Yolcu360 Blog
bitik motor nedir? araba arızası, araç kaputunu açmış genç sürücü

Bitik Motor Nasıl Anlaşılır?

Motor arızası, araç sahiplerinin en çok korktuğu sorunların başında geliyor. Kimse bitik motorlu araba almak istemez. Elbette kimse bitik motorlu araç sahibi olmak da istemez 🙂 Peki, bitik motor nasıl anlaşılır?

bitik motor, araba tamircisi arayan araç sahibi

Motorun Bitik Olduğunu Nasıl Anlarız?

Araba alırken motoru kontrol etmek ya da bir uzmandan destek almak çok önemli. Sıfır araçlar için zaten üretici garantisi var. Ancak ikinci el araç alırken bu konu alıcının sorumluluğu haline geliyor. Arabanın tertemiz görünüşüne aldanıp almayın! Kaporta, boya, klima, beyin, elektronik sistem, debriyaj sistemi, süspansiyon ve en önemlisi motoru inceleyin. Kaportadaki çizikler pazarlıkta elinizi güçlendirebilir ama aracı almaya engel değildir. Motordaki sorun ise aracın belki de yarı fiyatına çözüm gerektirebilir. Bu nedenle ikinci el otomobil alırken motorun durumunu mutlaka çok detaylı olarak inceleyin. Peki, motorda sorun olduğunu nasıl anlarız?

5 Adımda Motor Kontrolü Yapın: Bitik Motor Ne Demek?

Araç motorunda sorun olduğunu anlamak için en etkili yöntem, ekspertize başvurmaktır. Mekanik ekspertiz ve motor ekspertizi bu konuda önemlidir. Ancak kendiniz de basit bir kontrol yapabilirsiniz. Bu amaçla aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  1. Kaputu açın ve genel duruma bakın. Sızan yağ, yanık kokusu, duman var mı, bakın!
  2. Contaların durumunu inceleyin. Contalarda yağ lekesi varsa yağ kaçırmadan şüphelenebilirsiniz. Yağ kaçırma ise motorda sorun olduğunun işaretlerinden biri.
  3. Su kapağını açın. Suya elinizle dokunun ve suda yağ kaçması var mı kontrol edin. Temiz su görünümü varsa sorun yok demektir.
  4. Araç çalışırken yağ çubuğunun olduğu yerden duman çıkmamalıdır. Duman çıkıyorsa yine bir motor sorunu aklınıza gelebilir.
  5. Araç çalışırken arkasına geçin ve egzozdan çıkan dumanın rengini inceleyin. İlk çalışma anında biraz beyaz duman çıkabilir. Soğuk havalarda biraz su da damlatabilir. Ama beş dakika sonra beyaz duman, mavi duman, siyah duman olmamalı. Egzozdan çıkan duman rengi, motorla ilgili çok şey söyler.

Ekspertize Gidin!

İncelediğiniz aracı almayı düşünüyorsanız güvenilir bir oto ekspertiz servisine götürün. Aracın motorunun kontrol edilmesini isteyin. Motor testi sonrasında aldığınız rapora göre aracı satın alma kararı verin.

bitik motor tamiri yapılır mı

Bitik Motor Belirtileri Nelerdir?

Motorlu aracın en önemli parçası, kalbi olan motorun bittiğini gösteren bazı işaretler var. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir.
  • Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir. Normalde buradan yağ, duman ya da buhar çıkmaz.
  • Egzoz dumanı da bilgi vericidir. Gaza yüklenince yoğun duman varsa kesinlikle motorda sorun vardır. Gaza bastıkça beyaz ve mavi duman yoğunlaşıyorsa motor hakkında bir görüş almalısınız.

Egzoz dumanını kamufle etmek için de hile yapılıyor. Araca motor yağ katkısı koyarak dumanı azaltmak mümkün. Buna da dikkat etmelisiniz.

Motorun Bitik Olması ve Motorun Yağ Yakması

Bir motordaki en büyük sorun işareti yağ yakmadır. Araç yağ eksiltiyorsa yağ kaçışı vardır. Ancak tamiri mümkündür. Egzozdan mavi duman çıkıyorsa yine yağ yakımından şüphelenmelisiniz. Valf yataklarından yanma odasına doğru yağ kaçağı varsa ve fark edilmezse sorun büyür.

bitik motor nasıl anlaşılır? otomobil kaputunu açan adam

İkinci El Araba Alırken Motor Kontrolü ve Önemi

İkinci el araba alırken çizik var mı, kapısı ya da tamponu değişmiş mi diye bakanlar çok. İş motora gelince yani aracın en pahalı ve çoğu zaman da onarılması mümkün olmayan parçasına gelince bakan az. Bu ironi, Türkiye’de ikinci el piyasasında çok yaygın. Oysa değişen kapı, değişen tampon ile de aracı sağlıklı bir şekilde kullanmaya devam etmek mümkünken motor arızası, dev masraf kalemleri demek. Motorda sorun varsa “baş belası” almış kadar olursunuz. Bu nedenle ikinci el araba bakarken önceliğiniz motor ve motora bağlı parçaların sorunsuz çalışıp çalışmadığı olmalı. Bazı motor parçalarını kolayca değiştirebilirsiniz. Bazı motor arızaları da giderebilirsiniz. Ama bitik motor, büyük sorun demektir. Bu nedenle alacağınız ikinci el arabanın motoruna bakmalısınız. Bu amaçla en doğru bilgi nasıl alınır?

Bu içeriğimize de bakın: Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Bitik Motor Konusunu Anlamak Zor!

İncelediğiniz ikinci el araç, aklınıza yattı. Çalıştırdığınızda da sorun hissetmediniz. Çünkü arabalardan anlamıyorsunuz. Anlamak zorunda da değilsiniz. Peki, ya motorda büyük bir sorun varsa? Arabanın motorunda sorun var mı anlamak için yapmanız gereken en doğru şey, ekspertiz raporu istemek. Aracı güvenilir ve tarafsız bir oto ekspertiz noktasına götürün. Aracın motoru için ekspertiz isteyin. Elbette kapsamlı ekspertiz de isteyebilirsiniz. Eksper, ölçüm yaparak motorun durumunu fabrika verileri ile karşılaştırır. Bu karşılaştırmanın sonucuna göre de size bir rapor sunar. Özetle; motoru anlamak için uzman olmaya çalışmayın. Bunun yerine uzmanından destek alın…

yolcu360 blog arama banner

Araç Sorunlarından Bıktınız mı? Kiralık Aracınız Yolcu360’da!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

1 yorum