Yolcu360 Blog

TÜVTÜRK Araç Emisyon Kriterleri

Araç emisyonlarının kritik önem taşıdığı günümüzde TÜVTÜRK egzoz gazı ölçümü merak ediliyor. Otomobil muayeneleri sırasında emisyon ölçümü yaptırmak da büyük önem taşıyor. Peki araç emisyon kriterleri neler? Bu kriterlerin karşılanması durumunda egzoz gazı ölçümü nasıl yapılır? TÜVTÜRK araç emisyon kriterleri yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

TÜVTÜRK Araç Emisyon Kriterleri

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin gündemde olduğu günümüz dünyasında otomobil sektörü büyük önem taşıyor. Otomobiller çoğunlukla fosil yakıt ile çalıştığı için küresel ısınma ve iklim değişikliğine katkıda bulunan maddelerden sorumlu olabiliyorlar. LPG, mazot yada benzin ile çalışan otomobiller atmosfere zararlı gazlar bırakırlar. Bu bırakılan gazlar atmosferde biriktiğinde, diğer gazlardan farklı olarak, dünyaya gelen güneş ışınlarını yeryüzüne geri yansıtarak güneş ışınlarının ısıtıcı etkisini artırır ve güneş ışınlarının atmosferi terk etmesini zorlaştırır.

Kaynak: https://www.tuvturk.com.tr/

Atmosfer ve yeryüzünde daha çok zaman geçiren güneş ışınları dünyamızı ısıtır ve küresel ısınma dediğimiz ısınma durumu oluşur. Bu ısınma durumu başlangıçta çok kötü görünmese de, Dünya’nın doğal dengesine uygunsuz olarak oluşan bu ısınma iklimleri değiştirerek birçok farklı felakete yol açabilir. Günümüz dünyasında bunun birçok farklı sonucunu gözlemlemek mümkündür. Artık ciddi sonuçlar da gözlemlenebildiği için dünya küresel ısınma ve buna sebep olan faktörlerin önüne geçmek için harekete geçmiş durumda bulunuyor. Küresel ısınmaya katkıda bulunan birçok farklı sebep sayılması mümkün olsa da bunlardan sorumlu olan faktörlerden biri de fosil yakıt kullanan araçların egzoz emisyonlarıdır.

Egzoz emisyonu nedir? Sorusuna kısaca bir cevap vermek gerekirse; bir motorlu aracın egzoz bölümünden çıkan gazların bütünü olduğu söylenebilir. Bu egzoz emisyonları küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine doğrudan katkıda bulunduğu için de çevreye verilen zararı azaltmak ve daha “yeşil” otomobiller kullanmak için otomobillerin egzoz bölümlerinden çıkan gazlar belli kısıtlamalar ile denetim altına alınmıştır.

TÜVTÜRK Nedir?

Kaynak: https://www.tuvturk.com.tr/

Otomobillerin ve diğer motorlu araçların egzoz emisyonları çevre için büyük önem taşıdığından bunların denetim altına alınması ve belli bir seviye altında tutularak çevreye verilen zararın minimuma indirilmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada bu denetimleri yapmak ve çevreye verilen zararı azaltmakta rol almak için TÜVTÜRK devreye giriyor. Yalnızca egzoz emisyonları için değil aynı zamanda trafikteki araçları genel bağlamda denetleyerek trafiği daha güvenli hale getirmeyi amaçlayan TÜVTÜRK, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir kuruluştur. Türkiye’de dönem dönem araç muayenelerinin yapılması için yetkili ve görevli tek kuruluş olarak, birçok farklı ülkenin de standartlarına uyacak şekilde çalışan trafik ve araç güvenliğini artırmayı amaçlayan bir kuruluş olan TÜVTÜRK araç muayenelerinden olduğu gibi egzoz gazı ölçümlerinden de sorumludur. TÜVTÜRK nedir? Sorusu hakkında söylenecek bir diğer şey ise TÜVTÜRK’ün; Türkiye’nin tamamında hizmet veren ve araçların periyodik ve yola uygunluk muayeneleri ile egzoz gazı emisyon ölçümlerini gerçekleştiren kuruluştur. 

Egzoz Muayene Ücreti ve Muayene Gecikme Cezası | 2021 yazısı için tıklayınız.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nasıl Yapılır?

Fosil yakıt kullanan araçların atmosfere yapacağı zararlı gaz salınımının önüne geçmek ve küresel ısınma ile iklim değişikliğine katkıda bulunarak çevreye verilecek zararı artırmaya yönelik herhangi bir etkide bulunacak zararlı egzoz emisyonlarını denetlemek amacıyla otomobil sahiplerinin belli aralıklarla egzoz gazı muayenesi yani emisyon testi yaptırması gerekiyor. Yapılan bu emisyon ölçümleri ile aracın atmosfere yaptığı zararlı salınımlar denetleniyor ve böylelikle aracın trafiğe çıkıp çıkmayacağı belirlenmiş oluyor. Çevreye verilen zararı minimum düzeyde kalmasını sağlamak için yapılan bu denetlemeden otomobillerin geçmesi için belli bir CO2 salınımının altında salınım yapıyor olması gerekiyor. Araçların egzoz gazlarındaki zararlı gaz yoğunluğu; rölanti devirlerinde ve yüksek devirlerde ayrı ayrı ölçülüyor. Bu ölçümler hassas sensörler ile yapılmakta olup eğer bu ölçümlerde elde edilen veriler denetimden geçecek aralıkta bulunuyorsa o takdirde araç bir egzoz emisyonu ölçümü pulu kazanıyor ve muayeneden geçmiş oluyor.

2021 Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri için tıklayınız.

TÜVTÜRK Emisyon ölçümü Kriterleri

Bir motorlu aracın muayeneden geçip gerekli egzoz salınımı ölçütleri arasında bir egzoz salınımına sahip olduğunu kanıtlaması için TÜVTÜRK tarafından yapılan egzoz gazı emisyonu ölçümlerinden geçmesi gerekiyor. Peki emisyon gazı ölçümü için gerekenler neler?

  • Gerekli belgeler arasında; egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak olan aracın tescil belgesi, şahsın T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, ehliyeti veya cüzdanı bulunuyor. Ölçüm öncesi; egzoz sistemi üzerinde yer alan delik ve çatlakların onarılması, bağlantı noktalarının sağlam olması, “Katalitik Konvertör”lü araçların konvertörlerinin sağlam durumda olması gereklidir.
  • Ölçüm öncesinde araçta daha önceden meydana gelmiş olabilecek herhangi bir delik veya çatlağın onarılarak egzozun bağlantı organlarının ve aracın katalitik konvertörünün tamamen sağlam durumda olması gerekmektedir.Egzoz sisteminde oluşmuş olabilecek her türlü sorunun önceden giderilmiş olması ve aracın egzoz sisteminin teste tamamen hazır olarak gelmesi gerekmektedir.
  • Egzoz sisteminde oluşmuş olabilecek her türlü sorunun önceden giderilmiş olması ve aracın egzoz sisteminin teste tamamen hazır olarak gelmesi gerekmektedir.
  • Egzoz emisyon testi yaptırılacak olan aracın periyodik bakımlarının tamamen yapılıp olumlu sonuç alınmış olması ve bu sonuçların güncel olması gerekmektedir. 
  • Egzoz gazı ölçümü ne sıklıkla yapılır? Gibi sorular için bilinmesi gerekir ki; hususi otomobiller için aracın trafiğe çıkışının ilk 3 yaşında sonrasında ise her 2 yılda bir bu ölçümlerin yapılması gerekmektedir.

Özetle; TÜVTÜRK egzoz gazı ölçümü küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önüne geçilebilmesi için büyük önem taşımaktadır. Emisyon ölçümü nasıl yapılır? ve benzeri soru işaretlerini temizlemek için TÜVTÜRK emisyon ölçümü kriterleri incelenmeli ve emisyon gazı ölçüm süresi dolmuş ise gerekli belgeler eşliğinde ölçüm yapılacak yetkili yere gidilmelidir.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle