Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Yaşam > Bozcaada / Geyikli / Ayazma: Fotoğraf ve sinema durağı

Bozcaada / Geyikli / Ayazma: Fotoğraf ve sinema durağı

Ülkemizde fotoğraf ve sinema sanatçılarının uğrak noktası haline gelen Bozcaada, Geyikli ve Ayazma üçgenini sizler için mercek altına aldık. Profesyonel fotoğraf sanatçısı Emre Ahmet Seçmen, kendi arşivinden fotoğraflar eşliğinde sizler için en iyi kareleri yakalamanızı sağlayacak bir gezi rehberi hazırladı. Bozcaada‘da en iyi fotoğraf nasıl çekilir, Geyikli‘de en iyi fotoğrafçılık noktaları nerelerdir, Ayazma‘da en güzel poz nasıl yakalanır hepsi bu yazımızda…

Bozcaada son yıllarda Türkiye’de turistik anlamda tek kelime ile bir patlama yaşayan ufacık bir ada. Rumlardan kalan evleri, üzüm bağları, şarapları, sokakları, Ege lezzetleri, tertemiz denizi ve koyları ile eskiden çok bakir olan bir Bozcaada, günümüzde yaz ayları başta olmak üzere büyük bir kalabalık çekiyor. Deniz sezonunun kısa olduğu Bozcaada’da Haziran sonundan Eylül ortasına kadar süren 2.5 aylık dönem adanın en kalabalık olduğu zamanlar. Eski dönemlere göre hem konaklama hem de yeme-içme anlamında fiyatların astronomik artışı çok belli. Adaya geçme uğruna uzun süren vapur kuyrukları, adım dahi atılamayan sokaklar ve plajlar bir noktadan sonra insanı boğabiliyor. Maalesef ki adanın bakirliğini büyük ölçüde yitirdiğini söylemek mümkün. Bu bölgede bir tek adada kalmaktansa, Geyikli veya Assos gibi bölgelerde de kalıp 1 haftalık bir tatilde birçok farklı yer görmek ve fotoğraflamak mümkün.

 

Bir film platosu gibi: Bozcaada

90’lı yılların sonunda adada çekilen “Güle Güle”, “Eylül Fırtınası” gibi filmleri 2000’li yıllarda “Karşılaşma”, “Sıcak” ve özellikle “Eyvah Eyyvah” serisi olmak üzere, “Bi Küçük Eylül Meselesi” gibi filmler takip etti. “Eyvah Eyyvah” serisinin senaristi ve başrol oyuncusu Ata Demirer’in de bir yılın uzun zamanını bu bölgede geçirmesinin izleyiciler ve gezginler tarafından bilinmesi ve daha da yayılması sonrası hem Bozcaada, hem Geyikli ve çevresindeki birçok köy ve doğal güzellikler insanların akınına uğradı. Bozcaada’ya gitmek için hala bir sebep arıyorsanız bu filmleri izlemenizde fayda var çünkü Bozcaada’nın ne kadar güzel bir yer olduğunu size en iyi şekilde yansıtacaklardır.

Bozcaada’ya ne zaman gitmek gerekir?

Konumuzun özüne dönecek olursak, Bozcaada ve bölgesini gerek fotoğraf gerek herhangi bir maksatla gezmek için yaz aylarını tercih etmemek gerekli. 15 Eylül – 30 Ekim ve 1 Nisan – 1 Haziran arasındaki dönem bu bölgeyi gezmek için en ideal zamanlar olarak göze çarpıyor. Bozcaada’da sadece ada sakinleri ile baş başa kalmak, Geyikli sahilinde ve Bozcaada Rüzgar Santrali bölgesinde günbatımı izlemek, Ayazma’da orman içinde sakince dolaşmak ve fotoğraf çekmek belki de bu bölgede yapabileceğiniz en güzel aktiviteler olacaktır. Tabi bu noktada Bozcaada’ya feribot ile ulaşmanız gerektiğini ve kiralık araç ile gitmenizin büyük faydası olacağını belirtmekte fayda var. Özellikle Bozcaada’ya giderken ya da Bozcaada’dan dönerken Geyikli ve Ayazma’ya da uğrayacaksanız Çanakkale havalimanı araç kiralama seçenekleri için Yolcu360’a göz atmanızda büyük fayda var.

Ayazma’nın saklı hazinesi

Öncelikle Ayazma’dan bahsetmek isterim. Burası Geyikli’ye yaklaşık 1.5 saatlik bir mesafede. Direkt olarak buraya gitmek isterseniz çok fazla aktarma yapmak gerekir ve Ayazma’ya ulaşmak için de son 2-3 km’yi yürümeniz gerekebilir. Bunun için kişisel araçla veya kiralık arabayla gitmek en doğrusu. Burası Kazdağları’nın arka bölgesinde yer alan bir doğa cenneti. Normalde piknik alanı ve yürüyüş bölgesi olarak kullanılan bir mesire alanı olan Ayazma, aynı zamanda “Eyvah Eyyvah 2” filminde Hüseyin ve arkadaşlarının, doktoru şelale kenarında pikniğe götürdüğü sahnenin çekildiği yer. Burada fotoğraf anlamında yapabileceğiniz en güzel şey, şelalede ve onun alt bölgesinde uzun pozlamalar yapmak. Tripotunuzu unutmayın, düşük koyulukta bir ND filtre kullanın ve en az 3-4 sn lik bir süre ile pozlayarak fotoğrafınızı çekin. Hem fotoğraf çekin hem de pikniğinizi yapın !

Geyikli’de en güzel sahiller nerede?

Yine Geyikli sahilleri özellikle günbatımında karşısındaki Bozcaada ile büyük bir uyum gösteriyor. Burada Geyikli, Dalyan sahili, Odunluk iskelesi gibi farklı yerlerde günbatımı çekimleri yapabilirsiniz. Ama benim önerim Geyikli’nin biraz kuzeyinde kalan Kumburun köyünün sahiline gitmeniz.

Burası aynı zamanda “Eyvah Eyyvah” filmlerinin üçünde de Hüseyin ve arkadaşlarının gece efkar dağıtmak için kullandıkları büyük ağacın ve kocaman bir plajın da bulunduğu mekan. Aynı zamanda ikinci filmin sonunda Müjgan ve Hüseyin’i düğününün yapıldığı yer de yine burası.

Özellikle filmde çok hoş görünen bir mekan olan bu sahil, her seferinde uğradığımda maalesef çöplerin atıldığı ve bakımsızlığın ön plana çıktığı bir yer haline gelmiş. Fotoğraf için mutlaka günbatımında buraya uğrayın. Yine mümkünse ND filtre ve kısık diyafram kullanın. Havada parçalı bulutlar varsa ve geniş açılı lensle de çekerseniz gayet başarılı bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Tabi mekanı temiz tutmayı ve çöplerinizi de toplamayı unutmayın 🙂

Bozcaada’da en iyi fotoğraf nerede ve nasıl çekilir?

  • Eylül’de bağbozumu festivali, yine Eylül’de yerel tatlar festivali gibi etkinliklerde adada olursanız büyük bir kalabalık oluyor fakat insan manzaralarını da fazlasıyla bulabilirsiniz. Portre çekimleriniz için 50mm veya 85mm lenslerinizin olmasında fayda var. Bağlarda üzümler toplanırken fotoğraf çekmek isterseniz en güzel çözüm, adanın merkezinde değil de bağlarda yer alan konaklaması da olan bağ evlerinde kalmak. Burada üzümlerin toplanması, yüklenmesi ve şarap evlerinde işlenmesi gibi fotoğraflar yakalanabilir.

  • Bozcaada sokakları gayet bakımlı ve temiz. Alaçatı ve Ayvalık Cunda sokaklarını da andırıyor. Küçük bir ada olan Bozcaada’nın sokakları 2’ye ayrılıyor. Vapur iskelesinden indiğinizde ilk olarak Bozcaada kalesini gezin. Sonrasında ise sokaklara dalın. Solda kalan bölge ve özellikle kilise sokağı olarak bilinen uzun sokağı da barındıran sağda kalan bölge. Kilise sokağına paralel olan sokaklarda meyhanelerin olduğu bir bölge de mevcut. Sokaklarda gezinirken mutlaka geniş değerler kullanın ve perspektif içeren çekimlere gayret edin.
  • Adada bazı evlerin içinde ufak çaplı müzeler var bunları gezip ilginç detay veya makro fotoğraflar çıkarabilirsiniz. Ayrıca şarap üreten ve satış yapan dükkanların ve bazı imalathanelerin içleri de mimari anlamda değişik malzemeler sunabiliyor atlamamakta fayda var.

  • Bozcaada’yı sabah gün doğumunda veya akşamüstü günbatımına doğru arabayla veya motorla baştan sona turlayarak Saklıbahçe Koyu, Akvaryum koyu, Beylik Koyu, Ayazma Plajı, Habbele Koyu ve Çayır Plajı şeklinde turlayarak farklı manzaralar yakalayabilirsiniz.

Buraya dikkat…

  • Bozcaada’nın fotoğraf anlamında en çok bilinen yeri rüzgar santralinin yanında kalan günbatımı izleme yeri ve Polente Feneri. Günbatımı izleme noktasına araçla gelebilmeniz mümkün ama Polente Feneri’ne altınızda arazi aracı cinsi bir araba yoksa sadece yürüyerek gidebilirsiniz. Polente’nin en ucuna geldiğinizde “Bi Küçük Eylül Meselesi” filminde Eylül ve Tekin’in sandalyelerine oturup günbatımı izledikleri sahnenin çekildiği yere gelmiş olacaksınız.

Burada hem güneşe doğru hem fenere ve rüzgar santraline doğru iki türlü de muazzam manzaralar yakalayabilirsiniz.

Günbatımında fotoğraf çekerken yukarıda birtakım teknik detaylardan bahsetmiştim. Ayrıca adadaki bu alan bir yandan da HDR çekim yapmak için de birebir. Yukarıda gördüğünüz fotoğraf burada ve HDR formatında çekilmiştir.

Düğün fotoğrafçılarının uğrak yeri: Bozcaada

Son olarak, ada aynı zamanda düğün fotoğrafçıları için de hazır bir plato gibi. Burada çekim yaptırmak isteyen çiftler, kalabalık zamanları tercih etmeden ve düğün günlerinden önce veya sonra bir vakit ayırıp mutluluk hikayelerini Bozcaada sokaklarında ve manzaralarında ölümsüzleştirebilir.

İki farklı çiftle Eylül sonu Ekim başı gibi gittiğim Bozcaada dış çekimden iki kare paylaşarak bir sonraki fotoğraf rotasında görüşmek üzere diyorum 🙂

*Fotoğrafların telif hakları Emre Ahmet Seçmen’e aittir

Yorum ekle