Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Rot Balans Ayarı Nedir / Nasıl Yapılır?

Rot Balans Ayarı Nedir / Nasıl Yapılır?

Otomobilin doğru ayarda olması ve zaman zaman bakımının yapılması sağlıklı bir yolculuk için çok önemli. Bu ayarların başında da rot balans ayarı geliyor. Peki rot ayarı ile balans ayarı nedir? Balans ayarı nasıl yapılır ve rot balans fiyatları ne kadar? Bu yazıda sizler için cevapları bir araya getirdik.

Rot balans ayarı nedir?

Rot balans ayarı; aracın ön takımı olarak bilinen ön lastiklerinin yönü ve ağırlığının eşit ve dengeli olmasıdır. Rot ayarı, araç tekerleklerinin birbirlerine eşit uzaklıkta olmasını açıklar. Balans ayarı ise aracın tekerleklere eşit ağırlıkta dağılmasını açıklar.

 

Rot ayarı nedir?

Tekerlek açılarının ve uzaklıklarının eşit olmasını açıklayan rot ayarı eğer düzgün yapılmamışsa araç sağa ve sola çekebilir hatta savrulabilir. Rot ayarı yapılmayan araçlarda tekerleklerden ses gelir ve direksiyon ile tekerlek birbirinden farklı çalışabilir. Aynı zamanda rot ayarı yapılamayan aracın tekerlek dişlileri sıyrılarak tekerleklerin daha çabuk yıpranmasına sebep olur.


Rot ayarı nasıl yapılır?

Öncelikle rot ayarı bu alanda uzman kişilere yaptırılmalıdır. Uzman rot ayarı yapılacak aracı işlem yapılacak istasyona yerleştirilir. Sorunun rot ayarından mı yoksa başka bir sebepten mi olduğuna burada karar verilir. Eğer sorunun rot ayarındaki bozukluk olduğu tespit edilirse sensörlerle araç tekerlekleri bilgisayara bağlanır ve rot ayarı programları aracılığıyla bozukluk derecesi tespit edilir. Sorun tespit edildikten sonra tekerle uzaklıkları birbirlerine eşitlenerek paralel olduğundan emin olunur. 

Rot ayarı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Araç lastiklerinin basınç ayarına mutlaka dikkat edilmeli.
  • Aracın marka-modeline göre ölçüm yapılmasına özen gösterilmeli.
  • Hidrolik direksiyon ayarlaması yapılmalı ve bu sayede direksiyonun düz şekilde durması sağlanmalı.

Balans ayarı nedir?

Araç ağırlığının tekerleklere eşit miktarda dağılması gerektiğini özetleyen balans ayarı, eğer bir araçta doğru yapılmamışsa araç titremeye başlar. Araç hızı arttırıldığında titreme de bir o kadar artmaya başlar. Ön tekerleklerin balans ayarında bir sorun varsa aracın ön kısmında titreme daha çok hissedilir. Arka tekerlekte ise arka kısımda titreşim artar.


Balans ayarı nasıl yapılır?

Balan ayarı yapmak için öncelikle araçtaki tekerleklerin hepsi sökülür. Jantların ve lastik basınçlarının seviyesine bakılır. Eğer burada bir anormallik varsa önce bunlar düzeltilir ardından da döndürülen tekerleklerin bağlı olduğu bilgisayarlarda bozukluk derecesi tespit edilir. Uzmanlar ağırlığı bozuk olan tekerleklere uygun ağırlıklar koyar ve balans ayarı tamamlanır. Bu ayara aynı zamanda dinamik balans ayarı da denir. 

Balans ayarı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Aracın jant ve lastiği balans ayarı yapacak cihaza iyi bağlanmalı
  • Jant bilgileri iyi girilmesi ve sonuçlar iyi analiz edilmeli
  • Aracın 4 tekerinin ağırlığı birbirine eşit olmalı
Rot balans fiyatları

Konuyla ilgili bilgi ve fiyat listesi gösteren birçok web sitesi ve tamir bakım hizmeti bulunuyor. Hepsinde farklılık gösteren rot balans fiyatları için küçük bir piyasa araştırması yapmanızda fayda var.  

Araç arıza ve tamir gibi faydalı olabilecek diğer içeriklere de göz atabilirsiniz:

Yorum ekle