Yolcu360 Blog
araba-kokusu-secimi-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Kokuların Etkileri: Araba Kokusu Seçimi Nasıl Yapılır?

Kokuların Etkileri: Araba Kokusu Seçimi Nasıl Yapılır?

Araba kokusu seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli? Hangi kokular daha kalıcı? Kokular, etkileri ve merak edilen pek çok soruyu cevaplıyoruz. Karşınızda kokuların etkileri!

Yeni araba kokusu hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın.

Kokuların Etkileri

araba-kokusu-secimi-1

Koku deyip geçmemek lazım. Kimi zaman hayatı anlamamızı sağlar. Çevremizi ve doğayı anlamamızı sağlar. Kimi zaman da bizi geçmişe götürür. Her anının kendine özgü bir kokusu vardır. Bayram sevinci kokusu, arkadaşlarla bir arada olmanın kokusu… 

Bazı kokuların insan üzerindeki etkileri araştırma konusu oldu. Lavanta kokusu, deniz kokusu ve daha pek çoğu. Zihnimizi ve duygularımızı ele geçiren kokuları yakından inceleyelim. 

  • Kokulu Rüyalar

Heidelberg Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre rüyalar üzerinde

kokuların etkileri oldukça önemli. Uyumadan önce ferah kokular pozitif rüyalar görmeyi sağlıyor. Örneğin yasemin, papatya gibi hafif çiçek kokuları. 

Bunaltıcı kokular eşliğinde uykuya dalanlar ise kötü enerjili rüyalar ve kabuslara maruz kalıyor. 

  • Çağımızın Sorunu: Konsantrasyon

Günümüzde hemen hemen her çocukta görmeye alışık olduğumuz bir

sorun konsantrasyon eksikliği. Bu çocukla okul ortamı başta olmak üzere hayatta epey zorlanıyorlar. Aslında çaresi doğada gizli. 

Yapılan araştırmalara nane, çilek ve lavanta kokuları konsantrasyon eksikliğinde etkilidir. Deneye göre Japonya’da bir fabrikada çalışanlara lavanta kokusu koklatılıyor. Ardından üretimde ve verimde hızlı bir artış gözleniyor. 

  • Tarçın Kokulu Anılar

Sizce de her anının bir kokusu yok mu? Bir düşünün. Sevdiğiniz kişilerle

sohbet ederken sizi saran o koku. Ya da bir film izlerken dalıp gittiğiniz sahnenin kokusu. İşte bu tecrübelerden yola Toronto Üniversitesi’nin araştırmasına göre kokular, hafızayı etkiliyor.

Önemli anıları tetikleyen kokular, beynin duygu ve hafıza kısmıyla bağlantılı olduğu söyleniyor. Hatta kokuların etkileri çeşitli ruhsal terapilerde de kullanılıyor. 

  • Uyku ve Stres

Günlük hayatımızı en çok etkileyen iki kelime: Uyku ve stres. Hem

birbirinden uzak hem de birbirleriyle etkileşim halinde iki sözcük. Stressiz yaşamanın yolu uykudan geçiyor.

Maryland Üniversitesi yaptığı araştırmaya göre artık rahat bir uykunun mümkün olduğunu söylüyor. Lavanta, vanilya, gül kokularının stresi azalttığını ve uykuya geçişi kolaylaştırdığını gösteriyor. Ayrıca gül kokusunun solunumu hızlandırıcı ve kan basıncını düşürücü etkisi olduğu da söyleniyor. 

  • Şık Kokan Mağazalar

Alışveriş merkezlerinde yer alan mağazaların kendine özgü kokuları vardır.

Bazıları buram buram temizlik kokarken, bazıları lüks ve şatafat kokar. Sizler de mutlaka fark etmişsinizdir. 

İşte Chicago Üniversitesi bu kokuları takip ederek bir araştırma yapmış. Koku, insanların para harcama davranışı üzerinde oldukça etkilidir. Güzel ve lüks kokular %84 oranında satışları artırıyor. Ürünlerin cazibesini artıran kokular, insanları kendine çekiyor. Böylece siz de büyülenmiş gibi kendinizi alışveriş yaparken buluyorsunuz. 🙂

Araba Kokusu Seçimi

araba-kokusu-secimi

Araba kokusu seçimi, araba modeli seçmek kadar önemlidir desek abartmış olmayız. Aracımızda bizi karşılayan, trafikte bize eşlik eden yol arkadaşımız araba kokusudur. Bu yüzden de seçerken dikkatli davranmalıyız. 

Araç için özel tasarlanan kokuların yanı sıra doğal kokular da vardır. Aslında önemli olan zevkinize uygun olan kokuyu seçmenizdir. Kimileri lavanta, yasemin gibi hafif bitkilerin kokularını sever. Kimileri de portakal, çam ağacı, deniz suyu gibi doğadan; naturel kokuları sever. 

Sizi bunaltmayacak, aracın havasıyla bütünleşebileceğiniz soft kokuları tercih edebilirsiniz. Dolayısıyla aldığınız her nefeste sizi tazeleyen, ferah araba kokusu seçimi yapmalısınız. Böylece araç kullanırken dikkatini toparlar, odaklanma sürenizi artırabilirsiniz. Sizin için arabanıza uygun birkaç koku tavsiyesinde bulunalım. 

  • Yasemin Kokusu: Stresi azaltma ve kaygıyı ortadan kaldırma gücü ispatlanmış yasemin, araba kokusu seçiminizde ferah bir tercih olabilir. 
  • Lavanta Kokusu: Gevşemenizi ve rahatlamanızı sağlayan lavanta sayesinde huzurlu yolculuklara çıkabilirsiniz. Aromaterapi etkisi yüksek lavanta, depresyon ve strese de mucizevi bir çözümdür. 
  • Çam Ağacı Kokusu: Bu kokuyu tarif etmemize gerek yok. Doğanın kendisidir. Ormanda geçirdiğiniz anları düşünün. Nefes aldığınızı hissedeceğiniz eşsiz bir deneyimdir. Temiz hava sayesinde konsantrasyonunuz artar ve araç kullanmaya odaklanırsınız.
  • Turunçgil Kokusu: Portakal ve limon kokusunun iyileştiremeyeceği hiçbir ruh yoktur! Yorgun ve bitkin düşen vücudunuza enerji verir. Dinamik bir şekilde tam yol ileri sürüş keyfi yaşarsınız. 
  • Deniz ve Yosun Kokusu: Özellikle deniz kenarında yaşayan insanlar, deniz kokusunu bilir. Kendine bağımlı hale getiren bir notası vardır. Bir kez alıştığınız o iyot kokusunu günlük hayatta çok ararsınız. Araba kullanırken, dalgalarla dans ediyormuş hissini yaşamak için deniz ve yosun kokusunu tercih edebilirsiniz.

Temiz ve güzel kokan bir kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle