Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Arabanın Sağa Sola Çekmesinin Sebepleri Nedir?

Arabanın Sağa Sola Çekmesinin Sebepleri Nedir?

Arabanın bir tarafa çekmesinin nedenleri nelerdir? Araba neden sağa çeker ya da araba neden sola çeker? Sürüş esnasında epeyce can sıkıcı bir durum olan arabanın bir yana çekmesi konusunu işin uzmanlarına sorduk. Arabanın sağa sola çekmesinin sebepleri yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı. Sizde araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek konforlu bir ulaşım aracı tercih etmeye ne dersiniz? 🙂

Arabanın Sağa Sola Çekmesinin Sebepleri

Arabanın seyir halindeyken bir yana çekmesi durumu, çok korkutucudur. Sürücü, araç üzerinde hakimiyetinin olmadığı duygusuna kapılır. Bunun yarattığı panik hali, sürüş kalitesine etki eder. Diğer yandan bu durum hemen giderilmezse yani arabanın yana çekmesine çözüm bulunmazsa sürüş güvenliği açısından son derece tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabilir. Elbette motor arızası ve süspansiyon arızaları gibi çok masraflı işler de çıkabilir. Peki, araba neden yana çeker?

Arabanın Yana Çekmesinin Sebepleri

Arabanın yana çekmesinin birden fazla nedeni olabilir. Ancak akla ilk gelen nedenler süspansiyon sistemi ve oto lastikler olmalıdır. Şimdi, arabayı sağa çeken veya sola çeken kısacası araçta bir tarafa çekme durumunun nedenleri üzerinde duralım:

  • Yanlış Lastik Basıncı

Lastik basıncını aracın üretici kataloğundaki gibi yapmak önemlidir. Aksi halde ya da yanlış basınç altında lastiklerde bir dengesizlik söz konusu olur. Bu durumu gözle bakınca anlamak zordur ama araç çalışınca hele de hızlanınca sağa çekme veya sola çekme şeklinde kendini gösterir. 

  • Yanlış Rot – Balans Ayarı

Tıpkı yanlış lastik basıncı gibi yanlış rot ayarı ve balans ayarı da aracın bir tarafa çekmesine neden olabilir. Rot ve balans ayarı, teknisyenler tarafından yapılmalıdır. Yani kendi kendinize yapamazsınız. 

  • Yanlış Lastik Seçimi

Üreticinin verdiği ölçülere dikkat etmeden gelişigüzel lastik seçerseniz araç süspansiyon sisteminde ve çekiş sisteminde sorun çıkabilir. Bu da bir tarafa çekme, gereğinden fazla yakıt tüketme gibi sorunlara neden olabilir. 

  • Süspansiyon Sistemindeki Mekanik Arızalar

Aracın direksiyonu çevirdiğiniz yöne gitmekte direnmesinin ana nedeni süspansiyon sistemindeki sorunlardır. Burada mekanik bir sorun varsa parça değişimi veya onarımı gerekebilir. Bazen devamlı olarak yanlış lastik kullanmak veya yanlış basınçta yanlış rot-balans ayarında lastikle seyretmek de süspansiyon sisteminde mekanik arızaya neden olabilir. 

Özetle, aracınızın bir yöne çekmesi halinde mutlaka bir araç bakım randevusu alın ve gerekli kontrolleri yaptırın. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle