Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Araç Aksı Nedir? | Araç Aks Kopması Nedir?

Araç Aksı Nedir? | Araç Aks Kopması Nedir?

Aracımız söz konusu olduğunda hepimiz dikkatliyizdir. Düzenli bakımlarını yaptırırız, periyodik zamanlarla onu iç dış yıkatırız veya yıkarız. Bir nevi ona gözümüz gibi bakarız. 🙂 Ama bazen ne kadar otomobilimize gözümüz gibi baksak da bazı sorunlar meydana gelebilir. Bunlardan biri de araç aksı kopması. Peki siz aks kopması hakkında neler biliyorsunuz? Eğer sizinde araba aksı konusunda sorularınız varsa bu yazı Yolcu360 ekibi tarafından tam da sizin için yazılmış demektir. 🙂 Araç aksı nedir? Aks ne işe yarar? Aks kopması ne demek? Aks arızası nasıl oluşurAks kopması neden olur? gibi bütün soruların cevabını bu yazı içerisinde bulabilirsiniz.

Araç Aksı Nedir? / Araç Aksı Ne İşe Yarar?

Kaynak: https://www.caranddriver.com/

Toplum içerisinde dingil adı ile de bilinen aks, arabanın tekerleklerinin hareket etmesini sağlar. Dolayısıyla, araba aksı otomobilinizin önemli parçalarından biridir diyebiliriz. Araç güvenliği konusunda sağlam bir aksın motor ya da direksiyon sistemi kadar önemli olduğunu biliyor muydunuz?

  • Aks Nasıl Çalışır?

En basit haliyle söylemek gerekirse bir otomobilin dingili bir aracın tekerleklerini hareket ettirmek için dönmesini sağlar. Aks, tekerlekleri bağlayan ve aracın ağırlığını tutan bir çubuk şeklindedir. Motorlu bir otomobilde aks, motor gücünü ve torkunu şanzımandan tekerleklere doğru aktarır.

  • Ayrık Aks Nedir?

Günümüzdeki otomobillerin çoğunda ayrı akslar mevcuttur. Sabit bir hız bağlantısı bu dingillerin her birini bir tekerleğe bağlar. Bu sayede her tekerleğin bağımsız süspansiyonu farklı hızlarda döner. Bu durumda daha iyi lastik çekişi ve daha uzun lastik ömrü sağlar.

Otomatik Vites Araçların Avantajları ve Dezavantajları için tıkayınız.

Araç Aks Kopması Ne Demek?

Kaynak: https://www.seat.com/

Kırık bir aks genellikle aşırı yüklenmenin sonucunda oluşur. Ama sadece bu sebepten olur dersek az kalır. Araç aks kopması aynı zamanda kötü bir çukur deneyimi sonucunda da oluşabilir. Dolayısıyla aracınızla fazla engebelli alanlara girmemeye dikkat etmelisiniz.

  • Araba Aksı Kopmasının En Net Belirtisi Nedir?

Arabanızı hızlandırdığınızda ya da döndürdüğünüzde titreştiğinizi hissediyorsanız, bu aksın kötüleştiğinin bir işareti olabilir.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle