Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Bazı arabalar neden siyah duman atar?

Bazı arabalar neden siyah duman atar?

Sürücüler gün içerisinde pek çok arıza ve arıza sandıkları olaylarla karşılaşabilirler. Egzozdan siyah duman çıkması da, araç kullanıcılarının karşılaştıkları bu durumlardan biridir. Peki bazı arabalar neden siyah duman atar?Aslında motoru çalıştırdığınız anda araba eğer siyah duman çıkarıyorsa bunun bir kaç farklı nedeni olabilir… Araç kiralama yapıldığında arıza yaşanırsa ne yapılır?

İlk olarak aracınızın motoruna fazla yüklenirseniz siyah duman çıkışının normal olduğu söylenebilir. Çünkü motorunuza çok fazla yüklendiğiniz zaman kullanılan yakıta hava da karışır ve bu durum yüzünden araba siyah duman atar. Yakıtın türü değiştirilse bile motora yüklendiğiniz zaman araç yine siyah duman atacaktır. Çünkü bu durum yakıt türüyle değil yakıt hacmiyle alakalıdır.

Egzozdan siyah duman çıkmasının bir başka nedeni motorun hava filtrelerinin tıkanmasıdır. Bu durumda da yeteri kadar hava gitmeyeceği için yanma işleminde zorlanma olur. Böylece araba siyah duman atar. Bir başka sorun da enjektörlerin tıkanması sorunudur. Ya da enjektörlerde herhangi bir hasar varsa da arabalar siyah duman atar. Çok az ya da çok fazla enjektör basıncının olması ile hava yanma işlemine karışamaz ve bu yüzden arabalar siyah duman atar.

Son olarak da aracın benzinine yağ karışması sonucu yağ yakımı varsa da arabalar siyah duman atar. Tüm bu nedenlerin hangisinin egzoz dumanının siyah olmasına sebep olduğunu öğrenebilmek için aracınızı bir oto tamircisine ya da araç servisine götürebilirsiniz.

Dizel arabalar neden siyah duman atar?

Dizel araç neden siyah duman atar?

Siyah duman sıkıntısı sıklıkla dizel araçlarda görülür. Bu durum dizel araçların mekaniğinden değil kullanıcı hataları sebebiyle sıklıkla görülür. Genelde benzinli araçtan dizel araca geçiş yapan sürücülerin yaşadığı siyah duman sorununun nedenlerini kısaca sıralamak gerekirse:

1 : Ani Hızlanma ve Yüksek Devirlerde Siyah Duman Atması : Bu tip siyah duman sorunları aracın fazlaca zorlanması ile alakalı olabilir. Araç gaz pedalından aldığı tepkiler ile hava yakıt karışımını ayarlar. Ani hızlanmalar veya gaza basınca arabanın siyah duman atması tipik bir yakıt yanma problemidir. Aniden gönderilen fazlaca yakıt ve havanın bir kısmı tam olarak yakılmadan atılır ve bu durum siyah duman olarak açığa çıkar.

2 : Egr Arızaları : Bu parçada gelişebilecek bir arıza durumunda araçlarda siyah duman atma artışları ve dengesiz çalışma durumları görülebilir.

3 : Yakıt Sistemi Arızaları : Aracın pompa elemanları ve enjeksiyonları gibi yakıt sistemi parçalarında oluşabilecek olası arızalar, aracın yakıt yanma kalitesini düşürecektir. Bu durumda araçta performans kaybı, tekleme, rölantide bozulmalar ile bilikte duman problemini de beraberinde getirir. Tüm yakıt sistemi parçalarının kontrol edilmesi sorununuzun düzelmesini sağlayabilir.

4 : Hava Durumu : Siyah duman özellikle motor soğukken sabahları ilk çalıştırmalarda daha sık görülür. Kış aylarında arabalar daha sık siyah duman atar. Bunun nedeni hem hava hem de araçla alakalıdır. Araç sabahları soğuk havada rölantisini düzenlemek adına yakıt karışımını daha zengin olarak yanma odasına yollar. Bu durum yakıt yanma kalitesini düşürerek siyah duman atma sorunlarına neden olabilmektedir. Araç ısındığında yada sıcak havalarda sorun az kışın fazla ise sorun bundan kaynaklı olabilir.

5 : Kullanılan Yakıt : Dizel yakıt yani halk arası değimi ile mazot, kalitesiz olması ve içinde bazı katkılar olması durumunda duman atma problemleri artabilir. Yakıt aldığınız yeri değiştirerek durumu tekrar değerlendirmeniz önerilir. Dizel Motor Siyah Duman Atarsa Mutlaka kontrol ettirin.

Her araç sahibinin mutlaka bilmesi gerekenler

11 yorum

  • Öncelikle iyi akşamlar benimm ford fukus 2010 model dizel arabamdan motor soğuk ken beyez duman atıyordu yakıtta fazla yakmaya başladı ustaya götürdüm enjektörlerimden kaynaklı dedi ve sağlam enjektörlerle deyiltim biraz zor söküldüğü için pas sökücü idrolik dökerek söktüler ve şun arababamınncekişi iyi ama deli gibi siyah dumannatıyor sorunu ustaya söyledim bunun bi müdet atar dedi şuan bilmiyom kesilirmi deye bilgi verebilirmisiniz ve son olarak enjektör deyişiminde bikgiaayardan kotlama yapılmasıda gerekiyormudu

    • Merhaba ayni yasadiginiz sorunlar ben de de var siyah duman atmaya devam ediyor yuksek devirde iken ne yapmaliyimsiz ne yaptiniz

  • Hocam aracım ilk çalıştığında yaklaşık 1 dk boyunca siyah duman çıkarıyor 1dk sonra normal hale geliyor.Bunun sebebi ne olabilir.

  • merhaba aracım 2012 yeni kasa ceed dediklerinizin dışında baska bir neden varmı kara duman atmasına egr değişti akısmetre değişti enjökterlere bakıldı sorun yok turboyu kontrol ettiriyorum turbodandan cıkmazsa kara dumanın sebebi ne olabilir bilgi sahibi iseniz bilgilendirirseniz cok memnun olurum hayırlı günler.

  • Hocam selam aleyküm focus 3 1.6tdci 95 lik 2013 model aracım sadece boşta iken gaza basınca 1000 1500 devir aralığında kara duman geliyor çekişte veya yakıtta herhangi bir değişiklik yok geyet güzel hızlanıp gayet normal yakıyor sebebi sizce ne olabilir

  • Merhaba hocam benim aracım biraz zorlandığında siyah duman atıyor bazen de ilk caliştırdığımda siyah duman atıyor

  • Iyi aksamlar araciniz dizel ise 1 enjektörleri kontrol ediniz 2 mazot aldiginiz yerin iyi bir yer olmasina onem veriniz 3 hava filtresinin temiz ve orjinal olmasina dikkat ediniz 4 mazot filtresinin temiz olmasida onemlidir

  • İyi akşamlar aracım megane 2 1.5 dizel bayır yukarı arabayı yorunca durbonun ordan buhar şeklinde duman çıkıyor bunun la ilgili deneyimi olan varmı?

  • İyi günler benim arabam ford transit 99 model arabam 5 marşta çalışmıyor çalışana kadar bir sürü siyah duman atıyor yolda gelirken mavi duman atıyor çok servise götürdük bir şey yapamadılar lütfen yardım edin

  • Merhabalar 2006 Honda accord execütive 2.0 aracım dur kalka sırasında kalkış yaparken gaza yüklensem bile 2-3 saniye sonra kalkış yapıyor gaz devreye giriyor sizce bu neden olur?

  • Araç eğer ki siyah duman atıyorsa söylediğiniz gibi hava yakıt dengesizliği yüzünden oluşur. Fakat yakıt kısmı enjektörden gelirken hava kısmı turbo yada atmosferik motorlarda pistonun yukarı hareketi esnasında gerçekleşen sıkıştırma hareketiyle oluşur bu konuda motorun hava alma sisteminde enjektör yer almaz. Doğal olarak da enjektor siyah duman attırmaz. Problem ya turboda ta bağlantı hortumlarında yada intercoller radyatöründeki delikten kaynaklanır. Siyah duman hava eksikliği sonucudur. Enjektör hava basıncı üretmez sadece yakıt verir