Yolcu360 Blog
motor-yagi-degisimi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Motor Yağı Değişimi: Ne Zaman ve Nasıl Değiştirilir?

Motor Yağı Değişimi: Ne Zaman ve Nasıl Değiştirilir?

Motor yağı araç sahiplerinin çok yakından bildiği aracın ana malzemelerindendir. Fakat bazı yanlış yayılmış bilgilerden ötürü motor yağının ne olduğu konusunda doğru bilgiye sahip olmaz zor. Bu bilgi karmaşasına son vermek için bu yazıda sizinle motor yağının ne olduğunu açıklamaya çalışacağız. Motor yağı nedir? Motor yağı değişimi nasıl yapılır? Konuyu, sizi teknik bilgiye boğmadan en basit haliyle anlatmaya çalışacağız. Haydi öyleyse hazırsanız başlayalım!

En sık arızalanan araç parçaları yazımızı okumak için tıklayın.

Motor Yağı Nedir?

Teknik olarak motorlarda dahil içten yanmalı tüm motorlar sürtünme halindedir. Birbirine sürterken yeterli kayganlık olmayınca ve özellikle mevsimsel geçişlerde bu sürtünme zorlaşmaya başlar. Bu durum motorda gereğinden fazla ısınma ve aşınmayı meydana getirir. 

Motordaki bu durumu engellemek için motor yağlarını kullanmalıyız. Çünkü motor yağı sayesinde motor, içinde bulunan parçaları temizler. Bununla da kalmaz aynı zamanda motoru korur ve aşınmadan dolayı oluşan ısı oranını azaltır. Bu sayede motorun daha uzun süre kullanılması sağlanır.

motor-yagi-degisimi-1

Motor Yağı Çeşitleri

Motorun sürtünmeden dolayı oluşan hasarlarını gidermek için eskiden beri birçok yöntem denenmiştir. Bunlardan en çok deneni ham petrolden elde edilen motor yağıdır. Motor yağı Birçok türde ve çeşitte formüle edilmiştir. 

Ham petrolün işlenmesi ile bir çeşit motor yağı elde edilmiştir. Elde edilen bu yağ çeşidine madeni yağ ya da mineral yağ adı verilir. Öte yandan sentetik yağ çeşitleri de vardır. Mineral yağlar tekrar işlemden geçirilerek değişik viskozitelere sahip baz yağlar elde edilir. Bu durumda motor yağının ham maddesi baz yağdır demek yanlış olmayacaktır.

Motor yağı nedir ve ne işe yarar sorusuna toparlarsak genel manada şöyle diyebiliriz:

Motor yağı aracın hareketli parçalarını yağlar ve bu sayede koruyucu bir kalkan görevi görür;

  1. Sürtünme ve aşınmayı azaltır
  2. Kirlilik oluşumuna engel olur ve kontrolü sağlar
  3. Motorun aşırı ısınmasını önler
  4. Sızdırmazlık sağlar

 Motor Yağı Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Aracınız için en uyumlu yağı seçmek durumunda mı kaldınız? Bu aşamada son derece emin olmanız gerekmeli ki karşınıza çıkacak birçok seçenek kafanızı karıştırmaya yetecek. 

Bu konuda yapmanız gereken ilk şey aracınızın kullanma kılavuzu ya da servis kitapçığına göz atmak olmalıdır. Çünkü bu kılavuzda araç üreticisi firma aracınız için uygun olan motor yağını size marka olarak vermiş olmalıdır. 

Araç motorları yukarıda biraz değindiğimiz gibi değişik ısı aralıkları olan ve yüzlerce hareketli parçadan oluşan karmaşık bir yapıdır. Motor yağı kalitesinin bu zorlu çalışma koşulları ile eşit ölçüde baş edebilecek düzeyde olması gerekir. Daha önemlisi de motor yağının araç üreticilerinin tavsiyeleri ve standartları doğrultusunda seçilmesi gerekir. Aracınızda kullanacağınız motor yağı markası sizin tercihinize kalmış. İyi bir piyasa taraması sonucu hem popüler hem de kıyıda köşede kalmış iyi yağları keşfedeceğinizi umuyoruz.

Yağ Değişimi Neden Yapılır?

Motor yağı karmaşık yapısından ötürü zamanla bozulup etkisini yitirebilir. Bu yüzden düzenli kontroller ve yılda en az bir kez yağ değişimi yapmak motorun sağlığı için gereklidir. Motor yağının bozulmasına sebep olan birçok etken vardır. Bu etkenlerden bazıları şehir içi kullanımlar, yüksek devirli sürüşler, yanma kalıntıları, nem ve tozdur diyebiliriz. 

Ayrıca düzenli yağ değişimleri, arabanızın gücü ve verimliliğini korumak için yapabileceğiniz en iyi şey olabilir. Eğer aracınızı seviyorsanız motorunuzun ömrünü mümkün olan en uzun hale getirmenize de yardımcı olur. 

Daha dikkatli sürüş ve gerekli motor bakımı ile yağlanmayı uzun aralıklarla yapabilmeniz mümkün. 

Yağ Değişimi Ne Zaman Yapılıyor?

Bu konuda araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmek gereklidir. Çünkü onların tavsiyeleri ile kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre bir şema çıkarabilirsiniz. Bu şemadan çıkacak muhtemel sonuçta da aracınızın motor yağını yılda en az 1 kez yenileyebilirsiniz.

Tabii ki motor yağı değişimi aracın modeline göre değişecektir. Buna göre üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km’de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km’de bir olarak düşünebilirsiniz.

Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılıyor?

Motor yağı değişimini çoğu araç sahibi kendi yapar. Fakat sırf bu özensizlikten solayı birçok sorunu da beraberinde getirir. Bu konuda göz ardı edilen bir sürü şey var. Eğer deneyimli ya da bilgi sahibi değilseniz ve aracınızı tehlikeye atmak istemiyorsanız bir uzmandan yardım alın.

Şimdi size motor yağının nasıl değiştirildiğini basit şekilde anlatacağız.

Motor yağı değişimi, araç altında bulunan yağ karteri tıpası kullanılarak yapılıyor. Aracı lifte kaldırarak, kriko ile yükselterek veya araç muayene çukurlarından yararlanarak yağ değişimi yapılabilirsiniz. Motor sıcaksa yağın belirli bir süre ılıması bekleyebilirsiniz.

Sonrasında yağ karteri üzerindeki tıpanın altına yağ boşaltım tepsisini yerleştirin ve tıpayı saat yönünün tersine yavaşça çevirin. Bu aşamada sıcak yağ aniden dökülebileceğinden dikkatli olmalısınız.

Yağ filtresini çıkarıp içindeki, tepsiye boşaltın. Bu aşamada bütün eski yağı hazneye döktüğünüzden emin olun. Ardından yeni yağ filtresini saat yönüne doğru çevirerek takın. Kullanıma bağlı olarak hava filtresi değişimi de yapabilirsiniz. Ve bu işlemin ardından temiz motor yağını ekleyin. 

Yine söyleyelim, ‘motor için uygun olan motor yağını’, yağ çubuğunu çekerek motora dökün ve bu işlemi bu şekilde tamamlayın. 

Bakımları tam kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle