Çekme belgeli araçlar merak ediliyor. Bazı araçların çeşitli sebeplerden dolayı çekilmesi sonucu çekme belgeli araç diye tabir edilen araç grubu oluşuyor. Peki çekme belgeli araç nasıl trafiğe çıkar? Çekme belgeli araç nedir? Bir araç çekilmiş ise ne yapmak gerekir? Çekme belgeli araç trafiğe nasıl sokulur? Beraber inceleyelim…
Çekme Belgeli Araç Nedir? Trafiğe Çıkabilir Mi?
Çekme belgesi işlenmiş yani bir diğer deyişle trafikten men edilerek çekilmiş araçlar çok sayıda bulunuyor. Özellikle ikinci el araç satın almak isteyen kişiler tarafından ilanlarda sıklıkla rastlanan çekme belgeli araçlar oldukça büyük önem taşıyorlar. Çekme belgeli araç alınır mı? gibi birçok soru soruluyor. İkinci el ilanların bulunduğu internet sitelerinde uygun fiyatlı ilanlar incelendiğinde farklı marka, model ve yıllardan otomobil ilanları bulmak mümkün oluyor. Peki çekme belgeli araba almak nasıl oluyor? Böyle bir araç satın almak istenirse nelere dikkat edilmeli? Bu soruların cevapları için önce çekme belgesi nedir iyi bir şekilde bilinmesi gerekiyor.
Lüks Araç Kiralama / Üst Segment Araç Kiralama yazısı için tıklayınız.
Çekme Belgesi Nedir?
Çekme belgesi herhangi bir motorlu aracın trafiğe olan kaydının silinerek trafikten düşülmesi, trafiğe çıkışının yasaklanması ve trafiğe çıkabileceğini gösteren tüm evrakların geçersiz sayılmasını sağlayan belgedir. Motorlu araçların trafikte bulunabilmesi için birçok farklı prosedürden geçmeleri gerekmektedir. Bir motorlu taşıtın trafiğe çıkabiliyor olması için muayene ve sigortasının güncel olmasının yanı sıra MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ödemelerinin de aktif olarak yapılıyor olması gerekmektedir. Bu noktada uzun süre aracını kullanmayacak olan kişiler de bu ödemelerden kaçınmak için aracına çekme belgesi alarak trafikten uzaklaştırabilirler. Çekme belgesi almak herkesin yapabileceği bir şey olup, özellikle uzun bir seyahate gidecek olan kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Küçük Segment’in En Az Yakan Otomobilleri yazısı için tıklayınız.
Çekme Belgeli Araç Nedir?
Çekme belgesinin anlamının yanı sıra çekme belgeli araç nedir sorusu da büyük önem taşıyor. Çekme belgeli araç kısaca çekme belgesi alınmış araç olarak açıklanabilir. Çekme belgeli bir aracın diğer araçlardan farkı ise çekme belgeli araca zorunlu trafik sigortası, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) veya muayene masraflarının ödenmesine gerek olmamasıdır. Bununla birlikte çekme belgeli bir araç trafiğe çıkamaz ve eğer trafikte kullanılmak istenirse tüm bu borçlarının tamamlanarak çekme belgesinin iptal edilmesi gerekmektedir.
A Segmenti Araçlar ve Fiyatları yazısı için tıklayınız.
Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
Çekme belgesi aracını uzun süre kullanamayacak kişiler tarafından tercih ediliyor. Bir çekme belgesi almak aracın trafiğe çıkma kabiliyetini kısıtlasa da bu yöntem ile aracın muayene, sigorta ve MTV vergisi masraflarından kurtulmak mümkün oluyor. Eğer bir kişi aracını çektirerek çekme belgeli araç yapmak istiyorsa aşağıdaki adımları yerine getirmelidir. İşte çekme belgesi nasıl alınır?
- Eskiden trafik tescil şubelerine veya trafik bürolarına başvurularak yapılan çekme belgesi alma işlemi artık yalnızca notere giderek oradan halledilebilir.
- Notere giderek başvuruda bulunan kişinin aracını trafikten aldırarak çekme belgesi almak istediğini beyan eden bir dilekçeyi yanında bulundurması gerekmektedir.
- Aracı ile ilgili bir işlem yaparak onu çektirmek isteyen kişi daha önceden bekleyen bir vergi borcu olmadığından emin olmalıdır.
- Dilekçenin yanı sıra aracın tescil belgesi, plakası ve aracın trafik belgelerinin de notere götürülmesi gerekmektedir.
- Tüm gerekli belgeleri ve şartları yerine getirerek aracını trafikten men eden kişinin aracının tescil belgesine trafikten çekilmiş ve tescil belgesinin geçersiz oluşunu belirten bir ibare eklenir.
Bugatti Veyron Neden Bir Efsane yazısı için tıklayınız.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?
Aracını trafikten çektiren ve artık geri sokmak isteyen veya çekme belgeli araç satın almak durumunda bulunan kişiler tarafından merak edilen bir diğer şey ise çekme belgeli araç nasıl trafiğe çıkar sorusu oluyor. Peki çekilmiş araç nasıl trafiğe çıkar? İnceleyelim…
- Herhangi bir araç eğer trafikten çekilmiş ve trafiğe geri sokulmak isteniyorsa öncelikle o aracın herhangi bir vergi borcu olmadığı ve muayeneden geçebilecek durumda olduğundan emin olunmalıdır.
- Aracın trafiğe sokulması konusunda aracın tescilini yeniden yaptırmak gerektiği için araç sahibinin yeniden notere müracaat etmesi gerekiyor.
- Trafiğe çıkmasına izin verilmeyen çekme belgeli aracın zorunlu trafik sigortasının yeniden yapılması ve trafikte olmadığı dönemde araç üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmış ise bunun belgelerinin alınması gerekmektedir.
- Çekme belgeli aracı yeniden kullanma işlemleri için tescil işlemleri ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Add comment