Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Araç Emisyon Değerleri Neden Önemli?

Araç Emisyon Değerleri Neden Önemli?

Emisyon değerleri kavramı son yıllarda hemen herkesin duyduğu bir kavram haline geldi. Peki, araç emisyon değerleri nedir? Araç emisyon değerleri neden önemli? Emisyon değerleri ile ilgili emisyon ölçümleri nedir? Bu ölçümler neden önemlidir ve yapılmadıkları takdirde ne olur? 

Araç Emisyon Değerleri Neden Önemli?

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin gündemde olduğu bu yıllarda çevreye verilen zararın azaltılması için birçok farklı çalışma yapılıyor. Bu çevreci hareketlerden biri de her gün kullanılan ve kişisel ulaşım için vazgeçilmez olan otomobil, motosiklet ve benzeri özel araçların kullandıkları yakıt dolayısıyla çevreye verdikleri zararın azaltılması oluyor. Bu konu hakkında birçok farklı terim olduğundan emisyon değerleri konusunda bazı soru işaretleri oluşabiliyor. Farklı emisyon kısıtlamaları ile beraber değişen ve daha verimli hale gelen içten yanmalı motorlara sahip araçlar, zamana ayak uyduruyor. Markaların daha düşük emisyon değerleri için birbirleri ile yarış halinde olmaları da bu konuda bilinen bir diğer gerçek oluyor. Peki, emisyon değerleri neden önemli? Neden başta Avrupa devletleri olmak üzere birçok ülke bu emisyon değerlerine bağlı olarak yasa tasarımlarını uygulamaya koyuyor? Bu soruların yanıtlarını detaylı olarak inceleyelim ve araç emisyon ölçümü konusuna ışık tutalım…

Egzoz Emisyonu Nedir?

Günümüzde halen birçok araçta fosil yakıtlar kullanılıyor. İçten yanmalı motora sahip araçlarda bu fosil yakıtlar yakılarak ortaya çıkan enerji hareket enerjisine dönüştürülür ve şanzıman parçaları yardımı ile tekerleğe iletilerek aracın harekete geçmesi sağlanır. Bu noktada içten yanmalı motorda yakılan yakıtın tamamı hareket enerjisine dönüşmez. Yanan yakıtın bir kısmı ısı enerjisine dönüşürken aynı zamanda da ortaya bu kimyasal reaksiyonun sonucu olarak bazı istenmeyen gazlar ortaya çıkar. Özellikle eski model otomobillerde rahatlıkla gözlemlenebilen egzoz gazına karışan bu istenmeyen gazların içerisinde atmosfere zarar veren gazlar da bulunur. Bu gazlar atmosfere giren güneş ışınlarının atmosferden ayrılmasını engelleyerek adeta bir sera etkisi yaratır.

Bu oluşan sera etkisinin bir sonucu olarak atmosfer ısınmaya başlar ve dolayısıyla da gezegenimizin doğal dengesi bozulmuş olur. Emisyon nedir? sorusunun cevabı işte böyledir. Zararlı gazlar ile birlikte atmosfere salınan bu egzoz gazların bütününe egzoz emisyonu denir. Atmosfere salınımı yapılan bu zararlı gazlardan kurtulmanın bir diğer yolu ise elektrikli veya alternatif enerji kaynaklarını kullanan araçları kullanmaktır. Herhangi bir egzoz salınımı yapmadığı için lityum-iyon bataryalı araçlar atmosfere kullanım sırasında herhangi bir zarar vermezler. Benzer şekilde egzozundan yalnızca hidrojen ve oksijen atomlarını çıkaran hidrojen-bataryalı araçlar da atmosfere herhangi bir zararda bulunmazlar. 

Egzoz Muayene Ücreti ve Muayene Gecikme Cezası | 2021 yazısı için tıklayınız.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?

Egzoz emisyonları çevreye zararlı olabileceğinden araçların egzoz salınımları denetlenmektedir. Bu noktada bir aracın çevreye belirlenen seviyelerin üzerinde zarar vermesinin önüne geçilmesi için egzoz emisyon ölçümü yapılmaktadır. Egzoz emisyon ölçümü ile aracın atmosfere yaptığı salınım ölçülerek belli oranların altında tutulmaya çalışılır. Yani egzoz emisyon ölçümünün nihai amacı çevreye verilen zararı minimuma indirerek denetlemektir. Peki emisyon ölçümü yapılmazsa ne olur? Eğer emisyon ölçümleri yapılmazsa aracın parçalarında oluşan bir problemden veya yapılan yanlış bir modifikasyon sürecinden dolayı araç atmosfere izin verilenden fazla miktarda zararlı madde salınımı yapar ve bu da çevreye zarar verir. Bunun yanı sıra yine emisyon ölçümünün yapıldığı TÜVTÜRK kurumu tarafından yapılan araç muayenelerinden de geçilemez ve aracın trafiğe çıkmasına izin verilmez. Sürücü, eğer ölçüm yaptırmadığı aracı ile trafikte görülürse ceza yaptırımı uygulanır. TÜVTÜRK emisyon ölçümü konusu da giderek önem kazanan bir konu. 

TÜVTÜRK Araç Emisyon Kriterleri yazısı için tıklayınız.

Emisyon Değerlerinin Önemi

Araçların egzozlarından yapılan salınım atmosfer için oldukça kritik önem taşıyor. Atmosfere yapılan zararlı gaz salınımlarını azaltarak küresel ısınma ve dolayısıyla iklim değişikliği gibi sorunların önüne geçilmesi mümkün oluyor. Bu noktada kişilerin özel taşımalarını yaptıkları araçların atmosfere ne kadar salınım yaptıkları önem kazanıyor. Ulaşımın sağlandığı araçların kullandıkları enerji kaynaklarını değiştirerek bu salınımların önüne geçilmesi mümkün olsa da, alternatif enerji kaynakları kullanan araçlara geçiş yapılana kadar fosil yakıt tüketen benzinli ve dizel araçların emisyon değerleri düşürülerek çevreye daha az vermeleri sağlanabilir. Bu noktada EURO 4, 5 ve 6 gibi normların yavaş yavaş araçlara uygulanmasının büyük katkısı oluyor. Bu emisyon sınırlandırmaları otomotiv markalarını değişime zorlayarak onların daha verimli ve daha yenilikçi teknolojiler geliştirmelerini sağlıyor. EURO normları sayesinde;

  • Daha ekonomik yakıt tüketimi değerlerine sahip araçlar
  • Daha verimli ve doğa dostu salınım değerlerine sahip araçlar
  • Daha teknolojik motor bloklarına ve elektronik donanımlara sahip araçlar
  • Üreticilerin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi ile ortaya çıkan farklı araçlar

ve bunlar gibi daha yenilikçi araçları artık aramızda görmek mümkün oluyor. Teknolojinin gelişmesiyle düşen yakıt tüketimleri ve daha verimli tasarımlara sahip olan araçlar da bu zararlı gaz salınımının azalmasına ve dolayısıyla çevreye daha az zarar verilerek küresel ısınmanın önüne geçilmesine yardımcı oluyor.

Özetle; araç egzoz emisyon değerleri konusu, birden fazla nedenle çok önemli. Eğer geleceği önemsiyor ve bizden sonraki nesillerin güzel bir dünyada yaşamasını istiyorsanız, araba emisyon değerleri konusunda duyarlı olmalısınız. Diğer yandan başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkenin yasal emisyon kriterleri var. Aracınız bu kriterlere uymuyorsa ya ceza ödüyorsunuz, ya ekstra vergi veriyorsunuz ya da trafiğe çıkamıyorsunuz. Türkiye’de egzoz emisyon ölçüm kriterleri de yasa ile belirlenmiş durumda. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle