Yolcu360 Blog

Bugatti Veyron Neden Bir Efsane?

Bugatti firması 1909 yılındaki kuruluşundan beri; hızlı, şık ve farklı olmasıyla öne çıkan otomobiller tasarlamakta ve üretmekte. Dünya çapında büyük bir üne sahip olan bu otomobil markasının uzun ve başarılarla dolu tarihine rağmen belki de en çok adını duyuran modelleri ise, kıyasla yakın zamanda üretilmiş olan Bugatti Veyron modeli olabilir. Bugatti Veyron sahip olduğu hız ve kullanım kolaylığı sayesinde tüm dünyaya hızlı bir şekilde sesini duyurmuş, her otomobil ve mühendislik meraklısına kendinden bahsettirmişti. Ettore Bugatti tarafından oluşturulan marka onun önderliğinde birçok yenilikçi harekette bulunmuş fakat onun vefatından sonra zor dönemler geçirmişti. Yakın zamanda Volkswagen grubu tarafından isim hakları satın alındıktan sonra ise hemen herkesin bildiği Veyron’un tasarım ve geliştirilme süreci başlamış oldu. Bugatti Veyron özellikleri ile tüm dünyaya adını duyurmayı başaran bir otomobil olmuştu, peki bu özellikler neden bu kadar önemli? Bugatti Veyron neden bir efsane yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Bugatti Veyron Neden Bir Efsane?

Volkswagen grubu Bugatti’yi satın aldıktan sonra 1000 beygirden daha güçlü bir otomobil yapacaklarını duyurduklarında çoğu kişi onlara inanmamış, hatta bazı kesimler tarafından dalga konusu olmuşlardı. 2000’li yıllarda 1000 beygir gibi bir güç hiçbir yol arabasında görülmemiş olduğu için çoğu kişi bunu sadece reklam için söylediklerini ve bunu gerçekten de yapamayacaklarını düşündüler. Bir araca o kadar güç vermek çok zor olmasa da, trafiğe çıkmasına izin verilen bir araca o kadar fazla güç vermek birçok farklı problemi beraberinde getiriyordu. Örneğin; günümüzde yollarda görebileceğimiz çoğu otomobilden 10 kat daha güçlü olan bu otomobilin, o güç seviyelerini yola aktarabilmesi için özel lastiklerin geliştirilmesi gerekiyordu. Bu güçleri üretebilecek bir motorun ısınma problemi de muhakkak olacaktı.

Araç hızlandıkça onu durdurması da zorlaşacağından, çok iyi ve çok dayanıklı frenlerin de geliştirilmesi gerekecekti. Tüm bu problemlerin aslında yaklaşık bir çözümü motor sporlarında bulunuyor olsa da unutulmaması gerekir ki Bugatti Veyron bir yarış otomobili değil, gündelik kullanılabilecek ve yasal olarak trafiğe çıkma izni bulunduracak bir otomobil olarak tasarlanmıştı. Yani özetle; Volkswagen grup ve Bugatti karşılarına o dönem için aşılmaz görülen bir mühendislik problemi almışlardı. Bu problemi göğüsleyen mühendisler sayesinde Bugatti Veyron kaç beygir sorusunun yanıtı ise dudak uçuklatıyor. Bugatti Veyron çıktığı dönem 1000 beygir barajını geçerek zamanın en güçlü otomobili olmaya hak kazandı.

Bugatti Veyron Motoru

O döneme kadar trafiğe yasal olarak çıkabilen hiçbir otomobilde 1000 beygir gücü geçen bir otomobil olmamıştı. 2005 model ilk nesil Bugatti Veyron ise bunu kırarak 1001 beygirlik güç çıkışı ile otomobil sektöründe çağ açıcı bir harekette bulundu. Bu seviyelerde güç üretmek elbette ki kolay değildi, Bugatti bu değerleri yakalamak için otomotiv mühendisliğinin sınırlarını zorlamak zorunda kaldı. Bugatti Veyron motoru 8 litre hacminde devasa bir motordu.

Çoğu otomobilde görülen motorlardan iki hatta dört kat daha büyük olan bu motor bloğu alışılmamış bir konfigürasyona sahip olmasıyla öne çıkmıştı. Basitçe anlatmak gerekirse Bugatti iki V8 motoru gelişmiş teknikler ile birleştirerek bir W16 motoru oluşturmuş ve bu sayede yüksek güçlere, yumuşak bir aktarım ile ulaşmayı mümkün kılmıştı. 16 adet silindire ve bir “W” şekline sahip dizilimiyle Bugatti Veyron motor bloğu o dönem satışta olan hemen her bloktan birçok yönden eşsizdi. Fakat bu blok bile 1000 beygire erişmek için yetersiz kalıyordu. Daha üstün bir performans sağlamak için otomobilin hava girişlerinden gelen havanın daha verimli şekilde kullanılması gerekiyordu. Bunu sağlamak için Bugatti Veyron mühendisleri tam 4 tane turbo şarj ünitesi geliştirip kullandı. Yani Bugatti Veyron 8 litrelik bir W16 dizilimindeki bir motora ve 4 adet turbo şarj ünitesine sahip olması sayesinde 1001 beygirlik güç çıkışını yakalıyor.

Bugatti Veyron Super Sport ve Bugatti Veyron Farkı

Bugatti Veyron’un otomotiv dünyası için önemi tüm otomobil meraklıları için bilinen bir gerçek, peki ya Veyron’un kardeşi Veyron Super Sport? Bugatti çok başarılı Veyron modelinden sonra neden bir Veyron Super Sport piyasaya sürdü? Bugatti Veyron SS aslında Bugatti Veyron’un sınırlarını daha da zorlayarak elde edilen ve Veyron’un rekorlarını bir daha yıkan daha gelişmiş bir Veyron modelidir. Standart Bugatti Veyron 1001 beygir güç üretirken Bugatti Veyron Super Sport gücü 1200 beygir güce sahiptir. Standart bir Bugatti Veyron’un, yasal olarak yola çıkabilen en güçlü araç olma ünvanı böylelikle Veyron SS’e geçmiş oldu. Bugatti Veyron 400 km/s hedefini kırarak 407 km/s’lik bir sürate ulaşabilirken Veyron Super Sport 431 km/s’ye kadar çıkarak Veyron’un ününü iyice şanlandırmış oldu.

Hem standart Veyron’un hem de Veyron Super Sport’un 0-100 süreleri 2.5 olarak belirtiliyor. Ekstra 200 beygire yakın güce rağmen 0-100 süresinin aynı kalmasının sebebi ise Veyron’un zaten gücünden öte üzerinde gittiği yoldan dolayı 2.5 saniyeden hızlı 100 km/s sürate ulaşamaması oluyor. Fakat daha yüksek hızlara çıkıldığında Veyron ile Veyron Super Sport arasındaki fark daha kesin hale geliyor. Standart bir Veyron 16.7 saniyede 300 km/s sürate ulaşabilmekteydi. Bu 0-300 süresinin çoğu gündelik aracın 0’dan 100 km/s’ye ulaşma süresine denk olduğunu da belirtmekte fayda var. Bugatti Veyron’un 16.7 saniyede çıktığı 300 km/s sürat Bugatti Veyron Super Sport 14.6 saniyede çıkabiliyor. 2 saniyelik bir fark bazılarına az gibi gelebilir fakat bu süre farkı Veyron Super Sport’un 0’dan 300’e hızlanırken orjinal Veyron’dan %13 daha hızlı olduğu anlamına geliyor. Bugatti Veyron Super Sport’un yalnızca düzlükte değil ayrıca virajlarda da yetkinliğini belirtmek gerek. Yaklaşık 2 ton olan ağırlığına rağmen Bugatti Veyron SS 1.4 g boyutunda bir ivmeyle viraj alabiliyor. Özetle; Bugatti firması Veyron Super Sport ile zaten elinde bulunan ve rekorları alt üst eden Veyron aracını geliştirerek daha bile çekici bir otomobil ortaya çıkarmış oldu.

Bugatti Veyron Fiyatları

Artık modern bir klasik haline gelmiş olan Bugatti Veyron fiyatları oldukça yüksek seviyelerde bulunuyor. Bugatti Veyron fiyatı 2 milyon dolardan başlıyor fakat fiyatların oldukça değişken olduğunu belirtmekte de fayda var. Az sayıda bulunduğu ve her ülkede olmadığı için fiyatını ödeyebilecek olan kişiler bile istedikleri gibi bir Veyron sahibi olamıyorlar.

Bugatti Veyron Görselleri

Artık sembolik hala gelmiş tasarımı ile Bugatti Veyron, onu gören kişilerin aklında “hız” ve “güç” kelimelerinin canlanmasını sağlıyor. Aerodinamik açıdan en verimli şekilde tasarlanmış olan Bugatti Veyron, aynı zamanda oldukça egzotik görünüyor. Yıllar içinde ufak değişiklikler ve bir de üstü açık versiyonu ile satışa sunulmuş olan Veyron, daha sonraki Bugatti modelleri için de takip edebilecekleri bir yol çizdi. Bugatti Veyron’u ve onun ikonik tasarımı daha yakından görmek ve kendi gözleriniz ile incelemek için bu yazıdaki fotoğraflara tıklayarak görselleri büyütebilirsiniz.

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

 

Yorum ekle