Yolcu360 Blog
trafik kazalarında ilk yardım çantası
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Trafik kazalarında ilk yardım sırası nedir? Trafik kazalarında ilk yardım nasıl yapılır? Ayrıntılar yazımızda! 🚑

Trafik kazaları farklı sonuçlar doğurabiliyor. Trafikteyken ne kadar dikkat edilirse edilsin, istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabiliyor. İlk yardım, trafik kazası gibi, yaralanma ile sonuçlanan durumlarda uygulanması gereken bir yöntem. Ayrıca her vatandaşın temel bilgilere sahip olması gereken bir kavram.

İlk Yardım Eğitimi nedir, nasıl alınır

İlk Yardım Nedir?

İlk yardım ne sorusuna kısaca yanıt verelim: Herhangi bir kazada sağlık görevlilerinin müdahale edinceye kadar, yaralının durumunun kötüye gitmesini engelleyici ilaçsız uygulamalara ilkyardım deniyor. Peki, ilk yardımı kimler yapar? İlk yardımın adımları nelerdir ve nelere dikkat etmeli?

Öncelikle ilk yardım yapan kişinin eğitimli olması çok önemlidir. İlk yardım eğitimini alan her kişi, ilk yardım uygulayabiliyor. Bilmeyen kişilerin müdahale etmesi, istenmeyen sonuçlar doğmasına sebebiyet verebilir.

Trafik kazalarında ilk yardım, hayati önem taşımaktadır. O sebeple bazı ilk yardım kuralları bulunmaktadır. Bunları, adım adım izlemek gerekir.

Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır, araç kazası

Trafik Kazalarında İlk Yardım

Farklı sebepler yaşanan bir trafik kazasında öncelik, yaraların durumudur. Trafik kazalarında yapılması gerekenler, doğru sıralama ile gerçekleştirildiğinde hayat kurtarıcı olabilir. Bunun yanı sıra trafik kazalarında ilk yardımı üçe ayrılıyor.

Trafik Kazalarında İlk Yardım: Koruma

Trafik kazası gerçekleştiğinde, bilinçli müdahale edilmesi önem kazanıyor. Bilinçli müdahale, yalnızca yaralı kişileri kapsamıyor. Öncelikli olarak trafik kazasından başka kişilerin de etkilenmemesi için önlemler alınması gerekiyor.

Bu önlemler sayesinde, hem trafik kazasında yaralananlar hem de yolda normal seyrinde giden araçlar korunabiliyor. Bu işlem için öncelikli olarak kaza alanının dikkat çeken unsurlarla çevrelenmesi gerekiyor. böylelikle arkadan gelen araçlar kazadan haberdar olup, kendi hız ve seyirlerini bu doğrultuda ayarlayabiliyor.

Trafik kazalarında ilk yardım sırası koruma ile başlıyor.  Kaza alanı gerekli önlemler ile belirlendikten sonra, etrafta kazayı görüp merak etmiş ve ilk yardım eğitimi olmayan kişilerin uzaklaştırılması gerekiyor. Bu kişiler istemsiz, kaza sonucu yaralanan kişiyi panikletebilir. Aynı zamanda kişinin açık yaraları varsa mikrop kapmasına veya kişinin rahat nefes alamamasına sebep olabilir.

Etraftaki kişilerin sigara içmesine de engel olunması gerekiyor. Yaralı kişinin sigara içmesine ge engel olunmalı. Bazı rahatsızlıklar, dışarıdan anlaşılamasa dahi, içeride birçok hasara neden olmuş olabiliyor.

O sebeple kişinin nefes alışverişini engelleyici veya zorlaştırıcı unsurların ortadan kaldırılması önem arz ediyor. Sonrasında kişilerin vücutlarının nasıl bir hasar aldığı bilinmediği için, trafik kazası yaralılarının sabit şekilde tutulması gerekiyor. Trafik kazası sonucunda yaralanan kişi kesinlikle kımıldatılmamalı. Bir kemiği kırılmış ve hayati bir organına baskı yapıyor olabilir.

Ambulans arama, ambulans çağırmak, ambulans görevlileri

Trafik Kazalarında İlk Yardım: Bildirme

İlk yardım öncelik sıralaması yapılırken her şeyin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Listenin doğru sıra ile takip edilmesi, büyük önem arz ediyor.

Trafik kazasında yaralanan kişileri gördünüz, koruma altına aldınız. Şimdi, sırada durumu yetkililere bildirme işlemi var. Kazadan gerekli birimleri haberdar etmelisiniz. Bu amaçla şu bilgileri toplayın:

  • Yaralı konuşabiliyor ise ismini ve aranabilecek yakınının adını öğrenin!
  • Olayın yaşandığı yerin tam adresini öğrenin.
  • Trafik kazasını gördüyseniz, olayın tanımı ve nasıl gerçekleştiği gibi bilgileri yetkililere bildirebilirsiniz.
  • Ardından hasta veya yaralıların durumunu ve sayısını ekiplere bildirmeniz gerekli.
  • Bildirme aşamasında atlanmaması gereken önemli bir konu var. O da yaralılara bir ilk yardım müdahalesinde bulunduysanız, bunların yetkililere iletilmesi. Yetkililer alana geldiklerinde bu bilgiler dahilinde aynı işlemleri tekrarlamaktansa, daha ileri safhada müdahalede bulunabilirler.
  • Acil yardım merkezi ile konuşurken, en iyi şekilde müdahale edebilmelerini istiyorsanız bilmeniz gereken bir husus daha var. O da yetkililer tamam demeden önce telefonu kapatmamak. Hala sizden bir şey öğrenmeye çalışıyor veya olay yerini bulmak adına yönlendirmenize ihtiyaç duyuyor olabilirler.

Trafik Kazalarında İlk Yardım: Kurtarma

İlk yardımda kurtarma aşaması oldukça önemli. Bu kişinin yaralıya yaptığı ilk müdahale aşaması. Etrafı korumaya aldınız. Ardından sağlık görevlilerine haber verdiniz. Şimdi  yaralının durumunu stabil tutmak ilk yardım uygulaması yapma vakti.

Yaralının bilinci yerindeyse, durumu idrak etmesini sağlamak gerekiyor. Bunu sakin şekilde yapmak ve yaralı kişilerin korkularını gidermek  önem arz ediyor. İlk yardım uygulamaları yapılırken yaralını hareket ettirilmemeli.

Yaralı yarasını görmemelidir. Bunun yanı sıra üşüyor ise ısısını arttırmak gerekiyor.  Ayrıca hastanın durumu bilinçli bir şekilde analiz edilmelidir. Böylece doğru bir ilk yardım sırası organize edilebilmektedir. Bunun yanı sıra trafik kazası sonucu yaralanan kişi alkollü ise ilk yardım uygulamadan, sağlık ekiplerinin gelmesi beklenmeli.

trafik kazalarından sonra ilk yardım

Trafik Kazalarında İlk Yardımın Amacı Nedir?

Trafik kazalarında ilk yardım yaparken, müdahalenin doğru uygulanması önem taşıyor. İlk yardım yapmadan önce kişiyi analiz edip, onun doğrultusunda hedef belirleyebilirsiniz.

Örneğin, nefes alamayan bir kişiye ilk yardım yapılırken hedef, onun nefes almasını sağlamak olmalı. Açık yaralarına müdahale etmek değil. Bu örnek referansı ile ilk yardımın hedefleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kalbin çalıştırılması
  • Kanamanın durdurulması
  • Şokun engellenmesi
  • Yaralının dış etkenlerden korunması
  • Yaralının gerekli sağlık kuruluşlarına sevk edilmesine yardımcı olunması

İlk yardım yaparken hedeflerin doğru belirlenmesi oldukça önemli. Mesela trafik kazası sonucunda birden fazla yaralı görebiliyoruz.

Müdahale ederken kişilerin durumunun belirlenmesi ve aciliyet sıralaması yapılması gerekir. Burada trafik kazalarında ilk yardım sırasını bilme önemlidir. İlk önce kalbi atmayan ve nefes almayan kişilere yardım gerekiyor. Çünkü bu tür durumlarda dakikalar çok önemlidir.

İlk Yardımı Yapan Kişinin Sahip Olması Gereken  Özellikler

İlk yardım yapacak kişi, bazı özelliklere sahip olmalı. Bu özellikler yoksa, yanlış müdahale etme ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Bir kişinin yaşaması için çaba gösterirken, doğru uygulamanın doğru zamanda yapılması önem taşıyor. O sebeple ilk yardım yapacak kişinin özellikleri, ortaya çıkacak sonuçları da doğrudan etkileyebiliyor. Trafik kazalarında ilk yardım yapacak bir insanın aşağıdaki özelliklere sahip olması önemli.

  1. İlk yardım eğitimi
  2. İnsan anatomisi bilgisi
  3. Can güvenliği eğitimi
  4. Empati
  5. Eldeki olanakları verimli kullanma
  6. İyi iletişim yeteneği
  7. Soğukkanlılık
  8. Kriz ve zaman yönetimi
  9. Organizasyon
  10. Yaralıyı sakinleştirme

Trafik Kazalarında Yaralara Göre Olası İlk Yardım Yöntemleri

Trafik kazalarının nedenleri değiştiği gibi sonuçları da değişebiliyor. Bazı kazalar sonrasında kişiler araçları içerisinden birkaç sıyrık ile kurtulabiliyor. Bazıları sonucunda ise kişiler olay yerinde hayatını kaybedebiliyor.

Pek çok farklı sonuç doğurabilen trafik kazalarında, farklı yaralanma türlerini görmek mümkün. Yaralar ve yaraların boyutları değiştikçe, yapılan ilk yardım uygulamasının da yöntemleri değişiyor. O sebeple yaraların çeşidine odaklanma iyi bir fikir.

Ezik yaralar, kesik yaralar, parçalı yaralar, enfekte yaralar, delici yaralar gibi pek çok yara çeşidi var. Öncelikle vücutta yer alan delici cisimlerin asla hareket ettirilmemesi gerekiyor.

Delici cismin hareket ettirilmesi çok tehlikelidir. Çünkü içerdeki kanamayı artabiliyor. Ayrıca hayati bir organa zarar verebiliyor. Göğüste açık bir yara var ise, üzeri hava geçirmeyen, poşet veya alüminyum materyaller ile yaranın açıkta kalması engellenebiliyor.

Trafik kazası sonucu ısı enerjisi ortaya çıkmışsa yaralının cildinde yanıklar görebilirsiniz. Bu yanıklardaki kimyasal maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için su uygulaması yapılabiliyor. Yara tipinin ne olduğu anlaşılmadan ilk müdahalenin direk su ile yapılması doğru değildir.

Suyun tazyiksiz olması ve yanık türüne göre uygulanması gerekiyor. Yaralının vücudunda kırık var ise, gözle görebileceğiniz deformasyonlar meydana gelebiliyor. Bu yerlere müdahale etmemek ve daha fazla hasar oluşmaması için kırılan bölümlerin hareket ettirilmemesi önem arz eder.

yolcu360 blog arama banner

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle