Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Akünün bittiği nasıl anlaşılır ve akü biterse ne olur…Araç kiralama yapıldığında akü biterse ne yapılır?

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Akü, aracın elektrik sisteminin çalışmasına ve devamında da aracın elektrik üretmesi için gerekli ilk adımı atan bileşenidir. Araç, çalışmak için elektriğe ihtiyaç duyar ama elektriği o ilk aşamada kendi üretemez. İşte akü bu elektriği araca sağlar. Akünün bittiğini nasıl anlarız sorusunun yanıtı da şöyle: çalışmadığını anlamak için uzman olmaya gerek yoktur. Aracı çalıştırmanız yeterli. Çalışmıyorsa zaten akünüz bitik anlamına gelir. Başka sebeplerden kaynaklı olarak da aracınız çalışmayabileceği için aracı çalıştırırken gösterge panelindeki simgeleri kontrol etmeniz de yerinde olur. Simgeler, ışık verip sönmüyorsa akünüzü değiştirme vaktinizin geldiğini anlarsınız.

 

Akü Biterse Ne Olur?

Bu soruya verilecek yanıt tek ve nettir. Akü bittiyse aracınız çalışmaz. Elektrik alamayan araç başlatma yapamayacağı için aracın çalışmasına imkan yoktur. Akünüz bittiğinde yapmanız gereken şey aküyü şarj etmek ya da tamamen değiştirmek olmalıdır.

 

Aşırı Sıcak ve Soğuk Hava Akünün Bitmesine Neden Olur mu?

Yazın sıcak havalarda ve kışın soğuk havalarda akünüz bitebilir. Sıcaklarda akü daha fazla enerji harcar. Soğuk havalarda ise akünün donma ihtimali yüksektir. Donan akü çalışmaz ve değiştirilmesi gerekir. Arabanın çalışmadığı durumlarda ses sistemi, farlar veya iç aydınlatma ekipmanı açık kalırsa akünüz yine bitebilir.

 

Trafiğin yoğun olduğu ve genel tabirle durk kalk şeklinde ilerleyen bir trafiğe sahip bölgede aracınızı sık kullanıyorsanız, bu dur kalklardan kaynaklı olarak, akü dinamosu motor devri düştüğü için aküyü şarj etmez. Bu durumda da akünüzün bitmesi yüksek bir olasılıktır.

 

Akü Fiyatları

Akü biterse ne olur sorusunun bir yanıtı da akü fiyatlarına bakmaktır tabi. Akü fiyatları ise marka, model, tür, amper gibi özelliklere bağlı olarak değişir.  Ancak genel bir bakışla bugün, akü fiyatları 200 – 400 TL arasındadır. Akünüzü değiştirirken, aracınızın ihtiyaç duyduğu özelliklere sahip bir aküyü tercih etmeniz hem maliyet hem de aracınızın sağlıklı çalışması açısından sizin yararınıza olacaktır.

 

Akü Uyarı İşareti

Direksiyonun arkasındaki gösterge panelinde yer alan akü uyarı işareti küçük dikdörtgen bir pil görünümünde ve + ile – işaretlere sahip bir simgedir. Aracı çalıştırdığınızda diğer simgelerle birlikte yanan simgenin hemen ardından sönmesi gerekir. Aracınızı çalıştırdığınız halde akü uyarı işareti sönmüyorsa akünüz bozulmuş ya da bitmiş anlamına gelir.

 

Akü Nasıl Değiştirilir?

Akü değiştirmek, aracınızda yapabileceğiniz en kolay işlemlerden biridir. Tek dikkat etmeniz gereken, aküyü çıkarırken önce ayarlı bir anahtarla negatif başlığı, daha sonra pozitif başlığı sökmeniz. Yeni aküyü eski akünün yerine oturttuktan sonra bu kez tersine giderek, önce pozitif sonra negatif başlıkları takmalısınız.

Aküyü değiştirmeden önce akünüzün bittiğinden emin olmalısınız. Kendiniz emin olamıyorsanız, herhangi bir serviste ücretsiz olarak akü kontrolü yaptırabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

 

Biten Akü Ne Olacak?

Biten aküyü öncellikle kontrol ettirmelisiniz. Arızalanmamış ise yeniden şarj edilebilir durumdaysa bir süre daha kullanabilirsiniz demektir.

Yorum ekle