Yolcu360 Blog
egzoz muayene cezası ne kadar
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Egzoz Muayene Ücreti ve Gecikme Cezası 2024

Egzoz Muayene Ücreti ve Gecikme Cezası 2024

Egzoz Muayene Ücreti ve Gecikme Cezası 2024 fiyatları belli oldu! Egzoz muayenesi yaptırmak hem trafik hem de sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Zehirli gazların atmosfere karışmasını önlemek adına gerçekleştirilen egzoz muayenesine dair tüm merak edilenleri birlikte inceliyoruz. İşte en güncel rakamlarla egzoz muayene ceza tutarı…

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?

Egzoz Muayene Cezası Ne Kadar, egzoz muayenesi

Egzoz emisyon ölçümü düzenli olarak yapılması gereken bir bakımdır. Motorlu taşıtların atmosfere yaydığı gaz miktarının belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Kısacası aracınızın trafikte ne kadar karbonmonoksit, karbondioksit, azot oksit gibi ağır metallerin havaya karışma oranının belirlendiği ölçümdür. Elbette bu ağır metal gazlar sadece havaya karışmakla kalmıyor. Aynı zamanda yol kenarında bulunan bitkilere, hayvanlara ve insan vücuduna da ciddi zararlar vermektedir. Yapılan egzoz emisyon ölçümü sonucunda kirletici gaz salınımı miktarı belirlenen standartlar içerisinde ise araç sahibine egzoz gazı emisyon raporu verilmektedir. Araç sahibi de ilgili raporu araçta muhafaza etmekle yükümlüdür.

Egzoz Muayene Ücreti ve Egzoz Muayene Gecikme Cezası 2024

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü 2024 yılı için belirlenen ücret KDV dahil 256 TL’dir (Bakanlık için 163 TL, İstasyon için 93 TL). Ayrıca, Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi’nin bedeli 26.340 TL olarak belirlenmiştir. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, istasyonların sahip olduğu ölçüm kotaları yeni tarife üzerinden otomatik olarak hesaplanacak.

2024 yılında, egzoz emisyon ölçümünü yaptırmayanlara uygulanacak ceza 9.867 TL’dir. Aracın egzoz standartlarını karşılamaması ve aşırı gaz emisyonu durumlarında ise, 2024 yılında uygulanacak egzoz muayene cezası 19.404 TL olacak. Bu nedenle, gecikme cezalarıyla karşılaşmamak için egzoz muayenelerinin zamanında ve yasalara uygun şekilde yapılması önemlidir.

Bunun yanı sıra egzoz gazı emisyon ölçümü için gereken belgeler:

  • Aracın tescil belgesi
  • Araç sahibinin nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaportu

egzoz

Egzoz Muayenesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Egzoz muayenesi dikkat edilmesi gerekenleri sizler için listeliyoruz. 

  • Öncelikle egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracaksanız aracınızın egzozunda herhangi bir problem olmamalıdır. Eğer aracınızda mevcut bir egzoz problemi varsa tamir edildikten sonra muayeneye gitmelisiniz. 
  • Trafik ekipleri tarafından aracınızın egzoz ölçümünün gerçekleştirilmesi gerektiği söylenmişse vakit kaybetmemelisiniz. Size yapılan ikazın hemen sonrasında muayene süresine bakmaksızın aracınızı egzoz muayenesine tekrar götürmelisiniz. 
  • Egzoz emisyon ölçümünün ardından emisyon miktarı yeterli görülmeyen araçlara pul ve ruhsat verilmemektedir. Bunun yerine aracın egzoz emisyonuna dair hazırlanan rapor verilmektedir. Sürücüye verilen bu raporun sürekli araçta bulunması gerekmektedir. 
  • Egzoz emisyon ölçümüne ait sonucunuzu e-Devlet üzerinden takip edebilirsiniz. 
  • Aracın genel muayenesinin ardından egzoz muayenesinin yapılması uygun görülmektedir. 

Egzoz Muayenesi İçin Gereken İşlemler

  • İşlemlere başlamadan önce aracınızın egzoz kontrolünü gerçekleştirmelisiniz. Eğer bir sorunla karşılaşırsanız bu sorunu bir an önce düzeltmelisiniz. 
  • Egzoz gazı ölçümünü TÜVTÜRK istasyonunda yaptırmayı düşünüyorsanız ölçüme gideceğiniz tarih için TÜVTÜRK’ün internet sitesi üzerinden randevu almanız gerekmektedir.

Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Periyotları

  • Otomobiller için üç yaş sonunda ve sonrasındaki her iki yılda bir ölçüm yapılmak zorunludur.
  • Diğer Motorlu Taşıtlar için bir yaş sonunda ve her bir sonraki yılda tekrar yapılmalıdır.

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünden Muaf Olan Araçlar

Bazı araçlar emisyon ölçümünden muaf. Şimdi bu araçları hangileri olduğuna bakalım.

  • Traktör
  • Motosiklet
  • Mopedler
  • 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar
  • Hibrit ve elektrikli araçlar
  • Hidrojen yakıtlı araçlar

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?

Bu işlemi yaptırmak için gitmeniz gereken yer, TÜVTÜRK. Egzoz gazı emisyon ölçümü için bulunduğunuz şehirdeki TÜVTÜRK istasyonlarından yaptırabilirsiniz.

Egzoz Muayene Cezası Sorgulama ve Ödeme

Egzoz muayene ölçüm bilgilerine e-Devlet sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz. Önce “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Sorgulama” seçeneğine tıklayarak araç plakası girin. Karşınıza araca ait egzoz gazı emisyon bilgilerini içeren bir sayfa çıkacaktır.

Egzoz muayene cezası ödeme işlemleri içinse vergi dairesi yada Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesini tercih edebilirsiniz. Ödeme için kredi kartı veya bankamatik kartı da tercih edebilirsiniz.

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle