Yolcu360 Blog
obd-2-testi-nedir-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > OBD Beyin Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

OBD Beyin Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

OBD testini daha önce duymuş muydunuz? Aracın hangi bölümüyle alakalıdır? OBD beyin testi nedir, kimler yapar? Merak etmeyin. Aklınıza takılan tüm sorulara cevap veriyoruz. 

obd-2-testi-nedir

OBD Beyin Testi Nedir?

Daha önce OBD testini duyanlar yabancılık çekmeyecektir. Fakat bilmeyenler için OBD beyin testi nedir açıklayalım.

OBD açılımı “On Board Diagnose” adına karşılık gelir. Yani araçların beyninde yer alan elektronik sistemlerin detaylı kontrolü demektir. Eğer aracın elektronik kod sisteminde bir hata varsa bu kod hataları araçta arızalara sebep olur. Hata kodları detaylı bir şekilde incelenir, araştırılır. Böylece aracın ileride ne gibi problemlere yol açacağı önceden tespit edilmiş olur. 

OBD beyin testi, özellikle ikinci el araç alırken dikkat edilen önemli hususlardan biridir. Aracı satın almadan önce ekspertizde yaptırmanız gereken hayat kurtarıcı bir testtir. OBD testi sizlere almak istediğiniz aracı daha yakından tanıma fırsatı sunar. Böylece aracın hata ve hasar oranına göre aracı alıp almamaya daha kolay karar verebilirsiniz. 

MR Cihazlı Ekspertiz Nedir? Nasıl Yapılır? yazımızı okumak için tıklayın.

OBD Beyin Testi Nasıl Yapılır?

Tıpkı bilgisayardaki kodlama sistemi gibi araçlar da elektronik kodlama sistemine sahiptir. En ufak kodlama hatası sürücülere pahalıya mal olacak sıkıntılar çıkarır. Almak istediğiniz araç mutlaka OBD beyin testinden tam puan almalıdır. Peki OBD beyin testi nasıl yapılır? Gelin adım adım takip edelim.

  • Öncelikle tüm elektronik sistemler en ince ayrıntısına kadar kontrolden geçiyor.
  • Ardından araç klimasının bağlı olduğu beynin elektronik kodlamalarına bakılıyor. 
  • Aracın ABS yani halk arasında bilinen adıyla “Fren Sistemi” tek tek kontrol ediliyor. 
  • Araçta güvenliği sağlayan en önemli unsur Airbag yani “Hava Yastığı” sisteminin kodları detaylı bir şekilde inceleniyor. 
  • Aracınızı kullanmak için elbette motor gereklidir. Bu yüzden aracın motor beyni aslında aracı yöneten kısımdır. OBD beyin testinde en detaylı incelemelerden biri de bu kısma yapılıyor.
  • Yapılan geniş ve detaylı araştırmalar sonucu teknik ekip bir karara varır. Aracın elektronik kodlama hatalarını ve teknik kusurlarını belirler. Aracın ortalama ömrünü, ilerde karşılaşabileceğiniz arızaları sizinle paylaşır. Yapılan OBD beyin testini raporlaştırarak size bildirir. 

OBD Beyin Testinde Dikkat Edilen Bölümler

OBD beyin testi aracı detaylı bir şekilde tanımamızı sağlıyor. Bizler her ne kadar aracı bir bütün halinde ele alsak da OBD testi sırasında bazı bölümler tek tek inceleniyor. İşte test sırasında dikkat edilen bölümler:

  • Aracın kontrol noktası motorun elektronik sistemi
  • ABS, ASR, ESP gibi sistemler
  • Airbag elektronik kodlaması ve hava yastığının şişkinliğini kontrol
  • ABS hidroliği
  • Devre hatası ve bağlantı soketi hatası kontrolü
  • ABS fren sistemi kontrolü
  • ABS giriş ve çıkış valf sargısı
  • Sol ön devre ve arka kısa devre bölümü

Araç Almadan Önce Ekspertiz

Oto ekspertiz, özellikle ikinci el araç almak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir yerdir. Almak istediğiniz aracın birebir değerini öğrenmek, değişen ya da boyalı parçaları belirlemek gibi konular başta olmak üzere aracınız hakkında pek çok bilgi edinebilirsiniz. Örneğin değişen parçalar ve aracın kazalı olması satın alacağınız aracın fiyatında ciddi düşüşlere sebep olur. 

Ekspertizler özellikle kilometresi değiştirilen araçları tespit etmede de oldukça başarılıdır. Araç alırken ya da satarken de ekspertizler hep avantajlıdır. 

  • Araç alacaksanız detaylı ekspertiz raporu sayesinde aracı yakından tanırsınız. Araçta ilerde karşılaşabileceğiniz tüm problemleri önceden öğrenme şansına sahipsiniz. Değişen parçalar, boyanan kısımlar, kazalı bölümler için ekspertiz raporu sayesinde satıcıdan indirim talebinde bulunabilirsiniz.
  • Eğer aracınızı satacaksanız ekspertiz raporu sayesinde aracınızın piyasa değerini öğrenebilirsiniz. Böylece müşterilerinize gerçekçi bilgiler sunarak güven ortamı içerisinde bir satış gerçekleştirebilirsiniz. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle