Yolcu360 Blog
silecek-suyu

Silecek Suyu Nasıl Doldurulur?

Silecek suyu nedir, neden önemlidir, silecek suyu nasıl konur gibi soruların yanıtlarına birlikte bakalım. Araçlarda çok hayati bir unsur olan silecek suyu hakkında merak edilenleri detaylı olarak yanıtladık. 

Araç kullanırken güvenli sürüş için hem trafik kurallarına, hem yola hem de sürücünün sağlıklı, dinlenmiş ve konforlu olmasına dikkat etmek önemlidir. Güvenli sürüş için dikkat edilecek konular, bunlarla sınırlı kalmaz. Hava koşulları, hava koşullarına uygun ekipmana sahip olmak ve araçtaki bazı parçaların sağlıklı çalışmasını sağlamak da önemli bir sürüş güvenliği farkı yaratabilir. Örneğin motor yağı azalmışsa, hidrolik sıvısı eksilmiş ise, lastiklerin hava basıncı olması gereken gibi değilse güvenli sürüş konusunda risk alıyorsunuz demektir. Bu önlemlere en güzel örneklerden biri de silecek suyu konusudur. Yola çıkmadan önce aracınızın silecek suyu eksilmiş mi diye bakmanız gerekir. Peki, oto silecek suyu nasıl doldurulur

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Silecek Suyu Nedir ve Neden Önemlidir?

silecek-suyu

Cam suyu olarak da bilinen silecek suyu, bir aracın can güvenliği için en önemli parçalarından biri. Belki de mekanik bir ürün olmaması nedeniyle hakettiği önemi görmüyor ama cam suyu eksilmişse ya da kötü kalitede ise görüş azalır ve sürüş güvenliği ciddi şekilde tehlikeye girer. Araç camları için çok önemli bu parçanın tam tanımını yapalım.

Cam Suyu Nedir? Ne İşe Yarar?

Cam suyu, motorlu araç camlarının en kolay ve en etkili biçimde temizlenmesi için özel olarak formülize edilmiş olan sıvı malzemedir. Kalitesi yüksek, yeteri kadar mevcut olan cam suyu kullanımı ile camları sürekli temiz tutabilir ve hava koşulları, toz, kuş pisliği, bitki polenleri gibi etkenlerin neden olacağı görüş kirliliğini önleyebilirsiniz. “Cam suyu neden bu kadar önemli olsun ki” diye düşünenlere hemen konuyu açıklayalım.  

  • Güvenli Sürüş

Motorlu aracınızın markası, modeli, kasa yapısı, türü ne olursa olsun sizi güvenle bir noktadan diğerine taşıyacak ana madde, sürücünün görüş açıklığıdır. Euro NCAP testlerinden en yüksek puanları alan bir aracın içinde de olsanız, önünü göremeyen bir sürücü ile güvenli sürüş elde edemezsiniz.Güvenli sürüşü için görüş açınızı netleştirmek üzere de camların ve aynaların temiz olması, önlerinde herhangi bir eşya da nesnenin konulmaması önemli. Araç camlarının temizliği için ve özellikle de ön camın temiz, berrak olması için sileceklerin düzgün çalışması, silecek suyunun iyi kalitede olması gerekli. Dolayısıyla yola çıkmadan önce sileceklerin durumunu, silecek suyunun durumunu mutlaka kontrol etmelisiniz. 

  • Aracın Değerini Korumak

Cam suyu, sandığınızdan daha önemli bir parça ya da malzemedir. Cam suyunun yeterli olması, iyi kalitede olması ve sileceklerin de düzgün çalışması aracınızın değerini de korur. Nasıl mı? Bunu şöyle düşünelim: Camları çiziklerle dolu bir otomobili satın almak ister misiniz? Kalitesi cam suyu kullanmak, cam suyu olmadan silecek çalıştırmak, bozuk, kırık  sileceklerle camları silmeye çalışmak camlarda çiziklere neden olur. Çizikler dışında zamanla camda berraklık kaybolur. Bu da aracın genel olarak daha eski ve bakımsız görünmesine neden olabilir. Dolayısıyla cam suyu konusunda özenli davranmak uzun vadede aracınızın değerini korumaya da yardım eder. 

  • Sileceklerin Uzun Ömürlü Olması

Oto silecekler, araçların en pahalı parçaları arasında sayılmazlar ama en gerekli parçalardan biridir. Sileceklerin sıklıkla değiştirilmesi de araç sahibi için bir masraf kalemidir. Oto sileceklerin uzun ömürlü olması bası etkenlere bağlıdır. Bunlardan ilki, camların temiz tutulmasıdır. Bazı kuş pislikleri camlara ciddi şekilde zarar verebilir. Onları temizlerken zorlanan silecekler de bozulabilir. Sileceklere elle müdahale edilmesi de hatalı bir davranıştır. Kötü cam suyu kullanmak ve daha çoğunlukla da cam suyu eksilmiş halde iken silecek çalıştırmak sileceklerin ömrünü kısaltır.  

  • Araç Camının Uzun Ömürlü ve Çiziksiz Olması

Bir otomobil satın alırken ilk görünüş genellikle mekanik aksamdan daha fazla etki bırakır. Ancak boyanın solmuş olması, çok sayıda çizik ve vuruk kişiyi araçtan soğutabilir. Araçların albesine etki eden bir diğer konu da cam, ayna, far gibi yüzeylerin berrak olmasıdır. Araç camlarının uzun ömürlü ve parlak olması için silecek suyunun eksilmemesine dikkat etmek, kaliteli ürünler tercih etmek gerekir. 

  • Konforlu Sürüş ve Seyahat

Motorlu araçlarla seyahat ederken iki önemli ihtiyaç ortaya çıkar. Bunlardan ilki güvenle gidilecek yere ulaşmaktır. İkinci beklenti ise konforlu bir seyahat elde etmektir. Konforlu sürüş ve konforlu seyahat için de camların temiz olması önemlidir. Ön camların cam suyu ve silecekler yardımıyla temizlenmesi, konforu olumlu etkiler. 

  • Tasarruflu Motor Gücü 

Cam suyu eksildiğinde silecekler yüzeyi temizlemek için fazla enerji harcar. Sileceklerin zorlanması motordan daha fazla enerji istemelerine neden olur. Daha çok motor gücüne yüklenmek de yakıt tasarrufunu olumsuz etkiler. Bu nedenle cam suyunu eksik bırakmamak tüketilen yakıt miktarına da etki edebilir. 

Silecek Suyu Nasıl Doldurulur?

silecek-suyu

Aracınızın cam suyu seviyesi azaldığında silecek suyunu değiştirmeniz gerekir. Bu konuda size destek olacak oto bakım noktaları vardır. Ancak kendi başınıza da kolayca oto cam suyu değişimi yapabilirsiniz. 

  • Önce aracınızdaki eski silecek suyunu boşaltmak gerek. Bunun için de direksiyonun yanındaki silecek kolunu çalıştırın. Tüm suyu boşaltın. 
  • Şimdi ilk adımlar olarak önce motorun kapalı ve el freninin çekili olduğundan emin olun. 
  • Kaputu açın. Burada mavi kapaklı bir alan göreceksiniz. Tüm dünyada evrensel bir işaretle sembolize edilen mavi kapaklı cam suyu deposunu kolayca ayırt edebilirsiniz.
  • Kapağı çıkardıktan sonra bir huni kullanarak cam suyunu ekleyin. Burada huni kullanmazsanız sıvıyı kaput içine dökebilirsiniz. 
  • Cam suyu deposu kapağını ve kaputu kapattıktan sonra yeni sıvıyı birkaç kez püskürterek kanallardaki eski suyun tahliyesini sağlayın.

Silecek Suyu Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

silecek-suyu

Silecek suyu hakkında bilmeniz gereken bazı detaylar var. Bunlardan ilki cam suyu çeşitlerinin farklı olduğudur. O çeşitleri de hemen listeleyelim. 

  • Mavi Cam Suyu

Cam suyu mavi ürünü çok yaygın şekilde her yerde bulunabilen bir üründür. Klasik cam suyu olarak da bilinir. 

  • Antifrizli Cam Suyu

Soğuk iklimde yaşıyorsanız araç camında donma oluşabilir. Ön camda oluşabilecek donmaları en aza indirmek için antifrizli cam suyu kullanmanız gerekebilir. -30 dereceye kadar kullanılabilen bu ürün çeşidi, silecek ve su püskürtme kanallarındaki donmayı da önler. 

  • Böcek Temizleyici Özellikte Cam Suyu

Bazı araçların camlarında polen, reçine, kuş pisliği ve böcek ölüsü gibi kirler birikip kuruyabilir. Böcek giderici cam suyu bu gibi durumlarda çok önemli bir seçenektir. 

  • Dört Mevsim Cam Suyu 

Her mevsimde kullanışlı olabilecek bir ürün için tercihi dört mevsim cam suyu çeşitleri uygundur. Bu ürünler, kışın çok çetin geçmediği yerlerde kullanışlıdır. 

Silecek Suyu Nereden Alınır?

Silecek suyu çeşitlerini online olarak e-ticaret sitelerinden sipariş edebilirsiniz. Ayrıca oto bakım ürünleri satan noktalardan ya da benzin istasyonlarından da cam suyu satın alabilirsiniz. Ayrıca marketlerin çoğunda da cam suyu satılmaktadır. 

Silecek suyunu doldurmak sandığınızdan daha kolay bir işlem. Aracınızın bakımını önemsememiz, aracınıza gereken özeni göstermeniz önemlidir. 

 

Yorum ekle