Bir hayalet kasaba dendiğinde aklınızda ilk canlanan görüntü nedir? Herhalde çoğumuzun aklında önemli ölçüde görünür kalıntılar içeren terk edilmiş bir köy, kasaba veya şehir canlanıyordur. Bir kasaba genellikle başarısız ekonomi, sel, kontrolsüz kanunsuzluk, savaş veya nükleer felaketler gibi doğal ya da insan kaynaklı felaketlerden dolayı hayalet kasaba haline gelir. Bu hayalet kasabalar her ne kadar olumsuz bir durum sonucunda ortaya çıkmışlarsa da kabul etmek lazım ki bir o kadar da ilgi çekici ve turistik yerler durumundalar. Hazırsanız Yolcu360 ekibi olarak sizlerle hayalet kabasalara doğru bir yolculuğa çıkmak istiyoruz. Dünyadaki hayalet kasabaları sizde bizim kadar merak ediyorsanız keşfedilecek 9 hayalet kasaba ile güzel bir macera sizleri bekliyor. 🙂
Dünyadaki Hayalet Kasabalar Listesi
- Pripyat / Ukrayna
Belarus ile sınır yakınında, Kuzey Ukrayna’da terk edilmiş bir şehir olan Pripyat, 1970 yılında Çernobil Nükleer Santrali için inşa edilmiş. 26 Nisan 1986 Çernobil felaketinden önce 49.360 nüfusa ev sahipliği yapıyormuş. Ama büyük felaketten sonra radyasyon nedeniyle şehir terkedilmiş.
- Oradour-sur-Glane / Fransa
Fransa’nın orta batısında bir köy olan Oradour-sur-Glane, 10 Haziran 1944 yılında bir Alman şirketi olarak bilinen Waffen-SS tarafından yıkılmış. Savaştan sonra yakındaki bir yere yeniden bir köy inşa edilmiş. Ancak o zamanki Fransız cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’nin emriyle, burası bir anıt ve müze olarak korunmuş.
- Hashima Adası / Japonya
Genellikle Gunkanjima olarak adlandırılan bu ada, Nagasaki Eyaletindeki 505 ıssız adadan biri. Ada, 1887’den 1974 yılına kadar bir kömür madenciliği tesisi olarak kullanılmış. 1960’lı yıllarda ise petrol Japonya’da kömürün yerini almış ve kömür madenleri ülkenin dört bir yanında kapatılmaya başlanmış. Buradaki maden ocağı da 1974 yılında kapananlar arasındaymış. Bu kapanmanın hemen ardından ada ıssızlaşmış. Ancak Hashima 2009 yılında bir turistik merkez olarak yeniden açılmış.
- Kolmanskop / Namibya
Burası, Güney Namibya’da Namiba Çölü’nde bulunan bir hayalet kasaba. 1908 yılında elmas madeni için bu bölgeye yerleşen Alman madenciler tarafından inşa edilmiş. Köy, bir Alman kasabasının mimari tarzında, hastane, balo salonu, güç istasyonu, okul, tiyatro, kumarhane ve daha fazlasını içeren kurumlar ile genişletilmiş. Kasaba I.Dünya Savaşı’ndan sonra elmas alan yavaşça tükendiğinde ve nihayetinde 1954 yılında terk edildiğinde hayalet kasabaya dönüşmüş.
Dünyanın İnanılmaz 10 Batığı yazısı için tıklayınız.
Hayalet Kasabalar
- Bannack / Montana / Amerika Birleşik Devletleri
Montana, Beaverhead ilçesinde bir hayalet kasaba. 1862 yılında kurulmuş ve yerel Bannock Kızılderililerinin adını almış. 1862 yılında büyük bir altın keşif yeri olarak ün yapmış. 1970’li yıllarda ise son sakinleri terk edene kadar nüfus zamanla azalmış. Hayalet kasaba, 1961 yılında Ulusal Tarihi Dönüm Noktası ilan edilmiş.
- Craco / İtalya
Dünyadaki hayalet kasabalar listesine İtalya’dan bir yer ile devam ediyoruz. Taranto Körfezi’nden İtalya’nın yaklaşık 40 kilometre (25 mil) iç kısımda kadar bir alanı kaplayan yer, terk edilmiş bir Orta Çağ köyü. 1963 yılında bu köyü bir hayalet kasabaya çeviren şey ise tekrarlayan depremler.
- Belchite / İspanya
1930’lu yıllarda Belchite, büyüyen şehirler arasındaymış. Belchite Muharebesi’nin bir sonucu olarak, İspanya İç Savaşı sırasında şehir tamamen yok edilmiş. Ama yeniden yapılanma yerine, diktatör Franco eski Belchite kasabasının kalıntılarını savaşın bir anıtı olarak sağlam tutmaya karar vermiş. 1964’ten itibarense kasaba tamamen terk edilmiş durumdaymış. Bölge sakinlerine ne oldu diye merak ediyorsanız, eski şehrin yan tarafındaki Belchite Nuevo’ya götürülmüşler.
- Ani / Türkiye
Dünyadaki hayalet kasabalar arasında Türkiye’dende bir yer var. Ermenistan sınırının yakınında bulunan harap ve ıssız, Orta Çağ dönemine ait bir Ermeni şehri olan Ani’den bahsediyoruz. Bir zamanlar günümüz Ermenistan’ı ve Türkiye’nin doğusunu kapsayan bölge bir Orta Çağ Ermeni krallığının başkentiymiş. Ani, çeşitli ticaret yollarının kesişme noktasıymış ve birçok dini yapı, saray ve suru ile dünyanın teknik ve sanatsal açıdan en gelişmiş yapıları arasında bulunuyormuş. O dönem 100.000–200.000 kişilik bir nüfus tam olarak burada yaşıyormuş. Hatta Konstantinopolis, Bağdat ve Şam’ın rakibi olarak tanınıyormuş. Uzun zaman önce dünyanın en ihtişamlı yerlerinden biri olan Ani, günümüzde ise bir hayalet kasaba.
Yorum ekle