Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Yaşam > Beykoz Cam Ocağı : İstanbul’da yeni fotoğrafçılık rotası

Beykoz Cam Ocağı : İstanbul’da yeni fotoğrafçılık rotası

İstanbul’da yeni fotoğrafçılık rotası arayanlar için bu hafta Beykoz Cam Ocağı önerimiz var. Profesyonel fotoğraf sanatçısı Emre Ahmet Seçmen sizler için çok özel kareler yakalayabileceğiniz bu noktada çalışmalar yaptı. İstanbul’a yakın bir noktada fotoğrafçılık yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsanız Beykoz Cam Atölyesi tam da bulunmanız gereken bir nokta.

Peki Beykoz Cam Ocağı nerede? Beykoz Cam Ocağı giriş ücreti ne kadar? Araç kiralama yapıp gitmek avantajlı mı? gibi detaylarla beraber bu yazıda sizler için derledik.

Beykoz Cam Ocağı Nerede?

Uzun süredir duyduğum fakat bir türlü ziyaretine gidemediğim bir yer olan Öğümce Köyü Cam Ocağı Vakfı, Beykoz ilçesinde yer alıyor. 20 milyon civarındaki nüfusuyla İstanbul, son yıllarda ciddi anlamda bir betonlaşma yaşıyor ve insanların doğa ortamında yapabilecekleri aktiviteler maalesef ki sınırlanıyor. Doğa ile baş başa kalmanın yanı sıra farklı hobilerin, aktivitelerin de tanınması ve öğrenilmesi de haliyle zaman alıyor. Beykoz Cam Atölyesi ziyaretinde aynı zamanda Öğümce köyü doğa evleri de dikkatinizi çekebilir.

Beykoz Cam Atölyesi Hakkında 

İstanbul’da özellikle de Beykoz bölgesinde bunun gibi 2-3 tane daha cam üretim atölyeleri, kurslar ve aktivite mekanları yer alıyor. Aynı zamanda bir müze olarak kullanılan mekana giriş makul bir ücrette fakat içeride sizi bambaşka bir dünya bekliyor. Beykoz büyük bir semt ve tek bir noktayı ziyaret etmeyecekseniz, biraz da gezip dolaşmak istiyorsanız Yolcu360’ın araç kiralama fiyatları‘na bir göz atmanızda fayda var.

Cam sanatı son yıllarda çok popüler bir iş kolu ve hobi olarak karşımıza çıkıyor. Cam ile ilgili olarak bu işi hobi olarak öğrenmek isteyen, bundan para kazanmak isteyip de kurslara giden, hatta üzerine belgeseller ve kısa filmler çeken birçok insan bu ilginç iş alanını öğrenmek ve bununla vakit geçirmeyi tercih ediyor. Hatta okuduğum bir habere göre müzisyen Demir Demirkan, cam sanatı üzerine bir belgesel yönetmek üzere çekimlere başlamış ve filmin müziklerini de kendisi yapacakmış.


Beykoz Cam Ocağı’nın bulunduğu yer aynı zamanda Riva sahiline de çok yakın ve bu güzergah üzerinde kırsal alanlar, kahvaltı mekanları ve restoranlar da mevcut. Hafta sonu buraya kahvaltıya gelip sonrasında da Beykoz Cam Atölyesi’ne geçip orada 3-4 saatlik bir zaman harcayıp gününüzü değerlendirebilirsiniz. Bu sebeple kiralık araç ile bölgeyi daha hızlı ve rahat bir şekilde gezmenizi tavsiye ederim. Vakıf binasına ilk girdiğinizde hem burada çalışan eğitmenlerin, profesyonel cam sanatçılarının ve kursiyerlerin yaptıkları işlerin sergilendiği ve satışının yapıldığı 3-4 farklı oda göreceksiniz. Özellikle camdan yapılan ve etrafında döndürülebilen semazen motifleri benim favorimdi.

Beykoz Cam Ocağı Giriş Ücreti

Bir hafta sonu eğer rotanızı İstanbul araç kiralama yaparak Beykoz’a çevirirseniz Beykoz Cam Atölyesi’ne mutlaka gidin. Beykoz Cam Atölyesi ziyaret günleri Cumartesi günleri hariç her gün 9.00-17.00 arasında. Beykoz cam ocağı giriş ücreti ise; sadece gezmek istiyorsanız 10 TL, atölyelere katılmak istiyorsanız ise 30 TL.

Beykoz Cam Ocağı’nda Ne Yapılır?

Beykoz Cam Ocağı Vakfı’nın içinde kursların verildiği ayrıca atölye odaları, ufak bir kafe ve restoran, çocukların da hoş vakit geçirebileceği yeşil alan içinde bir bahçe ve nehir kenarına bakan oturma yerlerinin, ufak iskelelerin de olduğu bir alan var. Özellikle bir fotoğrafçı olarak en çok ilgimi çeken bölüm ise yine binanın içinde yer alan büyük üretim yeri. Burası ziyaretçiler için o kadar güzel tasarlanmış ki sıcak cam ortamına deneyimi olmayanların girmemesi için ufak bir paravan çekilmiş ve 20 kişiyi alabilecek büyüklükte bir tribün tasarlanmış. Burada oturup istediğiniz gibi içeride çalışanların kendi hünerlerini sergilemelerini ve cam üzerinde yaptıkları süs eşyalarının nasıl yapıldığını keyifle izleyebiliyorsunuz. Biz oraya oturduğumuzda arkadaşlarımızla birlikte yaklaşık 1.5 saate yakın bir zamanımızı sadece bu tribünde izleme yaparak ve fotoğraf çekerek geçirdik. Eğer burada konaklamak isterseniz ise çok şirin Öğümce doğa evleri olduğunu söyleyelim. Peki Beykoz Cam Ocağı’nda hem üretim hem de sergileme bölümünde fotoğraf çekerken nelere dikkat etmeli?

Öğümce Köyü Cam Ocağı Vakfı’nda çekim yaparken bunlara dikkat
  • İlk olarak elinizde “makro” ve “tele” (uzun odaklı) lens olursa son derece rahat ettirecektir. Camdan yapılan süs eşyaları küçük olduğu için çok fazla yaklaşmanız yetmeyebiliyor üstüne üstlük ayrıca daha fazla optik yakınlaşma gerekiyor. Yine tele lensin bir faydası da üretim yerinde tribünde oturarak fotoğraf çekerken kendinizin yaklaşabilmesi mümkün değil. Doğal olarak lensin yakınlaşması gerekiyor. Eğer elinizdeki lens ayrıca makro özellikli bir tele lens ise gerçekten güzel fotoğraflar yakalanabilir. Burada tele olarak özellikle 70-200mm, 70-300mm veya 55-250mm gibi lensleri tercih edebilir; tele özellikli makro lenslerde ise sabit odaklı 100mm, 105mm, 135mm gibi değerleri içeren objektifleri kullanın.

  • Sergileme alanında yer alan eşyaları çekerken ışık anlamında sıkıntılar çıkarabilir. Burada ISO’nuzu arttırmak yerine, dahili veya harici flaş kullanımı yapın. Aşağıda gördüğünüz fotoğraf Beykoz Cam Ocağı’nda harici flaş kullanılarak çekilmiştir.

  • Harici flaşınızı direkt konuya odaklamayın ters olarak ve yukarı sektirme pozisyonu ile kullanın. Dahili flaşı kullanıyorsanız, konuya doğru başka tarafa yönlenmeyeceği için bunun önüne çok makul bir rakama satılan plastik difüzör takın. Işık çok sert vurmadan daha temiz bir ışık yayılması yaratacak ve kaliteli bir fotoğraf ortaya çıkaracaksınız.

  • Beykoz Cam Ocağı’nın sergileme alanında arkadaki alanın derinliği ile daha rahat oynayabilmek için diyaframınızı olabildiğince açık değerlerde tutun.

  • Üretim yerinde ise standart geniş değerler içeren lensinizi de rahatça kullanabilirsiniz. Ayrıca burada üretim yapılırken camı soğutmak için birtakım işlemler yapılıyor ve ciddi bir duman görüntüsü görünüyor. Makinenizin resim ayarları bölümünde “Vivid” seçeneğini işaretlerseniz bu duman daha net ve keskin bir görüntü verecektir.

  • Öğümce Köyü Cam Ocağı’nın üretim yerinde ışıklandırma anlamında da diğer sergileme alanları kadar sıkıntı çekilmiyor. Zira tavan komple betonla kaplı olmadığı için gün ışığı yayılmış olarak buraya biraz olsun aydınlık sağlayabiliyor.

  • Aşağıdaki fotoğrafta çektiğim at figürü yaklaşık 2-3 dakikalık ham camdan gözümüzün önünde üretilen ve o sırada 600 derece sıcaklığa sahip bir süs eşyası. Bu tür fotoğrafları çekerken makro veya tele lensinizin olması şart çünkü çıplak gözle bakarken en fazla basit bir kağıt mendil paketi büyüklüğünde olan bir süs eşyası olan bu atı başka şekilde fotoğraflayabilmeniz imkansız.

Beykoz Cam Atölyesi’nde kimler çalışıyor?

Fotoğraflarda gördüğünüz üretim yapan 3 kişi hem bu mekanın daimi çalışanları hem de buraya iş öğrenmeye gelen kişilere iş öğreten eğitmenler. Bir yandan işlerini yapıyorlar bir yandan da sizin hem izlerken hem fotoğraf çekerken farklı bir üretim görmenizi sağlıyorlar. Beykoz Cam Ocağı’nda fotoğraf çekmeyi daha da derinleştirmek isteyenlere tavsiyem öncelikle burada temel bir eğitim almaları. Normal ziyaretçiler grup halinde yapılan eğitim atölyelerine giremiyor.

Buradaki eğitimleri de çekmek için eğitim alıp belli bir seviyeye gelmek ve aynı zamanda bunu ister fotoğraf ister video olarak kaydetmek çok zevkli bir aktivite olacaktır. İyi ki yaşadığımız büyük şehirlerde az da olsa bu tarz yerler var. Daha da farklı ve sayıca çok olmasını diliyor ve bir sonraki fotoğraf rotasında görüşmek üzere diyorum 🙂

Beykoz Cam Ocağı’na nasıl gidilir?

Beykoz Öğümce Köyü arası mesafe 24 km. İstanbul Beykoz araç kiralama yaparak yaklaşık yarım saatte Cam Ocağı Beykoz’a ulaşabilirsiniz.  Kadıköy’den gelecekler için Kadıköy Beykoz arası 26 km. İstanbul Kadıköy araç kiralama yaparak Beykoz Cam Atölyesi’ne yaklaşık yarım saatte ulaşabilirsiniz. Beşiktaş’tan gelecekler için Beşiktaş Beykoz arası 21 km. İstanbul Beşiktaş araç kiralama yaparak yaklaşık 20 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yolcu360 Blog

Add comment