Yolcu360 Blog
uzun-yol
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Yaşam > Bayramda Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bayramda Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bayramda arabayla uzun yola çıkarken, ne kadar deneyimli olursanız olun öncesinde hazırlık yapmanız da fayda var. Baştan sona konforlu bir yolculuk deneyimi yaşamak ve yaşatmak istiyorsanız, belli başlı birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Uzun bayram tatillerini herkes sever. İş/okul stresinden, kalabalık büyükşehirlerden ve alışılagelmişten kaçmak için en iyi fırsatı bize bu anlar verir. Yola çıkmak insanı yeniler, arındırır ve keyiflendirir. Üstelik bu bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda, yapılan bir araştırmaya göre düzenli olarak seyahate çıkarak % 7 daha mutlu olabilirsiniz. 

Uzun yola çıkmak ise başlı başına bir maceradır. Aracınız uzun yolda kayıp giderken, muhteşem doğa manzaralarıyla karşılaşırsınız ama dikkat! Manzaralara değil, yola bakmanız gerekiyor. İlk kez uzun yola çıkmak, kesinlikle büyüleyici bir deneyim; fakat önce araç ve sürüş güvenliği konusunda tam bilgili olmak şart. Şimdi uzun yola çıkmadan mutlaka dikkat edilmesi gerekenler konusuna gelelim. Birkaç önemli noktaya dikkat ederek uzun yolculukları maksimum güvenli hale getirebilirsiniz. 

Herkese iyi bayramlar dileriz! Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Uzun Yola Çıkmadan Önce Sürücülerin Dikkat Etmesi Gerekenler

 Arabayla uzun yol tavsiyelerimize göz gezdirerek bayram tatili öncesi uzun yol şoförlüğünüzü mükemmelleştirebilirsiniz. 

Yolculuktan önce iyice dinlenin

Uzun yola çıkacağınız bir bayram tatili planladıysanız, yola çıkmadan önce uykunuzu iyi almış olmalısınız. Uzun yol sizi hem fiziksel hem de psikolojik olarak yoracak. Yola enerjik çıkmazsanız, dikkat dağınıklığı yaşama riskiniz artar. Enerjiniz düşükse, yola çıkmayın. 

bayramda-yola-cikmadan.jpeg

Özellikle gece uzun yola çıkmak, insan biyolojisine ters bir eylem olduğu için gündüz vakti yola çıkmayı tercih edebilirsiniz. Üstelik gündüz yolculukları daha neşeli geçer. Çocuklarla seyahat ediyorsanız, onların meraklı soruları sizi zinde tutacaktır. Miniklere şoförle konuşulmaması gerektiğini hatırlatın ve tüm dikkatinizi yola verin 🙂

Yolculukta sık sık mola verin

Yorgunluk, sürücülerin en büyük düşmanlarından biridir. Uzun yol sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yolculuğun yorgunluk getirmeye başladığı anda mola verilmesidir. Acele etmenize gerek yok, uzun yol sizi yorduysa mola vermeyi ihmal etmeyin. 

bayramda-yola-cikmadan-1.jpeg

Yol kenarlarında mola vermeyin. Dinlenme tesislerini tercih edin. Bebeğiniz varsa, bebekler için özel hizmetler sunan tesisleri tercih edebilirsiniz. Gece yolculuklarından hoşlanıyorsanız, bu nokta sizin için ekstra önemli. Gece vakitlerinde yol kenarında mola vermekten uzak durun! 

Aracınızın bakımını yaptırın

araç bakımı, car care, technician, teknisyen, araç tamiri, tamirci

Uzun yola çıkmadan önce aracınız maksimum güvenlikli olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bunun da yolu aracınızın bakımlarını periyodik yaptırmanızdan geçiyor. Periyodik bakımın dışında, yola çıkmadan önce aracınızı yetkili servise götürerek; rot-balans ayarı, frenler, motor yağı, elektrik aksamı, farları ve lastikleri kontrol ettirmeyi düşünebilirsiniz. 

Şehir içi trafikte fark edilmeyen araç sorunları, uzun yolda ciddi problemler çıkarabilir. Ayrıca şehirler arası seyahat ederken yolda kalmak kadar can sıkıcı bir şey yoktur, herhalde. Uzun yolda sorun yaşamamak adına, aracınızın tam bakımlı olduğundan emin olun. 

Arabalarda Bahar Bakımı Nedir? Nasıl Yapılır? 8 Adımda Bahar Bakımı

Navigasyon uygulaması kullanın

Yolun gidişatı hakkında bilgi almak ve yolun durumunu öğrenmek için navigasyon uygulaması kullanın. Bu sayede hangi yolun kapalı olduğunu hangi yolda çalışma olduğunu görebilir dikkatinizi dağıtmadan yolunuza devam edebilirsiniz. 

En İyi 4 Navigasyon Uygulaması

Navigasyon uygulamalarını kullanırken sürücülerin şikayet ettiği bir durumdan bahsedelim. Navigasyon uygulamaları ücretli yollara yönlendirebilir çünkü sizin için en kısa rotayı belirlemeye çalışır. Bu noktada ayarlar sekmesinden ücretli yolları kapa seçeneğini işaretlemeyi düşünebilirsiniz. Bu şekilde navigasyon uygulaması sadece ücretsiz yolları gösterecektir.

Emniyet kemerlerini kontrol edin

Kazalarda üzücü sonuçların büyük bir yüzdesi emniyet kemeri takmama yüzünden gerçekleşiyor. Yola çıkmak için araca bindiğinizde siz ve sevdikleriniz mutlaka emniyet kemerlerini takın. Çocuk oto koltuğu kemerini de mutlaka kontrol edin. Unutmayın, emniyet kemeri hem sürücünün hem de yolcuların hayatını kurtarır. Üstelik emniyet kemeri takmamak, trafik kurallarını ihlal etmek demektir. 

Çocuklarla yolculuk ediyorsanız, oto çocuk koltuğu kullanın

Bayram tatilinde arabayla uzun yola çocuklarınızla çıkacaksanız bilmeniz gerekir ki 12 yaşından küçük çocukların boylarına uygun koltuklarda oturmaları çok önemli. Arabada mutlaka bebek ve çocuklar için oto koltuk bulundurun ve kesinlikle çocukları ön koltukta veya kucakta taşımayın.

En Güvenli Çocuk Oto Koltukları Hangileri?

Hız sınırlarına mutlaka uyun!

Hem kendi can güvenliğiniz hem de bayram tatiline çıkmış diğer sürücülerin güvenliği için mutlaka hız sınırlarına uyun. Bu konuda çok güzel bir atasözümüz var: Acele giden, ecele gider. Yol boş diye ya da sadece adrenalin seviyorsunuz diye otobanlarda hız sınırını aşmamalısınız. 

Üstelik günümüzde birçok yol radarla kontrol ediliyor. Hız sınırını aşan araçlar otomatik olarak tespit ediliyor ve o araçların sürücülerine ceza işleniyor. Hız cezaları hız aşım oranına göre hesaplanıyor. Belirli ceza puanını geçen sürücülerin ehliyetlerine belirli süreliğine el konuyor. 

Acil durumlar haricinde hız yapmanın hiçbir mantığının olmadığını söyleyebiliriz 🙂

Araç kullanırken telefonla ilgilenmeyin 

Bayramda Uzun Yola Çıkarken, arabada telefon kullanmak

Son yıllarda kazaların büyük bir kısmı yolculuk esnasında telefonla ilgilenen sürücülerden kaynaklanıyor. Yolda telefonla ilgilenmek yola olan dikkatinizin dağılmasına sebep olur. Bu sırada yolda yaşanacak herhangi bir sıkıntıda ellerinizle yapmanız gereken müdahaleleri yapamaz, kaza yapma riskinizi yükseltmiş olursunuz. Ayrıca sürüş esnasında telefonla ilgilenmek cezaya tabidir.

Takip mesafesini koruyun!

Takip mesafesi, uzun yolda hayat kurtaran diğer bir kavram. Özellikle sürücülerin yüksek hızlarda hareket ettiği şehirler arası yollarda öndeki araçla takip mesafenizi iyi ayarlamanız gerekiyor. İki araç arasındaki yeterli mesafe, öndeki aracın ani freninde hayat kurtarıcı olabilir. 

Bayramda Uzun Yola Çıkarken takip mesafesi

Peki, takip mesafesi ne kadar olmalı? Bu noktada uzmanlar araç hızının ikiye bölünmesiyle elde edilen sayının ideal takip mesafesi olduğunda hem fikir. Yani 90 km/s hızla gidiyorsanız, öndeki araçla aranızda 45 metre takip mesafesi bırakın. 

Trafik uyarı levhalarına dikkat edin

Trafik levhaları bizim için var. Trafikte düzenin oluşturulması ve trafik kazalarının önlenmesi için trafik levhaları kullanıyor. Üstelik uzun yollarda trafik levhalarının önemi daha da belirginleşiyor. Bu noktada trafik levhaları bilgilerinizin güncel ve yeterli olduğundan emin olun. 

50 trafik levhası, Bayramda Uzun Yola Çıkarken

Tüm güvenlik noktalarına dikkat ettikten sonra uzun yoldan keyifli daha ne olabilir ki? Ulu dağlara, yemyeşil ormanlara, masmavi denize ve sonsuzluğa uzanan ufka doğru direksiyon sallamanın hazzı kadar iyi hissettiren şey azdır. Bunu en iyi uzun yol aşıkları bilir!

3 yorum