Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Film / Dizi > Fantastic Planet Filmi İncelemesi | Fantastic Planet Filmi Konusu

Fantastic Planet Filmi İncelemesi | Fantastic Planet Filmi Konusu

Fantastic Planet filmi incelemesi arayanlar buraya! Vahşi Gezegen filmi dönemine göre yapılmış en çarpıcı animasyon filmlerden biri.

Fantastic Planet Filmi İncelemesi

Merhaba sevgili okur, yaşadığımız süreçten dolayı herkesin evde kalmasını temenni edip, sağlıklı ömürler dilerim. Karantina sürecinde yeni hobiler ediniyoruz. Az film izleyenler daha çok izlemeye, çok film izleyenler de film incelemesi yapmaya başlayabilir diye düşünüp, yeni hobi edinmeye başladım. Bilmeyenlerle ilk tanıştırmak istediğim ve bilenlere tekrar izlemeleri için hatırlatmak istediğim film, Fantastic Planet…


Fantastic Planet Filmi Yönetmeni ve Film Yapım Ekibi Hakkında

 Filmimizin imzası, başarılı animatör Fransız René Laloux’a ait. İleride bahsetmek istediğim iki muhteşem filmi daha var, şiddetle tavsiye ediyorum. Film Stefan Wul mahlası ile bildiğimiz, Fransız bilimkurgu yazarı Pierre Pairault’un romanından uyarlanmıştır. 70’lerin ilk animasyon filmlerindendir. Tüm zamanların en iyi animasyon filmleri arasında geçmektedir. Film Roland Topor tarafından tasarlanırken, Dünyanızı değiştiren bu şölenin müzikleri Alain Goraguer tarafından yapılmıştır. Fantastik Planet; 1 Aralık 1973 yılında seyircisiyle buluştu. Dönemine göre baktığımız zaman, René’nin çıkardığı iş muazzam. Filme başladığımız zaman bizi karşılayan görsel ve işitsel bir şölen var. Filmin hikayesinin ayrıntıları dışında, çizim detaylarına ve çizgi anlatımına kendinizi kaptırıp, kısa bir süre bile olsa  bulunduğunuz alandan diğer alana geçiş yapmaya başlıyorsunuz. Filmimize 1973 yılında CANNES Film festivalinde Özel jüri ödülü verilmiştir. Daha fazlası olmalıydı diye düşünebilirsiniz ki bence haklısınız.

 En iyi Jim Jarmush filmleri yazısı için tıklayınız.

Fantastic Planet Filmi Konusu

 Filmde; Evrenin derinliklerinde bulunan Ygam isimli gezegende, Traag isminde mavi ve farklı özelliklere sahip bir ırk, insan ırkını kendi gezegenlerine getirip, köleleri ve hayvanları olarak kullanırlar. Artan popülasyonu azaltmak için öldürülürler. Bazı insanlar ise gözlerden uzak yaşarlar. Traag’lar insanların zekasını yok sayıp katliamlar yaparken, insan ırkının bazı planları vardır. Kendilerini kurtarabilecekler mi izleyip görelim…


Fantastic Planet Filminde Ne Anlatılıyor?
~Spoiler İçerir~

Filmde; Evrenin derinliklerinde bulunan Ygam isimli gezegende, Traag isminde mavi ve farklı özelliklere sahip bir ırk, insan ırkını kendi gezegenlerine getirmişlerdir. İnsan ırkına, “Om” ırkı denir.    (Om; Fransızca homme yani insan sözcüğünden uyarlanmıştır.) Omalar, Traaglar’ın ayakları altında ezilip, birer hayvan ve oyuncak muamelesi görmektedir. Bir yandan artan popüslasyonlarını azaltmak için öldürülümektedirler. Bazı Omalar Traaglar’ın kölesi veya evcil hayvanı olmuş, bazıları gezegende gözlerden uzak hayatta kalabilmişlerdir. Tüm bunlar olurken kendinize ayna tutulduğunu hissedebilirsiniz. Traaglar çok uzun süre yaşayan ( bir Traag haftası, bir Om yılına eşittir. ), yüksek teknolojisi ve gizemli güçleri olan bir ırktır. Yaşamlarının büyük kısmını meditasyon yaparak geçiriyorlar. Gezegenin uydusu olan Fantastic Planet yalnızca meditasyon için kullanılır. 

En İyi Bilim Kurgu Filmleri için tıklayınız.


Fantastic Planet Filmindeki Önemli Detaylar

Hikayemiz; henüz daha bebekken Traag çocuklarının oyunu sonucu annesi ölen ve genç Tiva’nın evcil hayvanı olan Terr’in ağzından aktarılıyor. Terr’i, babasının izni ile yanına alan Tiva, ondan hiç ayrılmaz. Ancak zamanla hayvanın kontrolünü sağlamak için boynuna tasma takar ve  onu uzaktan kontrol eder. Gezegenlerine ait tüm bilgileri beyinlerine otomatik olarak işledikleri kulaklıklarla yaptıkları derslerde de Terr, Tıva ile birliktedir ve bu bilgilere de Terr’in zihninde de kalmaktadır. Terr bir gün kaçmaya çalışırken kulaklığı da yanında götürür. Traaglar Om’ların belirli bir zekaya sahip olduklarından şüphelenmelerine rağmen köle olarak görmeye devam etmişlerdir. Cahil kalmış olan Om’lar kulaklığın gelmesi ile birlikte bilgiye ulaşıp, Traaglar’a büyük bir darbe indireceklerdir. 


Fantastic Planet Filmine Dair Yazar Düşünceleri

İzlediğimiz, okuduğumuz, görüp ve duyduğumuz her şeyden bir şeyler öğreniyoruz. Nasıl İnsan olduğun, bu bilgi birikimleri nasıl kullandığın ile alakalı.

Filmin çekimlerine 1968 yılında Prag’da başlanmıştır. Aynı yılın sonlarında, Rusların Çekoslovakya’yı işgal etmesi ile film ancak, Fransa’dan alınan para desteği ile 1972 yılında tamamlanmıştır. Yaşanan dönemin karanlık etķisinin filme yansıdığı gözlemlenmiş , aynı zamanda çok güçlü siyasi ve sosyolojik, birçok eleştiri de dikkati çekmiştir. Filmi izlerken, yaşadığımız gezegende olan bitenin daha fazlası ile farkında oluyoruz. Sanatçılar; bu proje ile zihnimizde farklı bir pencere açarak, yaşananları ve belki de yaşanacakları bize farklı bir dille anlatmışlardır. Herkese sağlıklı günler diliyorum ve bir sonra ki film incelemesinde görüşmek dileği ile.

Yorum ekle