Son yılların en popüler araç sınıfları arasında olan SUV tipi araçlar büyük ilgi çekiyor. Bu noktada SUV nedir? Sorusu da büyük önem kazanıyor. SUV tipi araçlara ilk bakışta benzer bir araç olan crossover araçlar da birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki crossover nedir? Ve SUV tarzı araçlardan hangi noktalarda ayrılırlar? Crossover ve SUV nedir?
Ayırt Edici Farkları Nelerdir?
Son yıllarda oldukça büyük bir popülariteye ulaşan SUV ve crossover tarzı araçların bu kadar ünlü olmasının bazı sebepleri bulunuyor. Otomotiv dünyasının SUV tarzı araçlara yönelmesinin başlıca sebebi olarak kullanıcıların kendilerini daha güvende hissettikleri yüksek araçlara binme istekleri olduğu söylenebilir. Daha alçak olan sedan, hatchback tarzı araçlara kıyasla daha yüksek konfor imkanı da sunan SUV’ler tasarım yönünden de çoğu kullanıcıya hitap ediyor.
Birçok markanın farklı tarzlarda ürettiği SUV tarzı araçlara alternatif olarak çıkmış bir diğer araç türü ise crossover araçlar oluyor. SUV araçlara kıyasla daha kompakt tasarımları ile ön plana çıkan crossover araçlar yine çok sayıda kullanıcıya hitap ediyorlar. Süspansiyon ve şase teknolojilerinin gelişmesi ile büyük araçları kontrol etmek kolaylaştığından ve gelişen metalurji ile daha hafif olan parçalar kullanılmaya başlandığından büyük araçlar artık insanların gözünü korkutmamaya ve şehir içerisinde bile sıklıkla kullanılmaya başlanıyor. Avrupalı, Asyalı ve Amerikalı üreticilerin her birinin farklı modeller ürettiği SUV ve crossover modellerinin ayrıldığı azımsanmayacak sayıda nokta bulunuyor. Peki SUV ve crossover farkları neler? Yüksek ve konforlu bir araç satın almak isteyen kullanıcılar hangi tarzda aracı seçmeli? Crossover modelleri hangi yönlerden diğer araç türlerinden ayrılır? İnceleyelim…
SUV Nedir?
SUV tarzı araçlar oldukça eski araç tipleri olup ülkemizde de oldukça yaygınlaşmış durumda bulunuyor. Birçok farklı araç türü özelliğini bir arada bulundurmayı amaçlayan SUV tipi araçların açılımı “Sports Utility Vehicle” olarak belirtiliyor. Türkçe’ye çevirisi yapıldığında; hem spor hem de yarar sağlama amacı ile yapılmış araçlar olduğu, performansın yanında pratiklik de sağladıklarını belirten bir isim ortaya çıkıyor. Yani SUV araçlarının tanımı aslında isimlerinden de anlaşılabiliyor. SUV araçlar hem spor kabiliyetlerinin olması beklenilen yani ortalama araçlardan daha yüksek performans sağlayan, hem de yükleme kapasitesi ve farklı işlerin üstesinden gelebilme yönünden de yetkin olması beklenilen araçlar olarak öne çıkıyorlar. Bazı kişiler tarafından bu tanım hem yol hem de arazi koşullarında yüksek performans sağlayabilen araçlar olarak anlaşılıyor. Yani SUV araç nedir? Sorusunun cevabı olarak; hem yol hem de arazide ortalama veya üstü performans sağlayabilen konforlu ve yüksek araçlar oldukları söylenebilir.
Yeni Toyota SUV | Toyota’nın Yeni e-TNGA Platformu yazısı için tıklayınız.
Crossover Nedir?
SUV araçların böylesine yayılmasının ardından ortaya çıkan ve aynı SUV araçlar gibi büyük bir kitle tarafından sevilen ve satın alınan crossover araçlar, daha sportif ve kompakt tasarımları ile öne çıkıyorlar. “Crossover” kelimesini Türkçeye çevirdiğimizde “kesişen” veya “geçiş yapılan” gibi bir anlam çıkıyor. Bu kelimenin anlamı üzerine biraz düşünüldüğünde ise iki otomobil türü arasında bir geçişi ifade ettiği anlaşılıyor. Crossover otomobiller SUV ile daha alçak olan binek otomobillerin arasında bir kesişimdir ve iki türden de özellikleri bünyelerinde barındırırlar.
Normal bir binek otomobil platformuna belli modifiyeler yapılarak yükseltilen ve daha konforlu hale getirilen Crossover veya Cross otomobiller, baz aldıkları binek otomobillere kıyasla sahip oldukları daha fazla arazi kabiliyeti ve sürüş konforu ile ön plana çıkarlar. Yani crossover otomobiller için aynı bir SUV araca benzedikleri fakat sürüş kabiliyetleri bakımından bir hatchback otomobile daha yakın oldukları söylenebilir. Bazı kişiler tarafından küçük SUV’ler olarak da tanınan crossover otomobiller, SUV otomobillerden kıyasla daha kompakt ve sportif görünen dış tasarımları ile öne çıkarlar.
Nissan Ariya Özellikleri | Nissan’ın Yeni Crossover Modeli yazısı için tıklayınız.
SUV ve Crossover Farkları
Crossover ve SUV farkları incelendiğinde birkaç farklı nokta göze çarpıyor. Tasarımdan sürüşe, iç hacimden ağırlığa SUV crossover farkları nedir? beraber bakalım…
- Şase Tasarımı
Bir SUV aracı bir Crossover araçtan ayıran temel fark şaselerinin tasarım mantığı olarak görülüyor. Diğer farkların hemen hepsinin bu temel ayrımdan doğduğunu söylemek yanlış olmaz. Crossover otomobiller, markanın bir başka binek otomobilinin şasesini kullandığı için kendilerine özel tasarlanmış bir şase kullanmazlar. Zaten bu yüzden “geçiş” veya “kesişim” terimlerine benzer bir isim ile anılmaktadırlar. Bir SUV aracın dış kasasını paylaşırken SUV araçların aksine daha yol odaklı binek bir otomobilin şasesini kullanırlar. “Unibody” şeklinde üretilen platformları ile satışa sunulan crossover araçların daha yol odaklı olmaları ve hafiflikleri ile öne çıkmalarının sebeplerinin temelinde bu şase tasarımı bulunur.
- Boyut
Bir SUV araç ile bir Crossover aracı yan yana gören herhangi bir kişinin fark edeceği ilk farklılıklardan olan boyut, bu iki aracın tercih edilme sürecinde büyük bir önem taşıyor. Crossover tipi araçlar SUV tipi araçlara kıyasla daha küçük yapılara sahip olduklarından şehir yaşantısına daha uygundurlar ve kullanımları daha kolaydır. Bu yönden bakılınca sahip olunan daha küçük boyut bir avantaj gibi görünse de, büyük bir araç sahibi olmak isteyen kişiler için de bir dezavantajdır.
- Sürüş
SUV tipi araçlar sahip oldukları ağır ve büyük gövde ile genellikle Crossover tipi araçlara kıyasla virajlarda ve ani hareketlerde daha hantal kalırlar. Yeni teknolojiler ile SUV gibi büyük araçlar da yüksek yol performansı verebilse de yinede çoğu SUV modeli, muadili olan crossover modeline göre biraz daha kısıtlanmış sürüşe sahiptir. Bunun yanı sıra SUV tipi araçlar daha konforlu bir sürüşe sahiptir ve trafikte daha görünür oldukları için tercih edilirler.
- İç Hacim
SUV araçların sıklıkla tercih edilmesinin bir diğer sebebi olarak sahip oldukları geniş iç hacim gösterilebilir. Crossover otomobiller binek bir otomobilin platformunu paylaştığı için sahip olabileceği hacim kısıtlıdır. Şehir içerisinde kompakt tasarımı her ne kadar bir avantaj da olsa SUV araçlara kıyasla daha küçük bir iç hacme sahip olduğu için yükleme kapasitesi daha azdır.
- Yakıt Ekonomisi
SUV araçlar ile Crossover araçları ayıran temel etkenlerden biri boyut ve ağırlık olduğundan, yakıt ekonomisinde farklılıklar olacağını öngörülebilir. Modelden modele farklılıklar olsa da Crossover otomobiller genellikle daha hafif oldukları ve aerodinamik açıdan da daha verimli oldukları için çoğunlukla daha az yakıt tüketirler. Yani yakıt ekonomisini önemseyen kullanıcılar için Crossover otomobiller daha uygun olabilir.
Özetle; Crossover ve SUV farkları incelendiğinde; ağırlık, hacim, sürüş ve yakıt ekonomisi gibi birçok etken göze çarpar. SUV araçlar ve Crossover araçlar sıklıkla tercih edilir olup SUV ve crossover farkları büyük önem taşımaktadır.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Yorum ekle