Yolcu360 Blog
yeni-araba-kokusu-5
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Yeni Araba Kokusu Nedir? En Güzel Yeni Araba Kokuları

Yeni Araba Kokusu Nedir? En Güzel Yeni Araba Kokuları

Yeni araba kokusu nedir? İçerisinde neler vardır? Yeni araba kokusu zararlı mıdır? Merak ettiğiniz tüm bu soruları ayrıntılarıyla araştırdık.

Yeni Araba Kokusu

yeni-araba-kokusu

Yeni araba kokusunu tarif etmek pek de kolay değildir. Eğer araba satan firmalarda direksiyon başına geçtiyseniz bu kokuya aşinasınızdır. Kapıyı açar açmaz yüzünüze doğru eser. 

Baş döndürücü bir özelliğe sahip diyebiliriz. Hatta bazıları, bu kokuların özellikle üretildiğini iddia ediyor. Önemli markaların, satışlarını artırmak amacıyla yaptıkları bir çalışma olduğunu düşünüyorlar. 

Büyüleyici bir iksir gibi. Ne kadar çok etki; o kadar çok satış. Araba markaları, göze hitap ettiği kadar biraz da bilinçaltınıza sesleniyor diyelim 🙂

Yeni Araba Kokusunun Diğerlerinde Farkı Nedir?

Alışık olduğumuz araç kokuları vardır: Bahar çiçekleri, okyanus esintisi, Bodrum mandalinası… Bu notalara aşinayızdır. Hatta aracın kokusuyla sahibi bir bütün olur; zihnimize kodlarız. 

Peki yeni araba kokusunu, klasik araba kokularından ayıran özelliği nedir? Alt notalarında neler vardır? Siz bu farkı hissedebiliyor musunuz? 

Yeni araba kokusunun, insanları bu kadar etkilemeyi nasıl başardığı hala gizemini korumaktadır. Fakat bilim adamları yaptıkları araştırmalar sonucu kokunun kaynağının, arabanın yapımında kullanılan malzemeler olabileceğiniz düşünmektedirler. 

Burun Ekibi Nedir?

yeni-araba-kokusu-3

Araba markalarının fiyat ve kaliteleri birbirlerinden farklıdır. Kimisi Alman yapımı, kimisi Çin üretimli markalardır. Karakterleri de kokuları da birbirinden farklıdır. 

Nasıl ki arabanın motor dizaynında çalışan bir ekip varsa burun ekibi de vardır. Evet doğru duydunuz. Burun ekibi. 

Dev otomobil firmaları, en özel en güzel kokuyu geliştirmek için sıkı çalışma içerisindeler. Yeni araba kokusu için kullanılan malzemelerin miktarından, notasına hepsi için ayrı bir özen gerekiyor. 

Örneğin Alman markası olan Audi, 30 yılı aşkın süredir burun ekibiyle çalışıyor. 1985’ten bu yana adeta arabayı koklayarak tasarlayan bir ekip. 

Yalnız koku deyip geçmeyin. Bu ekibe girebilmek için sıkı şartlar aranıyor. Sigara içen bir kişi ekibin üyesi olamaz. Ya da bir üye soğuk algınlığı, grip geçirirse derhal ekipten çıkarılıyor. 

Hatta üyelerin test öncesi sarımsak yemesi, parfüm sıkması, losyon sürmesi dahi yasak! Dışarıdan kolay gibi görünse de epey fedakarlık isteyen bir işmiş öyle değil mi? 

Elektronik Burun Ekibi

Bazı önde gelen markalar, yeni araba kokusunu yaratabilmek için elektronik burun kullanıyor. Peki elektronik burun nedir?

Ford markası, yeni araba kokusunu araştırmak için tam tamına 100.000 dolar yatırım yapmıştır. Yanlış duymadınız. 100.000 dolar. Araçlarına yerleştirdikleri elektronik burun sensörleri ile 48 farklı kokuyu ayırt edebiliyorlar. 

Citroen, Peugeot gibi markalar ise bazı modellerine elektronik burnu ekleyip satışa sunuyorlar. Farklı yeni araba kokusu parfümlerinden birini seçiyorsunuz. Ardından bu küçük haznenin içerisine yerleştiriyorsunuz. Bu sayede size özel yeni araba kokunuz oluşuyor. 

Yeni Araba Kokusu Nasıl Yapılır? 

yeni-araba-kokusu-1

Yeni araba kokusu, aracın iç tasarımını oluşturan malzemelerden yayılan bir kokudur. Boyalar, plastiklerden yayılır. Havaya yaydıkları bu gaz bileşimine VOC (Uçucu Organik Bileşikler) denir. 

VOC sayısı yaklaşık 60’tır. Toluen, etilbenzen ve stiren bunlardan bazılarıdır. Bu kimyasallar havayla temas ettikçe etkileri azalır. Yaklaşık %20 oranında bir azalma gözlenir. 

Yeni Araba Kokusu Zararlı Mı?

Kokuları her ne kadar burnumuzla algılasak da beynimiz aracılığıyla tanımlarız. Bu yüzden bir kokuyu uzun süre solumak, herhangi bir kokuya saatlerce maruz kalmaz beynimizde ciddi hasarlara sebep olabilir. 

Yeni araba kokusunun içerisinde de pek çok bileşen madde mevcuttur. Bu da epey ağır bir koku olduğunu gösteriyor. Eğer bu kokuya uzun süre maruz kalırsanız başta cilt hastalıkları olmak üzere pek çok sağlık sorunuyla karşılaşabilirsiniz. 

Bazı araba markaları da bu problemi dikkate alıyor. Özellikle hybrid modellerinde zararlı bileşenleri en aza indirmek için çalışmalar yapıyorlar. 

Yeni Araba Kokusu Nasıl Çıkar?

yeni-araba-kokusu.2

Kokusu hafızası deriz. Bazı kokular bizi eski yaşanmışlıklara götürür. İyi ya da kötü. O anı bir kokuyla kodlarız. Duygularımızı kokularla kenetleriz adeta. 

İşte bu yüzden yeni araba kokusunun seveni olduğu kadar sevmeyeni de vardır. Bazı hassas burunlar bu kokudan rahatsız olurlar. Kim bilir yeni araba kokusu onlara kötü anılarını çağrıştırıyor olabilir. 

Yeni araba kokusu nasıl çıkar? Rahatsız edici bu kokudan nasıl kurtulabiliriz? 

Havalandırma

Aslında yeni araba kokusu zamanla ortadan kalkan bir kokudur. Sık sık aracı havalandırmak, yolculuk sırasında camları açık tutmak faydalı olacaktır. Eğer yine de geçmiyorsa alternatif çözümler de vardır. 

Sirkeli Su

Bir kaba az miktarda su ve sirke koyun. Ardından kabı aracın uygun bir bölgesine bırakın. Aman dikkat edin! Su aracınıza dökülmesin. 

Karbonatlı Su

Tıpkı sirkeli su gibi karbonatlı suyun da kokuyu emme özelliği vardır. Yine aynı şekilde kabın içerisine az miktarda su ve karbonat eklemeniz yeterlidir. 

Yeni Araba Kokusu Parfümü

Pek çok kişi yeni araba kokusuna bayılır. Her kapıyı açtıklarında yeni kokuyu duymak onları rahatlatır. Hatta uzun süre bu kokunun kalması için camları bile açmak istemezler. Ne çılgınca ama 😀

Neyse ki bazı parfüm firmaları bu işe çözüm getirmiş. Yeni araba kokusuna aşık kişiler için yeni araba kokusu parfümleri yapmışlar. Eğer siz de bu kokuya aşıksanız “Glade Yeni Araba Kokusu” ya da “Febreze Yeni Araba Kokusu”nu deneyebilirsiniz. Böylece aracınızın ilk günkü kokusu sizinle gelir. Etkisi uzun süre devam eder. 

Her zaman temiz ve güzel kokan kiralık araç mı arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size hem Türkiye’de hem de yurt dışında desteğe hazır. Ayrıca merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Üstelik tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle