Yolcu360 Blog

DMC Marka Otomobillere Ne Oldu?

Geleceğe dönüş filmini izleyenler bilir o filmde bütün hikayenin etrafında döndüğü bir otomobil vardı. Geleceğe dönüş filmiyle akıllara kazınan martı kanatlı DMC modeli, otomobil tarihinde bir efsanedir. Yeniden üretilse alınacak spor otomobiller listesinde de her daim yer alır. Peki DMC Marka otomobillere ne oldu?

DMC 12 ve 1970’lerin Spor Otomobil Trendi

DMC markası yani DeLorean Motor Company, 1975 yılında John DeLorean tarafından kuruldu. Markanın üretim bandından indirdiği ilk model ise DMC 12 modeliydi. İlk DMC 12, 1976 modeldi. Paslanmaz çelik gövde yapısı, martı kanatlı kapıları, teknolojik iç mekanı ile devrinin lider modelleri arasında yer almıştı. Özellikle teknolojiye ve yenilikçi yaklaşımlara meraklı olanlar için müthiş bir ilham kaynağı olmuştu. Bu özelliklerini bir de Geleceğe Dönüş gibi dönemine damga vuran bir filmde oynayarak insanların gözünde daha da bir pekiştirdi. Özetle, 1970’lerde özellikle Amerika’da spor otomobil meraklılarının gözü DMC’den başkasını görmüyordu. 

Trabant Marka Otomobillere Ne Oldu yazısı için tıklayınız.

DMC Marka Otomobillere Ne Oldu?

John DeLorean, Bank of America’dan çok yüklü miktarda kredi aldı. Bu kredi ve otomobil severlerin ön sipariş ücretleri ile dev bir fabrika kurdu. Dev fabrikanın kendisi de ürettiği otomobiller gibi teknolojik ve yenilikçiydi. Kuzey İrlanda’da kurulacak olan fabrika 1979 yılında üretime başlayacaktı. Ancak İrlanda’nın durumu ve diğer etkenlerle birlikte fabrikanın inşatı 1981 yılında tamamlandı. Bu süre, biraz para kaybına neden oldu. 

1981 yılında İrlanda’daki fabrikanın inşaatı tamamlandıktan hemen sonra üretime başlandı. Ancak bir şey eksikti, çalışanların eğitimi! DeLorean, fabrika çalışanlarının eğitim alması gerektiği konusunu atlamış ya da inşaatın uzun sürmesi nedeniyle ihmal etmişti. Eğitim kalitesi maalsef düştü. Bu da hızla müşteri kaybına neden oldu. Amerika müşterisi bir sonraki yıl DMC almadı. 

Alınan kredinin borcu, fabrikanın borcu derken hedeflenen 12 bin adet DMC 12 yerine ancak 6 bin adet satış yapıldı. 1982 yılının sonunda DMC fabrikası iflasını açıkladı. 

DMC modelleri bir daha üretilmedi. Ancak Geleceğe Dönüş filminin etkisiyle DMC 12 martı kanat modeli hala çok iyi biliniyor. Online mecralarda da sıklıkla DMC 12 Geleceğe Dönüş Filmi şeklinde içerikler paylaşılıyor. Efsane bir otomobildi ve geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da bir fuarda sergilenmişti…

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

 

Yorum ekle