Yolcu360 Blog
arac-klima-temizligi-nasil-yapiliyor-4
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Araç Klima Temizliği Nasıl Yapılıyor?

Araç Klima Temizliği Nasıl Yapılıyor?

Araç klima temizliği pek çok araç sahibi için önemli bir konu. Aslında herhangi bir araçla seyahat eden herkes için araç klima temizliği önemli. Çünkü araç içinde solunan havanın kalitesi, doğrudan klimaya bağlı. Daha doğrusu klima temizliğine. Öyle ise oto klima temizliği yapılmalı. Peki, araba klima temizliği nasıl yapılır? Araç klima temizliği konusunda merak edilenleri yanıtladık. Ama önce oto klima nedir ekseninde araç klimalarını daha yakından tanıyalım. 

arac-klima-temizligi-nasil-yapiliyor

Araç Klimaları Hakkında

Oto klima, araç içinde konfor için olmazsa olmaz parçalardan biri. Araba kliması, iklimlendirme sağlayarak konforlu bir seyahat sunuyor. Ancak tek işlevi bu değil. Aynı zamanda sürücünün dikkatini toplaması için de önemli bir işlevi var. Ayrıca fan açıldığında yağmurlu havalarda araç camında buğu oluşmasına da engel olabiliyor. Dolayısıyla oto klimalar, hem güvenli sürüş hem de konforlu seyahat için gerekli. 

Araç donanımın önemli ve olması mutlaka istenen bir parçası olan klimalar, günümüzde otomatik oluyor. Araç dokunmatik ekranından kontrol ediliyorlar. Bazı araçlarda ise manuel olarak yani tuşlarla kontrol ediliyorlar. 

Araçta Klima Kaça Ayarlanmalı?

arac-klima-temizligi-nasil-yapiliyor-2

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere araç klimaları birden fazla işleve sahiptir. Havayı soğutmak, ısıtmak, temizlemek ve nemini almak gibi görevleri vardır. Araçta en uygun sıcaklık için 20 ile 22°C arası diyebiliriz.

Araç Klimasının Parçaları

Oto klimaları, tek parça bir ürün gibi düşünsek de aslında birden fazla kısımdan oluşan bir yapıda. Bu kompleks yapıda kompresör, kondenser, nem tutucu filtre, genleşme valfi, evaporatör, fan da var. Ayrıca klima gazı, klima yağı ve sensörler de olmazsa olmaz parçalardan. Temizliği yapılan parça ise oto klima polen filtresi. Peki, oto klima polen filtresi nasıl ve neden temizlenir?

Bakterileri İçeri Almayın!

Klima, sürekli olarak dışarıdaki havayı içeri alır. Bunu yaparken de içerideki havayı dışarı çıkarır. Bu iki işlem esnasında havadaki toz, partikül, bakteri ve virüsler yoğun bir şekilde klimaya takılıyor. Öyle ise klima çalıştığında ortama bolca virüs, bakteri ve toz saçıyor. Çoğu zaman da bu organizmalar nedeniyle hastalıkla kolayca bulaşıyor. Düzenli klima bakımı ve temizliği ile bunu önlemek mümkün. 

Klima Bakteri Temizliği

Oto klima bakteri temizliği, araç içinde temiz hava solumak için gereklidir. Araç klima temizlenmesi gerektiğini anlamanın bir yolu da kokuya bakmaktır. Araç kliması çalıştığında kötü koku geliyorsa muhtemelen klima kötü durumdadır. Araba klima bakteri temizliğini bu konuda uzman servislerde yaptırabilirsiniz. Araç içinde temiz hava solumak üzere bu işlem düzenli olarak yapılmalıdır. Özel antiseptik maddeler kullanılarak klima sisteminde hijyen sağlanmalıdır.

Araç Klima Temizliği Ne Zaman Yapılmalı ve Ne Kadar Sürer?

Oto klima temizliğini yılda iki kez yaptırmak gerekiyor. Uzman görüşü kesinlikle mevsim başlarında (kış başı ve yaz başı) yapılması yönünde. Ayrıca aracınızın kliması çalıştığı sırada kötü koku geliyorsa mutlaka temizlik öneriyoruz. Oto klima temizliği yaklaşık bir saat sürer. 

Klima Polen Filtresi Temizlenmezse Ne Oluyor?

arac-klima-temizligi-nasil-yapiliyor-3

  • Araç içinde sürekli bakteri ve virüs solumaya başlıyorsunuz. Bu da hastalıklara neden oluyor. 
  • Bulaşıcı hastalıklar için uygun ortam oluşuyor. 
  • Ortam hava kalitesinin kötü olması astım ve alerjik sorunları tetikliyor.
  • Araç içinde sürekli kötü bir koku hakim olur. 
  • Tıkanan polen filtresi nedeniyle klima çalışmakta zorlanıyor ve zamanla bozuluyor. 
  • Zorlanan klima motoru araç motorunu da zorluyor dolayısıyla daha fazla yakıt tüketimine neden oluyor.
  • Klimadan rahatsız edici sesler geliyor. 

Kendi Kendine Oto Klima Temizliği Nasıl Yapılıyor?

arac-klima-temizligi-nasil-yapiliyor-1

Oto klima temizliği, ciddiye alınması gereken bir iştir. Klimanın polen filtresinin temizliği, hava kanallarının temizliği, ozonla temizlik gibi farklı başlıklarda ele alınır. 

  • Oto Klima Hava Kanalları Temizliği

Polen filtresinin kontrolü, gerekiyorsa değişimi gibi işlemleri de içerir. Ancak sıklıkla kendi başınıza da klima temizliği yapabilirsiniz. Bu amaçla oto klima temizleyici spreylerden alabilirsiniz. Bu spreylerle klima kanallarını dezenfekte edebilirsiniz. 

  • Oto Klima Polen Filtresi Temizliği

Peteklerden oluşan polen filtresini çıkarıp temizleyebilirsiniz. Düzenli olarak polen filtresi temizliği yapmak, klima içinin de temiz kalmasına yardım eder. 

  • Ozon Temizliği

Ozon temizliği de oto klima temizliğinde sıkça tercih edilen bir seçenek. Oto yıkama merkezlerinde de yapılabilen bu işlemi kendi başınıza da yapabilirsiniz. Ozon gazından faydalanılarak uygulanan bir klima temizlik yöntemidir. Ozon gazı; mikrop, bakteri ve virüsler üzerinde çok etkilidir. Klima ozon temizliği yöntemi, aracın içine de uygulanabilir. Yine kötü kokuları gidermede de çok etkilidir. 

Klima temizliği ve hijyeni kusursuz araçları kiralamak üzere yolcu360.com rehberliğinde ilerleyebilirsiniz. Online araç kiralama yapabilir, kiralık araç fiyatlarını inceleyebilirsiniz. 

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle