Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Dünyanın En Eski Çarşılı Köprüleri

Dünyanın En Eski Çarşılı Köprüleri

Yüzyıllar öncesinde bulundukları şehrin ticaretine önemli katkı sağlayan çarşılı köprüler günümüzde turistlerin uğrak durakları arasında. Üstelik hem mimarisi hem tarihi ile göz dolduran çarşılı köprülerden en eskisi Bursa’da yer alıyor. Hadi gelin, Floransa’dan Bursa’ya uzanan bu güzel köprüleri keşfe çıkalım.

Dünyanın En Eski Çarşılı Köprüleri

  • Ponte Vecchio, Floransa

Floransa’nın simge yapısı Ponte Vecchio 14. yüzyıldan günümüze gelen dünyanın en eski çarşılı köprülerinden biri. Arno Nehri üzerinde yer alan tarihi köprü 1345 yılında inşa edilmiş. İtalyanca ‘Eski Köprü’ anlamına gelen Ponte Vecchio bir zamanlar kasaplara ev sahipliği yaparken günümüzde kuyumcu dükkanlarıyla çevrili. Özellikle gün batımına yakın saatlerde nefis manzaralara sahne olan Ponte Vecchio’da birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayabilir, sokak sanatçılarının performansı eşliğinde eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. 3 kemer üzerine kurulu olan köprünün genişliği 32 metre, uzunluğu ise 95 metreyi buluyor.

Floransa Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.

  • Osma Köprüsü, Lofça

Floransa’dan Bulgaristan’ın şirin kenti Lofça’ya uzanıyoruz. İsmini üzerinde bulunduğu Osma Nehri’nden alan Osma Köprüsü dünyadaki en eski çarşılı köprülerden bir diğeri. 1872 yılında ahşap olarak inşa edilen köprü geçirdiği yangın sonrası kullanılamaz hale gelmiş ve 1931 yılında betonarme olarak tekrar inşa edilmiş. Ancak eski görünümünü tekrar yakalayabilmesi adına 1981 yılında ahşap olarak inşa edilen Osma Köprüsü’nde çok sayıda hediyelik eşya dükkanı sizleri bekliyor.

Avrupa’nın En Güzel Köprüleri yazısı için tıklayınız.

Hayranlık Uyandıran Çarşılı Köprüler

  • Rialto Köprüsü, Venedik

Büyük Kanal (Grand Canal) üzerindeki dört köprüden biri olan Rialto Köprüsü Venedik gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunuyor. 1591 yılında inşa edilen taş köprü şehrin en önemli yapılarından biri. Venedik’i ziyaret eden turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Rialto Köprüsü üzerinde kuyumcular ve deri ürün satan dükkanlar bulunuyor. 48 metre uzunluğundaki köprüden Venedik’in meşhur gondollarını seyredebilirsiniz. Gün batımına yakın saatlerde gelirseniz göz alıcı bir manzara ile karşılaşmaya hazır olun.

Venedik Turu yazısı için tıklayınız.

  • Irgandı Köprüsü, Bursa

Dünyadaki en eski çarşılı köprünün Bursa’da yer aldığını biliyor muydunuz? 1442 yılında Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilen köprü Osmanlı mimarisinin de en güzel örneklerinden biri. Bursa’da çekilmiş olan ilk fotoğrafın da bu köprüye ait olması köprünün tarihi önemini gözler önüne seriyor. Yunan işgali sırasında köprünün büyük bir bölümü bombalanıyor ve 1942 yılında köprü tekrar inşa ediliyor. Yıllar içerisinde restorasyon süreçlerinden geçen Irgandı Köprüsü günümüzde 20 civarı dükkana ev sahipliği yapıyor. Hediyelik eşya dükkanları ve sanat atölyelerinin yer aldığı Irgandı Köprüsü, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini de birbirine bağlıyor. Siz de henüz Irgandı Köprüsü’nü görmediyseniz Bursa’ya yolunuz düştüğünde gezi listenize eklemeyi unutmayın.

Bursa merkez araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

 

Yorum ekle