye girecek insanlara eşlik etmek için girebilmektedir. Kahramanımız Stalker, ailesinin tüm itirazlarına rağmen bölgeye girmek isteyen bir bilim adamı ve yazara eşlik etmeye karar verir. Andrey Tarkovsky filmlerinde, ‘Stalker’ filmi ile Hollywood yapımlarına kafa tutması için geniş bir bütçe ayrılmıştır.

Yorum ekle