Yolcu360 Blog
kaporta boya ekspertizi ne demek
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Kaporta Boya Ekspertizi Nasıl Yapılır?

Kaporta Boya Ekspertizi Nasıl Yapılır?

Kaporta boya ekspertizi konusu çok merak ediliyor. Özellikle yeni araç almak üzere olanlar Kaporta boya ekspertizi nedir sorusuna yanıt arıyor. İkinci el araç almak isteyenler için Kaporta boya ekspertizi nasıl yapılır sorusuna yanıt verdik…

kaporta ekspertiz nedir, nasıl yapılır?

İkinci El Araç Alırken Kaporta Boya Ekspertizi Yaptırmak

Online olarak, tanıdık vasıtası ile ya da oto pazarlarına giderek bir araç beğendiğinizde gözü kapalı alım kararı almamalısınız. İncelediğiniz ikinci el arabayı alma kararı vermeden önce ekspertiz yaptırmanız önemli. Böylece aracın ne durumda olduğunu net ölçümlerle öğrenebilirsiniz. Aracın orjinal hali ile bugünkü hali arasındaki farkları değerlendirebilirsiniz. Oto ekspertiz, sadece araç alırken değil mevcut aracı kullanırken de gerekli olabilir. Bu nedenle de farklı ekspertiz çeşitleri var. Ayrıca hizmet noktalarının farklı ekspertiz paketleri de olabiliyor. Oto ekspertiz çeşitlerinden biri de kaporta boya ekspertizi. Peki, bu ne anlama geliyor?

Kaporta Boya Ekspertizi Nedir?

İkinci elde motorlu araçların satın alma kararlarına en çok etki eden konulardan biri kaportadır. Tüketici, boyasız, çiziksiz, vuruksuz aracın “temiz” olduğuna inanır. Aslında bu, çok da doğru değildir. Ama sonuçta aracın kaporta ve boya durumunu da öğrenmek gerek. Peki, kaporta boya durumunu nasıl anlarız? Çıplak gözle bir araca baktığınızda ne durumda olduğu gözlemleyebilirsiniz. Ancak günümüzde oto boya teknolojisi o kadar gelişti ki, tamamen yamulmuş bir kapıyı bile sorunsuz göstermek mümkün. Üstelik hiç bir boya ton farkı olmadan. Ustalık ve doğru malzeme ile en kötü kazaların izlerini dahi silmek kolay. Bu nedenle aracın kaportasının durumunu anlamak için özel ölçümlere gereksinim duyuluyor. Bu özel ölçümlerle yapılan incelemeye de kaporta boya ekspertizi deniyor.

kaporta boya ekspertizi yapan tamirciler

Kaporta Boya Ekspertizi Nasıl Yapılıyor?

Aracı kaplayan dış aksama kaporta deniyor. Hafif çarpışmalar, vuruklar, kazalar, park ederken yapılan hatalar ve daha fazlasının izlerini kaportada görmek mümkün. Çünkü araca gelen ilk darbeler hep kaporta üzerinde oluyor. Bu darbelerin şiddetine göre değişmekle birlikte çizik, çukur, çürüme, ezilme, vuruk gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Ancak hepsini gidermek, onarmak mümkün. Bazen bir kapının komple değişimi, bazen vuruk giderme bazen de iyi bir boya yeterli oluyor. Hatta sadece cila bile izleri silmeye yetiyor. Bu başarılı onarım işleri sayesinde aracın neler yaşadığını anlamak imkansız hale geliyor. Ancak boya üzerinde ölçüm yapan özel cihazlardan bir şey kaçmıyor. Kaç kat boya olduğunu, nerede işlem olduğunu hemen ortaya çıkarıyorlar. Kaporta boya ekspertizi ile söz konusu işlemleri anlamak mümkün hale geliyor. Bu işlem ile aracın kaportasındaki sorunları anlamak ve rapora dökmek önemli.

İşlemde Nelere Bakılıyor?

Yapılan ölçümlerle aşağıdaki detaylar tespit ediliyor:

  • Boya tespiti
  • Çizik tespiti
  • Vuruk tespiti
  • Çürük tespiti
  • Çöküntü tespiti
  • Paslanma tespiti

Micron ölçüm cihazı ile dış yüzeydeki boya kalınlığının ölçümü yapılıyor. Yapılan ölçüm sonucu fabrika verileri ile karşılaştırılıyor. En az 4 farklı açıdan yapılan ölçüm sonucu önemli. Bu karşılaştırma ile de varsa boyama ya da yama fark ediliyor.

Boya ve cila incelemesinin ardından da kaporta kısmı detaylı olarak incelemeye alınıyor. Bu amaçla araç, lift üzerine çıkarılıyor. Lift üstündeki aracın kaportasında çürüme, göçme, vuruntu varsa tespit ediliyor. Kapı, tampon gibi kısımlarda değişen parça varsa bu da tespit ediliyor.

Kaporta Boya Ekspertizi Neden Gerekli?

Mekanik ekspertiz, OBD testi, süspansiyon testi gibi kaporta ve boya ekspertizi de çok merak ediliyor. Araç için kapsamlı ekspertiz yaptırmak, önemli bir veri elde etmeyi sağlıyor.  Bu veri ile aracı alma kararını vermek kolaylaşıyor. Kaporta ve boya ekspertizi de bu eksende önemli. Aracın dış kaplaması olan kaportada neler değişmiş, neden değişmiş gibi bilgileri edinebilirsiniz. Yine bu ekspertiz türü, aracın kaza geçirmiş olma ihtimali hakkında da fikir verir. Örneğin tavanda değişen varsa araç takla arttığı bir kaza geçirmiş olabilir. Benzer şekilde ters dönmüş olabilir. Kaporta ve boya espertizi ikinci el aracın fiyatına da etki eder. Her bir farklılık, pazarlığa konu olur.

kaporta ekspertzi yapan usta tamirci

Oto Ekspertiz Şart mı?

İkinci el araç alırken ekspertiz yaptırmak her dönem önemliydi. Ancak tanıdıktan araç alma geleneğinin iyice kaybolduğu günümüzde ekspertiz çok daha önemli hale geldi. Ülkemizde de oto ekspertiz bilinci arttı. İkinci el araba almadan önce aracı ekspertize sokmak, gerçekten de çok önemli bir fark yaratıyor. Aracı tanımak, hasarı var mı ya da değişen parçası var mı öğrenmek, fiyata ve alım kararına etki ediyor. Diğer yandan aracın durumu ve parçaların muhtemel masraf öngörüsü de ekspertizle sağlanıyor. Oto ekspertiz yaptırmak, ikinci el araç bakan alıcıyı koruyor. Satıcı için de net bir bilgi ortamı sunuyor. Aracınızı hızlı satmak için ya da güvenle değerinde araç almak için ekspertiz konusunu önemsemelisiniz. Oto ekspertiz, sahibinden araç satışlarında zorunlu değil eme gerekli.

yolcu360 blog arama banner

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle