Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Dünyanın En Muhteşem 10 Çölü | Dünyadaki En Muhteşem Çöller

Dünyanın En Muhteşem 10 Çölü | Dünyadaki En Muhteşem Çöller

Çöl deyince aklımıza kum fırtınaları ve sıcaklık gelse de aslında durum sandığımız gibi olmayabilir. Dünyanın binbir hali var demişler. Her ne kadar bu söz mecaz bir anlama sahip olsa da gerçeklik payı da var. Çünkü bazı çöller bizim bildiğimiz çöllere hiç benzemiyor. 🙂 Buz gibi bir havaları var. Bakalım farklı özelliklere sahip bu muhteşem çöller nerelerde yer alıyormuş. Yolcu360 ekibi olarak sizlere dünyanın en muhteşem 10 çölü listesini hazırladık. Biz yazarken hem çok keyif aldık hem çok şaşırdık. Umarız sizde okurken bir o kadar keyif alırsınız. 🙂

Dünyadaki En Muhteşem Çöller

  • Salar de Uyuni – Bolivya

Bir zamanlar Lago Minchín olarak bilinen tarihi bir göl burası. Şimdi ise dünyanın en muhteşem 10 çölü arasında. Güneybatı Bolivya’da yer almakla birlikte bu göl kuruduğunda 12.000 kilometrekarelik büyüklükte dünyanın en büyük tuzlu bölgesini oluşturdu. Çölü, rehberli bir 4 × 4 turu ile gezebilirsiniz.

  • Gobi Çölü – Çin / Moğolistan

Dünyanın en muhteşem 10 çölü listesindeki Gobi, Güney Moğolistan ve kuzeybatı Çin’in bir kısmına yayılmış kocaman bir çöl. Hatta burası için çöl canavarı lakabı bile takılmış. Her ne kadar çöl desek de bir dönem Moğol İmparatorluğu’ndaki rolü ve İpek Yolu üzerindeki önemli durakları ile meşhurmuş. Gobi Çölü ayrıca kışın son derece buz gibi soğuk havası ile biliniyor. Aynı zamanda çöl, dinozor yumurtaları, Baktriyen develeri, Sibirya dağ keçisi ve Gobi kahverengi ayıları gibi hayvanlar da dahil olmak üzere fosiller açısından oldukça zengin bir alan.

  • Chihuahuan Çölü – New Mexico

Chihuahuan Çölü, Kuzey Amerika’daki en büyük çöllerden biri. Çöl üzerinde inanılmaz bir flora ve faunası var. Buna Arizona gökkuşağı kaktüsü ve gri tilki de dahil. Ayrıca çölün nefes kesen manzaralarına karşı hayran kalmamak neredeyse imkansız.

  • Thar Çölü – Hindistan / Pakistan

Büyük Hint Çölü olarak da tanınan Thar Çölü, kuzeybatı Hindistan’ın ve doğu Pakistan’ın bir bölümünde yer kaplıyor. Gezegendeki en kalabalık çöl olma özelliğine sahip olan Thar Çölü, kilometrekare başına 83 kişiye ev sahipliği yapıyor. Tuz gölleri ve kum tepeleri yine Thar Çölü’nün en belirgin manzaralarından biri. Biyoçeşitlilik açısından da oldukça zengin olan çölde 140’tan fazla kuş türü, 23 kertenkele türü ve 25 yılan türü bulunuyor.

  • Tabernas Çölü – İspanya

Dünyanın en muhteşem 10 çölü arasındaki Tabernas Çölü, anakara Avrupa’nın tek çölü olarak biliniyor ve Almería’nın kuzeyinde, güneydoğu İspanya’da bulunuyor. Yıllar boyunca birçok popüler film için sahne seti olarak hizmet vermiş. Bu yüzden burayı ziyaret edenler, Batı tarzı kasabaları ile de karşılaşıyor. Birçok çölde olduğu gibi, bölge birçok sürüngen, amfibi ve kuşa ev sahipliği yapıyor.

Dünyadaki Hayalet Kasabalar yazısı için tıklayınız.

Dünyanın İnanılmaz Çölleri

  • Taklamakan Çölü – Orta Asya

Dünyanın ikinci büyük kayma kumu çölü burası. Taklamakan Çölü, tam tamına 337.000 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Çöl, kışın sıfır derecenin çok altına inen inanılmaz derecede sert bir havaya sahip. Ayrıca çöl üzerinde su kaynakları neredeyse hiç yok. Bu yüzdende bölge flora ve faunadan yoksun.

  • Atacama Çölü – Güney Amerika

Peru ve Şili’deki Pasifik kıyısında And Dağları’nın batısında yer alan Atacama Çölü, dünyanın en kurak yeri olarak biliniyor. Ancak kurak dediğimiz için burada yaşamın olmadığını düşünmeyin. Bir milyondan fazla insan bu çölü ev olarak tercih ediyor. Çünkü Pasifik kıyısındaki konumundan dolayı Atacama Çölü, diğer çöllerden daha serin.

  • Beyaz Çöl, Farafra – Mısır


Doğanın neler yapabileceğinin pitoresk bir göstergesi olan White Desert Ulusal Parkı, parlak beyazdan kremsi beyaza kadar değişen beyazın her türlü tonunu sizlere sunuyor. Yıllar boyunca rüzgar tarafından oyulmuş tebeşir kaya oluşumları ise çölün adeta süsleri gibi.

  • Antarktika Çölü – Antarktika

Antartika’yı bilmeyen duymayan yok zaten. 🙂 Kış karanlığı, soğuk, buz gibi kelimlerin hepsi Antarktika kıtasını tanımlamak için doğru sözcükler. Ancak, Antartika’nın da çöl listesine dahil olduğunu biliyor muydunuz?  Antarktika dünyanın en muhteşem 10 çölü arasında çünkü yeterli yağış görmüyor. Bu durumda onu çöl kategorisine sokuyor. Burada yosun dışında hiç bir flora yok.

  • Dasht-e Kavir – İran

İran platosunun ortasında yer alan Büyük Tuz Çölü olarak bilinen Dasht-e Kavir, tuz bataklıklarına ve çamura ev sahipliği yapıyor. Yeraltı tuz katmanlarının yukarıya doğru çıkması ile oluşan tuz höyükleri ise çöle hareket katıyor.

Dünyanın en eski yapıları için tıklayınız.

Yorum ekle